Ana SayfaGüncelHayali ülke Rocterrania’nın yaratıcısı ile tanışın: Renaldo Kuhler

Hayali ülke Rocterrania’nın yaratıcısı ile tanışın: Renaldo Kuhler

HABER MERKEZİ – Sanatçı Renaldo Kuhler, kendine has bir hükümeti, ordusu, dili, alfabesi, sinema endüstrisi ve hatta coğrafi özelliklerinin detaylandırdığı haritaları bulunan Rocterrania adındaki bir hayali ülkenin yaratıcısıdır.

Rocterrania adını verdiği bir hayali bir ülkenin yaratıcısıdır Renaldo Gillet Kuhler.

bantmag’in bu haftaki “Marjinlerden” dizisinde yer verdiği sanatçı Kuhler, 1931 yılında ABD’de Belçikalı bir anne ve Alman bir babadan dünyaya gelir.

Endüstriyel tren tasarımcısı olan babasının işi nedeniyle sürekli evden uzakta olması, yatılı okulda maruz bırakıldığı zorbalık ve lise sonrasında ailesiyle taşındığı izole çiftlikteki yalnız hayatı, Kuhler’i sorunlu ve sıkıcı bulduğu hayatından bir kaçış aramaya iter.

Tarih okuduğu Colorada Üniversitesi’nde utangaç yapısı nedeniyle yine sınıftakilerin alaycı tavırlarına maruz kalan Kuhler, bu dönemde dinlere merak sarar.

Kuhler, özellikle Nazi Almanyasındaki Yahudilere ve genel anlamda Doğu Avrupa’daki Yahudilerine yönelik bir sempati geliştirir.

İbranice ve Yiddişçe öğrenen ve İbrani alfabesine merak saran Kuhler, gelişmekte olan tüm bu ilgi alanlarını henüz kimseyle paylaşmadığı hayali ülke Rocterrania’nın mitolojisini detaylandırmak için kullanır.

1967 yılında ismini Ronald Otto Louis’den Renaldo Gillet Kuhler’e çeviren Kuhler, 1969 yılında North Carolina Musem of Natural Sciences tarafından işe alınır.

Burada ömrünün sonuna kadar yayınlar ve sergiler için bilimsel illüstrasyonlar yapan Kuhler, 1996 yılında film yapımcısı Brett Ingram ile tanışana kadar Rocterrania ülkesini ve bu hayali ülke etrafında şekillenen devasa mitolojiyi kimseyle paylaşmaz.

Ingram’ı hiçbir zaman sahip olmadığı oğlu gibi gören ve onunla gençlik yıllarından bu yana yarattığı, kendi hayatının bir metaforu maiyetindeki hayali evrenini paylaşacak kadar yakın bir bağ kuran Kuhler’in Rocterrania’sı bu dostluk sayesinde Ingram yönettiği ve 2009 yapımı bir belgeselle dünyaya açılır.

Rocterrania

Kuhler’in Rocterrania’sı, New York eyaleti ile Kanada sınırında bulunuyor ve nüfusunu çoğunlukla Doğu Avrupalı göçmenler oluşturuyor.

Ülkenin Kuhler’in hayalinde oluşan, kendine has bir hükümet, ordu, dil, alfabe, ve dini, özel altyapı ve toplu taşıma sistemleri, sinema endüstrisi, coğrafi özelliklerinin detaylandırıldığı haritaları bulunuyor.

Ailesinin çiftliğinde yaşadığı yıllarda hayal etmeye başladığı Rocterrania’yı bir monarşi olarak betimleyen Kuhler, yıllar içinde kişisel özgürlüğüne ve kendini bulmaya doğru yol aldığı macerasını da bu ülkenin siyasi tarihine yansıtmıştır.

Bir kraliyet ailesinin, politikacıların, dini figürlerin, tiranların, “neutant” adı verilen androjen bireylerin ve farklı geçmişlere sahip kahramanların bulunduğu Rocterrania; Kuhler’in üniversite eğitimi, ismini değiştirmesi, mutlu olduğu bir iş bulması gibi aşamalara paralel olarak kendi devrimini geçirerek sosyal demokrasi ilan etmiştir.

2013 yılında hayatını kaybeden Kuhler’in Rocterrania’sı hakkında daha fazlasını Ingram’ın yönettiği belgesel ve kaleme aldığı The Secret World of Renaldo Kuhler kitabından keşfedebilirsiniz.