Ana SayfaGüncelDiyarbakır’da konuşan İnce: Adını koyalım; Kürt sorunu

Diyarbakır’da konuşan İnce: Adını koyalım; Kürt sorunu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır mitinginde konuşan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muhammer İnce, Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur’ sözlerine ithafen “Adını koyalım Kürt sorunu”dedi. Amacının oy değil sorunu çözmek olduğunu vurgulayan İnce, seçilmesi halinde TRT’nin kanallarından birini sadece Kürt meselesini tartışmak için ayıracağını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Diyarbakır mitinginde açıklamalarda bulundu.

Konuşmasına Ahmed Arif ve Cahit Sıtkı Tarancı’ın şiirleriyle başlayan İnce, “İşte ben 15 yaşında Yalova’da liseye giderken… Diyarbakırlı Ahmed Arif’in ‘hasretinden prangalar eskittim’ şiir kitabını o yaşımda ezberlemiştim. Yani 15 yaşında ezberlediğim şiiri, bir Diyarbakırlının yazdığı şiiri 40 yıl sonra, Diyarbakırlılara cumhurbaşkanı adayı olarak okudum” dedi.

‘Buraya sizi kandırmaya gelmedim’

“Ben buraya sizi kandırmaya, aldatmaya gelmedim “diyen İnce sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye’nin çok ciddi sorunları var. Cari açık 55 milyar dolar, mutfaktaki enflasyon yüzde 30, 250 milyar dolarlık ithalat var, gençlerin yüzde 20’si işsiz ve Türkiye kuşatılmış durumda. Şu anda Türkiye’yi yönetenler Türkiye’yi Ankara’dan yönetmiyor; Brüksel’den, Washington’dan yönetiyor.”

İnce’den ‘3B’ önerisi

Adaylığının başından beri bahsettiği ‘3B önerisine’ değinen İnce, barış vurgusu yaptı:

“Başından beri öneriyorum 3B. Bir, barışacağız… Hemen barışacağız ama hemen… İki, ekonomik olarak büyüyeceğiz… Yani üretim ekonomisine geçeceğiz. Fabrikalar açacağız. Kıraathanelerde bedava kekle zaman dolmaz. Kıraathaneye gittin çay beleş, kek beleş… Peki gündüz kekle geçiştirdin akşam eve gittin. Yemek ne olacak? Onun için tarıma dayalı sanayi geliştireceğiz. Ekilmeyen tarım alanlarını ekeceğiz. Meralarımızı atıl olmaktan kurtaracağız. İş gücü gençler, gençler… Benim derdim gençler… Sanayimizin yüzde 25’i atıl onu işlevsel hale getireceğiz. Refahımız artacak. Sonra bölüşeceğiz… Adil bölüşeceğiz.”

‘Adını koyalım; Kürt sorunu’

“Gündüz bedava kek yemek isteyen Erdoğan’a oy versin iş isteyen aş isteyen bana oy versin” diyen İnce, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” sözlerine ithafen şunları söyledi:

“Kürtler diyor ki: Kürtler onore edilmek istiyor. Kürtleri onore edeceğiz, Türklerin kaygılarını gidereceğiz. Adını koyalım Kürt sorunu. TRT’nin kanallarından birini bu işe (Kürt sorunun çözümüne) ayıracağım. Zaten bir işe yaradığı yok. 24 saat yayın yapacak. Tartışacak insanlar. Dil meselesini tartışacak. Kendi aranızda da anlaşamıyorsunuz. Ama anlaştığınız yerlere beni de yazın. Ben oy değil sorunu çözmek istiyorum.”

‘Kindar nesil istemem’

“Kindar nesil istemem” vurgusu yapan İnce, öğrencilerin eğitimine ve anadillerine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı:

“Sizin çocuklarınıza matematik, kuantum, endüstri 4.0 öğretmek istiyorum. Gelelim dil meselesine. 2 bin dil 200 devlette kullanılıyor. Bunu korumak lazım. 81 milyona resmi dilimiz Türkçe’yi öğreteceğiz. Anasıyla babasıyla konuştuğu bir dil var. Bu Kürtçe ise Kürtçe, Arapça ise Arapça, Çerkezce ise Çerkezçe. Evinde konuştuğu dili öğreteceğiz. Yetmez. Dünye dili öğreteceğiz… İngilizce, Fransızca, Japonca, İtalyanca… Bunları öğreteceğiz.”

‘Erdoğan beyaz Türk, ben bu ülkenin zencisiyim’

Erdoğan’ın yaşam standartlarını eleştiren İnce devamla şunları söyledi:

“Erdoğan, kilosu 4 bin 500 liraya beyaz çay içiyor. Ben siyah cay içiyorum. Ben sizin gibi bakkaldan aldığımız yumurtaları yiyorum. Erdoğan, 7 yıldızlı sarayında iftar yapıyor. Erdoğan, beyaz Türk, ben bu ülkenin zencisiyim.”

Previous post
Alanya'da bir kadını öldüren erkek tutuklandı
Next post
İspanya, Akdeniz'de bekletilen ve yüzlerce mülteciyi taşıyan yardım gemisini kabul etti: 'İnsani bir yıkım önlenmeli'