Ana SayfaEkonomiBüyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

Büyüme rakamları açıklandı: İktisatçılar ne diyor?

HABER MERKEZİ – TÜİK, 2018 yılının ilk çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. 7,4 olarak açıklanan büyüme rakamlarını değerlendiren analist Güzem Yılmaz Ertem, “Harcama yöntemiyle detaylara baktığımızda tüketerek ve ithal ederek büyümüşüz” yorumunda bulundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 yılının ilk çeyreğine (Ocak-Mart) ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Buna göre Türkiye, 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7,4 büyüdü.

İlk çeyrekte sanayi yüzde 8,8, inşaat sektörü yüzde 6,9 büyürken, tarım sektörü ise yüzde 4,6 büyüme kaydetti.

Beklenti büyümenin yüzde 7 olacağı yönündeydi.

İktisatçılar ne diyor?

Büyüme verilerini değerlendiren kimi iktisatçılardan yorumlar şöyle:

Güzem Yılmaz Ertem

“Türkiye 2018’in ilk çeyreğinde %7,4 ile güçlü bir büyüme kaydetti. Harcama yöntemiyle detaylara baktığımızda tüketerek ve ithal ederek büyümüşüz.”

Selva Demiralp

“Büyümenin kompozisyonunda yatırım kaleminin yüksek olması olumlu çünkü bu potansiyel büyüme hızını artırır.

Tüketim ve devlet harcamalarının yüksek olması olumsuz çünkü bu mevcut kapasitenin zorlandığını ve büyümenin sürdürülebilir olmadığını gösterir.”

Ümit Akçay

“2018’in 1. çeyreğindeki 7.4 büyüme, uzun resesyon öncesi son pozitif büyüme rakamlarından biri olacak. 2018 3. çeyrekten itibaren 2016’dan beri ertelenen ekonomik kriz başlayacak.”

Mike Harris

“Eğer büyüme biraz daha dengeli olsaydı enflasyon bu kadar sorun olmaz, TL de bu kadar baskı altında olmazdı, bu dengesiz bir büyüme.

Muhalefetin seçimleri kazanması ciddi kabul görür çünkü piyasa OHAL’in kaldırılmasını ve Merkez Bankası’nın bağımsız olmasını istiyor, bu yatırımcılara güven verir. Erken seçim bir yandan olumlu oldu çünkü belirsizlik azalacak ama pragmatik ve ekonomik politikalar göz ardı edildi. Erken seçim etkisi belki olumsuz oldu ama bir fırsat penceresi de oluşabilir.”

Previous post
Yaşlanana kadar beklemenin ne anlamı var?
Next post
Cari açık Nisan’da beklentilerin üzerinde