Ana SayfaGüncelEkmekçiyan’ın mezardan kemikleri çıkarılırkenki fotoğrafları

Ekmekçiyan’ın mezardan kemikleri çıkarılırkenki fotoğrafları

HABER MERKEZİ – “Levon Ekmekçiyan’a ait” denilerek aileye verilen ve daha sonra bir köpek ile yaşlı bir kadına ait olduğu anlaşılan kemiklerin mezardan çıkartılırken çekilen fotoğrafları ortaya çıktı. Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Sadiye Eser’in ulaştığı fotoğraflarda Ekmekçiyan’a ait olduğu söylenen ve sonradan farklı kemikler olduğu anlaşılan mezarın kazımının yapıldığı görülüyor.

Ankara’da 1983 yılında idam edilen ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan’ın kardeşi Dro Ekmekçiyan, 2 yıl önce yaptıkları başvuru üzerine kardeşine ait olduğu belirtilerek kendilerine iade edilen cenazenin içinde köpek kemikleri ile farklı insanlara ait kemikler olduğunu duyurmuştu.

Ailenin bu açıklamasını İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin de doğrulamıştı.

Mezopotamya Haber Ajansı ise Ekmekçiyan’ın cenazesi diye ailesine yıllar sonra teslim edilen köpek ve 55-65 yaşlarında olduğu anlaşılan kemiklerin mezarlıktan çıkartılırken çekilen fotoğraflarına ulaştı.

Fotoğrafların hikayesi

Sadiye Eser imzalı habere göre 1983’te idam edilen Ekmekçiyan’ın kemiklerine ulaşmak isteyen aile, Aralık 2012 yılında İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon’a yardım talebinde bulundu.

Ailenin avukatlığını üstlenen Eren Keskin ise ailenin kendisine vekalet vermesi üzerine Ocak 2013’te İçişleri Bakanlığı’na Ekmekçiyan’ın mezarının belirlenmesi ve cenazenin nakli için başvuru yaptı.

Bakanlık, 3 Temmuz 2015 tarihli yazı ile Levon Ekmekçiyan’a ait kemik bakiyelerinin Fransa’ya nakli konusunda bir sakınca olmadığını bildirdi.

Çankaya Belediyesi tarafından 14 Ekim 2015 tarihli “Yol İzin Belgesi” Eren Keskin’e verildi.

5 Ocak 2016’da Cebeci Asri Mezarlığı’nda Keskin ve İHD’nin Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon 4 üye hazır bulundu. Mezarlık müdürü ve görevlileri 1983 yılına ait kayıt defterlerini açarak Levon Ekmekçiyan’ın 504. Ada, 55 No’lu parselde bulunan mezara gömüldüğünü belirten kaydı gösterdiler.

Burada yapılan kazı işleminde Levon Ekmekçiyan’a ait olduğu söylenen ve sonradan farklı kemikler olduğu anlaşılan mezarın kazımı yapılırken fotoğraflar çekildi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın ulaştığı fotoğraflar işte bunlar.

33 yıl sonra iade edilmişti

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndaki silahlı çatışmada 7 Ağustos 1982’de yaralı olarak yakalanan ASALA üyesi Levon Ekmekçiyan, 28 Ocak 1983’te idam edilmişti.

Ekmekçiyan’ın cenazesi, ailesine teslim edilmek yerine Cebeci Asri Mezarlığı’nın Hıristiyan bölümüne defnedilmişti.

Aile, Ekmekçiyan’ın idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa’ya taşınması için hukuki mücadele başlatmıştı.

İHD’ye yapılan başvuru üzerine harekete geçen Avukat Eren Keskin, ilk olarak İçişleri Bakanlığı’na başvurmuş, daha sonra yapılan başvuruya “yetki bizde değil” yanıtını verilerek Adalet Bakanlığı’na yönlendirilmişti.

Bunun üzerine başvuruda bulunulan Adalet Bakanlığı da mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söylemişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl Sağlık Müdürlüğü’nün onayından sonra 2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan’a ait olduğu belirtilen cenaze, 33 yıl sonra Fransa’daki ailesine nakledilmişti.

Previous post
ABD: Demokratik Suriye Güçleri'ni bir kenara itmeyiz
Next post
Bob Marley’nin hayatı film oluyor