Ana SayfaEkonomiEnflasyon yılın en yüksek seviyesinde

Enflasyon yılın en yüksek seviyesinde

HABER MERKEZİ – TÜİK’in verilerine göre Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 1,62 oranında artan enflasyon, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,15 artış gösterdi. Böylelikle Mayıs ayı enflasyonu yılın en yüksek seviyesinde yer aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mayıs’ta bir önceki aya göre yüzde 1,62 oranında artış gösterdi.

Yıllık enflasyon yüzde 12,15 yükselerek yılın en yüksek seviyesinde yer alırken, çekirdek enflasyon da yüzde 12,64 ile tarihin en yüksek seviyesine çıktı.

Öte yandan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 20,16 artış kaydetti.

Böylelikle yıllık ÜFE 2003’ten beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Fiyatlar en çok ulaştırmada arttı

Ana harcama grupları bazında bakıldığında enflasyondaki artışın büyük ölçüde ulaştırma sektöründeki fiyat artışlarından kaynaklandığı görülüyor.

Petrol fiyatlarının Mayıs ayı boyunca yüksek seyretmesi, net petrol ithalatçısı olan Türkiye’de ulaştırma fiyatlarının yüzde 20 yükselmesine yol açtı.

Enflasyon sepetinde en yüksek ağırlığa sahip olan gıdada ise yıllık bazda artış yüzde 11 olarak gerçekleşti.

Mayıs ayında ev eşyası fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 17 artarken, lokanta ve otel fiyatları yüzde 12,5 yükseldi. Bu iki sektör, genel yıllık enflasyon seviyesinin üzerinde fiyat artışlarının yaşandığı alanlar oldu.

Enflasyon beklentisi ne yönde?

İktisatçılara göre yaz aylarının ortasında yıllık enflasyonun yüzde 13 bandını aşması ve 14 yılın yeni rekorunu görmesi yüksek bir olasılık.

Yıl sonunda ise enflasyonun yüzde 11’in altına düşmesi olası görünmüyor.

İktisatçılar ne diyor?

Enflasyon verilerini Twitter üzerinden değerlendiren kimi iktisatçılardan yorumlar şöyle:

Veysel Ulusoy

“Ekonomik dengeyi bir şey (örneğin Lira/$) aniden değiştirdiğinde, onu faizi yükseltip zamana yayarak sakinleştirirsiniz; AMA enflasyon, faiz, döviz sarmalı yakanızı bırakmaz.. Zaman içinde her şeyinizi alıp götürür…

Yeter ki denge bozulmaya görsün!”

Mahfi Eğilmez

“12 Aylık Enflasyon Mayıs’ta TÜFE bazında % 12,15, Yİ-ÜFE bazında % 20,16, çekirdek enflasyon bazında % 12,64 oldu. Enflasyonun bu kadar yüksek çıkması piyasanın MB’den faiz artırımı beklentisini artırdığı için kur geriledi.”

Ümit Akçay

“Enflasyon, faiz ve kur aynı anda artmaya devam ediyor. Bu şekilde sürmesi, 2018’in ikinci yarısında ekonomik daralma ihtimalini yükseliyor.

Kriz konjonktüründe siyaset sınıfının hareket alanı giderek daraldığından, kalan 20 günde AKP’nin hem piyasaların, hem toplumun güvenini aynı anda kazanabilme ihtimali oldukça zayıflamıştır.”

Beste Naz Köksal

“Mayıs ayında tüketicinin ulaştırma maliyeti %20, üreticide ise petrol ürünleri maliyetleri ~%57, ana metal maliyeti ise %41 oranında artış gösterdi. TL’deki sert değer kaybının ağır sonuçları…”

Previous post
Pera Film’den yaza merhaba: "Kumsalda"
Next post
94 kadın ile LGBTİ örgütlerinden Flormar'a mektup ve boykot çağrısı