Ana SayfaKültür-Sanat‘Düş kurmaya devam’: Teatra Jiyana Nû’nun “Bêrû” oyununa Moskova’dan büyük ödül

‘Düş kurmaya devam’: Teatra Jiyana Nû’nun “Bêrû” oyununa Moskova’dan büyük ödül

HABER MERKEZİ – Teatra Jiyana Nû tiyatro topluluğunun politik komedi oyunu “Bêrû”, 17. Moskova Uluslararası Tiyatro Festivali’nde en iyi oyun ödülünü aldı. Gazetemize konuşan oyunun yönetmeni Nazmi Karaman, Kürtçe olması nedeniyle birçok yerde gösteri yapacak salon bulamadıkları oyunun Moskova’dan büyük ödülle dönmesinin önemine dikkat çekerken, oyuncu Rugeş Kırıcı ise ödül için “Tarihe düşeceğimiz önemli bir nottur” değerlendirmesinde bulundu ve ekledi: “Bizler düşlerimizi kurmaya devam edeceğiz.”


HABER: Neğşirvan Güner


İtalyan tiyatro yazarı Dario Fo’nun Teatra Jiyana Nû tarafından Kürtçeye çevrilen oyunu Bêrû (Yüzsüz), Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 17. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde yabancı oyun kategorisinde en iyi oyun seçildi.

Çevirisini Dilawer Zeraq’ın yaptığı, Nazmi Karaman tarafından yönetilen oyunda Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Sakina Jir, Nazmi Karaman ve Cihad Ekinci rol alıyor.

Dario Fo’nun gerçek bir hikayeden yola çıkarak yazdığı ve Mayıs ayında 6. Amed Tiyatro Festivali kapsamında sahnelenen oyun, devlet, sermaye ve halk arasındaki mekanizmayı anlatıyor.

Gazete Karınca’ya konuşan oyunun yönetmeni Nazmi Karaman ve oyuncu Rugeş Kırıcı, Kürtçe bir oyunun yurt dışından büyük ödülle dönmesinin önemine işaret ediyor.

“Tarihe düşeceğimiz önemli bir not”

Oyuncu Kırıcı, Mezopotamya Kültür Merkezi bünyesinde 1991 yılında kurulan Teatra Jiyana Nû’nun kurulduğu günden bugüne kadar dünya tiyatro tarihinde örneğine az rastlanır bir yolculuk yaptığını söylüyor.

Kırıcı, “Türkiye’de salon bile bulmakta zorlandığımız bu olağanüstü koşullarda başka bir ülkede ödüllendirilmek bizim için tarihe düşeceğimiz önemli bir nottur” diyor ve şu sözleri kaydediyor:

“Anadilinde kendi kültürel dokunla sanat yapmanın en doğal hak olmasına rağmen bizim için kendi dilimizde tiyatro yapmak çoğu zaman neredeyse korsan eylem yapmakla eş tutuldu.

Türkiye’de yasaklı dilimizle başlattığımız tiyatro çalışmalarımız 26 yıldır bütün engellere rağmen toplumsal altüst oluşları, toplumun sevincini, yasını çığlığını görerek, hissederek projelerimizi yapmaya çalıştık. Seyircimize ulaşmak için büyük çabalar sarfettik ve etmeye de devam ediyoruz. Bunca yıllık tiyatro yolculuğumuzda pek çok dünya klasiğini de Kürtçeye kazandırıp sahneledik.

En son 7 Nisan’da Moskova Tiyatro Festivali’ne katıldık ve burada uluslararası yarışma bölümünde oyun Grand Pri (büyük ödül) ödülüne layık görüldü. Festival birkaç ay sürdüğü için sonuçları yeni açıklandı. Türkiye’de salon bile bulmakta zorlandığımız bu olağanüstü koşullarda başka bir ülkede ödüllendirilmek bizim için tarihe düşeceğimiz önemli bir nottur.”

Kırıcı ayrıca “Bizler düşlerimizi kurmaya devam edeceğiz” ve ekliyor: “Bir yazar der ki ‘düş var olan en gerçek şeydir.’ Düşlerimiz tiyatro yolculuğumuzda hakikati ararken hiç yalnız bırakmadı bizi… Düş kurmaya devam…”

“Birçok yerde gösteri yapacak salon bulamadık”

“Bêrû” oyunu ile bir sene de 33 gösteri ve 4 bin seyirciye ulaştıklarını dile getiren yönetmen Nazmi Karaman ise ödülün Kürt tiyatrosu adına önemine şu sözlerle değiniyor:

“Oyunun Kürtçe olması nedeniyle maalesef birçok yerde gösteri yapacak bir salon bulamadık. Sanatın baskı altında olduğu bu dönemde kendi anadilimizde, politik komedi olan bu oyunu seyirciyle buluşturduğumuz için mutluyuz. Oyunu seyreden seyircilerden tam not alması bizi mutlu etti. En son Moskova Uluslararası Tiyatro Festivali’nde en iyi oyun ödülü alması Kürt tiyatrosu adına sevindirici bir gelişme.

Festivale birçok ülkeden tiyatro ekibi katıldı. Teatra Jiyana Nû ekip arkadaşlarımızın büyük emekleriyle birlikte ekip olma ruhuyla oyunun hakkını vererek bu ödülü aldığımız için çok mutluyuz. Dileğim Kürt tiyatrosu yeni oyunlarıyla uluslararası festivallerden daha çok ödülle dönmesidir. Tekrar bizi yalnız bırakmayan seyircilerimize teşekkür eder ve Teatra Jiyana Nû ekip arkadaşlarımı kutlarım.”


Teatra Jiyana Nû tiyatro topluluğunun oyunlarını BURADAN takip edebilirsiniz.
Previous post
Michel Gondry ve Jim Carrey’yi yeniden bir araya getiren dizi: “Kidding”
Next post
İnce: Rakibim Erdoğan bir beyaz Türk