Ana SayfaGüncelHapisteki vekil İdris Baluken’den bir roman: “Üç Kırık Dal”

Hapisteki vekil İdris Baluken’den bir roman: “Üç Kırık Dal”

HABER MERKEZİ – 19 aydır tutuklu olan HDP milletvekili İdris Baluken’in cezaevinde kaleme aldığı “Üç Kırık Dal” isimli romanı 9 Haziran’da okurla buluşacak. Dipnot Yayınları’ndan çıkacak olan kitaba dair Selahattin Demirtaş, “Kitabın ilk sayfasını açın, İdris kolunuza girecek ve sizi Diyarbekir’in surlarında, küçelerinde, sevdalarında ve kavgalarında eşsiz bir yolculuğa çıkaracaktır” diyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) hapisteki milletvekillerinden İdris Baluken, “Üç Kırık Dal” isimli bir roman kaleme aldı.

Dipnot Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alacak olan roman, 9 Haziran’da okurla buluşacak.

Yayınevi, Baluken’in cezaevinde kaleme aldığı romanın, “özgürlüğün mekânla sınırlı bir kavram olmadığının bir kanıtı olarak okura ulaştığını” belirtiyor.

Roman; üniversiteli üç gencin Ankara, İstanbul ve Diyarbakır özgülünde yaşadıklarını, onların yarına dair umutlarını, bu uğurda verdikleri mücadeleyi aktararak, Türkiye’nin yakın geçmişine bir ayna tutuyor.

HDP’nin cezaevindeki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise Baluken’in romanı için şunları söylüyor:

“Bu kitabın en önemli özelliği yazılmış olmasıdır. Kendini toplumsal ve bireysel dertlerin dermanına adayan bir yiğit insanın, sıkıştırılmaya çalışıldığı iki metrekarelik bir zindan hücresine sığmamış olmasıdır. O hücreden taşanların, bütün engellere rağmen halkıyla buluşmuş olmasıdır. E, daha ne olsun? Kitabın ilk sayfasını açın, İdris kolunuza girecek ve sizi Diyarbekir’in surlarında, küçelerinde, sevdalarında ve kavgalarında eşsiz bir yolculuğa çıkaracaktır.”

Şair Ahmet Telli de Baluken’in romanı için, “Galipler ile mağluplardan bahseden resmi tarih; dipte, derinde filizlenen direnme ve dayanışma gücünü ıskalar. İdris Baluken, bu romanında, üç yoldaşın öyküleri aracılığıyla işte bu direnme ve dayanışmanın bir yaşam tarzı olarak çiçeklendiğini duyuruyor bize” diyor.

İdris Baluken

İdris Baluken, 4 Kasım 2016’da tutuklandı. Geçtiğimiz yıl 30 Ocak’da tahliye edildi ancak savcılığın itirazı üzerine ameliyat olduğu hastaneden taburcu edildiği 17 Şubat’ta yeniden tutuklandı.

Müzakerelerin devam ettiği dönemde İmralı Heyeti üyeleri arasında da olan Baluken “örgüt üyeliği” iddiasıyla 19 aydır tutuklu yargılanıyordu.

Baluken’e “örgüt üyesi olmak”, “örgüt propagandası yapmak” ve “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlarından yerel mahkemenin verdiği toplam 16 yıl 8 ay hapis cezasının 9 yıl 2 aylık kısmı dün, Antep Bölge Adliye Mahkemesi 4’üncü Ceza Dairesi tarafından onandı.

24 Haziran seçimleri için Batman’dan birinci sıradan milletvekili adayı gösterilen Baluken’in aldığı hapis cezasının kesinleşmesiyle birlikte milletvekili adaylığı geçersiz sayıldı.

Previous post
Bozdağ'dan 'Kandil operasyonu' açıklaması: Seçim var diye beklemek olmaz
Next post
Karamollaoğlu 'Kürt Raporu'nu açıkladı