Ana SayfaDünyaENKS de tepkili: Afrin halkı tutuklanıyor, işkenceden geçiriliyor, öldürülüyor

ENKS de tepkili: Afrin halkı tutuklanıyor, işkenceden geçiriliyor, öldürülüyor

HABER MERKEZİ – Ankara’nın PYD’ye karşı desteklediği ENKS’den de Türkiye’ye “Afrin’de halka uyguladıkları tutuklama ve öldürmeleri sonlandırma” çağrısı geldi. Yapılan açıklamada BM’ye de aynı çağrı yapıldı.

Türkiye ile Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin geçmişte PYD’ye karşı desteklediği Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Türkiye ve ÖSO gruplarının girdiği Afrin konusunda Ankara ve Birleşmiş Milletler’e (BM) bir çağrı yaptı.

Rudaw’ın haberine göre silahlı grupların Afrin’de halka işkence yaptığını belirten ENKS, yazılı açıklamasında, “Türkiye ve Birleşmiş Milletler, silahlı grupların Afrin’de halka uyguladıkları tutuklama ve öldürmeleri sonlandırmalı” ifadelerini kullandı.

Kentteki grupların Afrin’i yağmaladığının belirtildiği açıklamada, “Afrin yağmalandı ve altyapısı yıkıldı. Tarihi yerleri yıkılıyor. Afrin halkı tutuklanıyor ve işkenceden geçiriliyor. Yapılanlar uluslararası toplumun gözü önünde yapılıyor” denildi.

Yerel Meclis Başkanı işkence sonrası öldü

Afrin’den son olarak, Yerel Meclis Başkan Yardımcısı Ahmed Şeyho’nun işkence sonrası serbest bırakıldıktan sonra hayatını kaybettiği haberi gelmişti.

Şeyho’nun ölümünü kınayan ENKS, Türkiye’den yönetimin Afrin halkına devredilmesi ve silahlı grupların bölgeden çıkarılması talebinde de bulundu.

Afrin’de neler oluyor?

Türkiye, ÖSO grupları ile birlikte 20 Ocak’ta operasyon başlatıp 58 gün sonra yani 18 Mart’ta Afrin’e girmişti.

Bu tarihten sonra ÖSO gruplarının kenti yağmaladığı görüntüler dünya kamuoyunda yankı uyandırmış, Afrin’de demografik yapının değiştirildiği uluslararası hak kuruluşlarının raporlarına yansımıştı.

Ayrıca kentte Kürtlere, Alevilere ve Ezidilere dair izlerin silindiği, binlerce yıllık taşınabilen tarihi varlıkların kentten taşındığı iddia edilmişti.

Mayıs ayının ortasında ise işkence ve ölüm haberlerinin yanında en az 10 kadının kaçırıldığı bildirilmişti.

Afrin üzerindeki tüm bu kararların ise daha önce Türkiye’de toplanan ve “Afrin, Antakya’ya ait olacak” vurgusunda bulunan meclis eliyle alındığı basına yansımıştı.