Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK-AR: 6 milyon 18 bin insan işsiz

DİSK-AR: 6 milyon 18 bin insan işsiz

HABER MERKEZİ – DİSK-AR’ın TÜİK’in Mart 2017 dönemine ait değerlendirdiği işsizlik raporuna göre, geniş tanımlı işsiz sayısının 6 milyon 18 bin olduğu belirtildi. TÜİK ise işsizlik sayısını 3 milyon 210 bin kişi olarak açıklamıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 18 Haziran 2018’de açıkladığı Mart 2018 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırması’nı değerlendiren raporunu açıkladı.

Rapora göre; Türkiye’de 6.1 milyon insanın işsiz olduğu, gerçek işsizliğin yüzde 17,7, gerçek işsiz sayısının ise 6 milyon 18 bin olduğu belirtildi.

2 milyon 584 bin genç boşta olduğu belirtilen raporda, kentsel genç işsizliği yüzde 20, genç kadın işsizliği yüzde 27, kentsel genç kadın işsizliği yüzde 26,7, yükseköğrenim işsizliği yüzde 11 olduğunu belirtti.,

TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı (standart) işsizlik oranı yüzde 10,1, tarım dışı standart işsizlik ise yüzde 11,9 olarak hesaplandığının belirtildi.

6 milyon 18 bin işsiz

Raporda, Haziran 2018 döneminde toplam işsiz sayısının ise 3 milyon 210 bin olarak açıklandığı ifade edildi. Ancak bu verilerin işsizliğin gerçek durumunu yansıtmaktan oldukça uzak olduğunun aktarıldığı raporda şunları ifade edildi:

“Gerçek işsizlik oranı yüzde 18’e yaklaşırken geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyonu aştı. Çalışmayan nüfusun 1 milyon 580 binini iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar oluşturdu. Bunun ise 1 milyon 59 bini kadınlardan oluşmaktadır. İş aramayıp çalışmaya hazır olan grubun büyük çoğunluğu kadınlardan oluşurken, 635 bin kişi ise iş bulma ümidini kaybetmiş durumdadır.

Standart işsizlik hesaplaması dışında alternatif ve gerçek bir işsizlik hesaplama yöntemi olarak tarif edilen geniş tanımlı işsiz sayısı 6 milyon civarında seyretmektedir. Geniş tanımlı işsiz sayısı DİSK-AR tarafından Haziran 2018 itibariyle 6 milyon 18 bin olarak hesaplanmıştır.” 

Kadın işsizliği yüzde 31

Dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 10’un üzerinde seyredildiği ifade edilen raporda; genç işsizliği, kadın işsizliği ve NEET (ne eğitimde ne istihdamda olanlar) oranlarının ise yükseldiği belirtildi:

“Haziran 2018 TÜİK verilerine göre kadın işsizliği yüzde 12,9 olarak açıklanırken, kentsel kadın işsizliği ve genç kadın işsizliği yüksek oranda seyretmektedir. Genç kadın işsizliği yüzde 22,7, kentsel kadın işsizliği ise yüzde 26,2 olarak açıklanmıştır.

TÜİK verilerine göre; eğitim ve öğrenim sistemi dışında kalan ve çalışmayanları ifade eden 15-24 yaş arası ne eğitimde ne istihdamda gençlerin sayısı 2 milyon 584 bindir. NEET, istihdam içinde yer almayan, bir eğitim veya öğretim programına devam etmeyen gençleri ifade etmektedir. Bu kategoriyi ‘boşta gezenler’ olarak ifade etmek mümkündür.

İstihdamın ve eğitimin dışında kalan genç oranının yüksekliği gençlerin toplumsal yaşamın dışına itilmişliklerinin de bir göstergesi olarak ele alınabilir. 15-24 yaş grubunda ne eğitimde ne istihdam olanların (boşta gezenlerin) oranı yüzde 21,8’dir. Genç boşta gezenlerin (NEET) sayısı erkeklerde 777 bin iken kadınlarda 1 milyon 807 bine ulaşmaktadır. NEET oranları özellikle kadınlarda daha yüksek oranda seyretmektedir. Genç kadınlar arasında boşta gezenlerin oranı yüzde 31,1’e yükselmektedir.”

İşsizliğin azaltılması ve istihdamda kalıcı ve güvenceli artış sağlanması için DİSK-AR raporunda önerilerde de bulunuldu.

DİSK-AR’ın raporunun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.


TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Liseli bir gençle 'atışan' Macron'a göre devrim için diploma gerek
Sonraki Haber
Erdoğan ve bakanlar "PKK'li" demişti: Şenyaşar 19 yıldır Esnaf Odası'na kayıtlıymış