Ana SayfaCezaevleriDiyarbakır Açık Cezaevi’nde isyan

Diyarbakır Açık Cezaevi’nde isyan

HABER MERKEZİ – Ergani yolu üzerinde bulunan ve yeni açılan Diyarbakır Kampüs Açık Cezaevi’nde kalan 430 hükümlünün cezaevi idaresinin uygulamalarına karşı isyan etti. İsyanın ardından yetkililerle görüşme gerçekleştirildiğini bildiren Diyarbakır Baro Başkanı Özmen, “Sorunun giderildiği ve sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığı bilgisi alınmıştır” ifadelerini kullanarak olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Diyarbakır Ergani yolu üzerinde bulunan Diyarbakır D Tipi Cezaevi yanında yapımına başlanan ve bu yıl açılan Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’nde bulunan Kampüs Açık Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan 430 hükümlünün cezaevi idaresinin uygulamalarına karşı isyan ettiği bildirildi.

Mezopotamya Ajansı’nın (MA) haberine göre sabah sayımına geç gelen gardiyanların hükümlüleri tehdit etmesiyle başlayan isyanda, hükümlüler uygulamaları protesto etmek için hafta sonu yapılan görüşe çıkmadı.

Hükümlülerin tepkisi üzerine gardiyanların idare binasına çekildiği bildirilirken, cezaevi bahçesinde bekleyen hükümlülerin ise “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attığı belirtildi.

Ayrıca görüş için cezaevi önüne gelen ailelerin yakınlarına destek için cezaevinin önündeki yolu trafiğe kapattığı aktarıldı.

“Tehdit ediliyoruz”

MA’yı telefonla arayarak bilgi veren bir hükümlü, cezaevindeki koşullar hakkında açıklamalarda bulundu.

Sabah sayımı için 2 saat güneşin altında bekletildiklerini, tepki göstermeleri durumunda ise tehdit edildiklerini belirten hükümlü devamla şöyle konuştu:

“Cezaevinde sabah vardiyasına gelen gardiyanlar, bizi 1-2 saat bekletiyor. ‘Niye bizi bu kadar güneşin altında bekletiyorsunuz?’ diye sorduğumuzda gardiyanlar bizi tehdit ediyor. Sonrasında ise cezaevinin kapılarını kapatan gardiyanlar, bize izmarit toplattırıyor. Buna karşı çıkanlara ise gardiyanlar, ‘Sigarayı suratında söndürürüm’ diyerek tehdit ediyor. Bunun yanı sıra 10 kişilik koğuşlarda 12 kişi kalıyor.  Sigara odasını berber odası yapmışlar. Koridorda sigara içtiğimiz için gardiyanlar hakkımızda tutanak tutuyor. İzne gelen mahkumlar, yaklaşık 6 aydır izne gönderilmiyor.  Biz de bu uygulamaları protesto etmek için görüş için gelen ailelerimizle görüşmedik.  Cumhuriyet Başsavcısı’nın cezaevine gelmesini bekliyoruz.” 

Özmen: Sorunun giderildiği bilgisi alınmıştır, takipçisi olacağız

Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen ise yaşanan isyanın sayım esnasında gardiyanların bazı hükümlülere yönelik söylem ve davranışlarından kaynaklandığını doğruladı.

Yetkililerle görüşmeler gerçekleştirildiğini belirten Özmen, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Sorunun giderildiği ve sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığı bilgisi alınmıştır” dedi.

Özmen, “Diyarbakır Açık Cezaevinde yaşananlara ilişkin Baro Yönetim Kurulu ve Cezaevi Komisyonu üyelerimiz yetkililerle görüşmeler gerçekleştirmiş, sorunun giderildiğini ve sorumlular hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldığı bilgisi alınmıştır.Olayın takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Previous post
Şimşek İngilizce başka, Türkçe başka: Enflasyon düşüyor
Next post
Nedeni kurdaki artış: Arçelik'te bazı yatırımlar durduruldu, ödemeler uzatıldı