Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın mitinglere katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK’ye başvuru

Demirtaş’ın mitinglere katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK’ye başvuru

HABER MERKEZİ – HDP, tutuklu cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın İstanbul, İzmir, Antep ve Mardin mitinglerine katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK’ye başvurdu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın İstanbul, İzmir, Antep ve Mardin mitinglerine katılması için başvuruda bulundu.

Adalet Bakanlığı ve Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) yapılan başvuruda, Demirtaş’ın tutukluluğu dolayısıyla diğer cumhurbaşkanı adaylarıyla seçim faaliyetlerine eşit şekilde katılamadığına vurgu yapılarak şöyle denildi:

“Seçim sürecinin temel faaliyetlerinden olan açık-kapalı yer toplantılarının 298 Sayılı yasanın 49 ve 50. maddelerinde belirtilen şekilde,  tutukluluk koşullarında diğer adaylarla eşit bir şekilde yerine getirilmesi mümkün değildir. Dolayısıyla radyo ve televizyonda yapılacak olan sesli ve görüntülü propaganda konuşması yeterli olmayacaktır. Sayın Selahattin DEMİRTAŞ kampanya döneminde seçmenleriyle sadece 2 defa, TRT yayını aracılığıyla buluşabilecektir. Bu nedenle serbest seçim ve eşitlik ilkesinin fiili olarak da uygulanması önem arz etmektedir. Her ne kadar Sayın Selahattin Demirtaş tutuklu olmasına rağmen cumhurbaşkanı adayı olarak seçime katılma hakkını kullanmakta ise de, seçim faaliyetlerine eşit şekilde katılmasının tutukluluk sebebiyle engellenmesi, Anayasanın 19. maddesi ile bağlantılı olarak 67/1 maddesini ihlal edecek niteliktedir”

Başvuruda, Demirtaş’ın İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Mardin illerinde yapılacak mitinglerine bizzat katılımının sağlanması, bunun kabul edilmemesi durumunda ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mitinge katılımının sağlanması talep edildi.