Ana SayfaBilim ve TeknolojiHayvanlar ‘insan korkusu’ndan gece aktivitelerini artırıyor

Hayvanlar ‘insan korkusu’ndan gece aktivitelerini artırıyor

HABER MERKEZİ – Yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, hayvanların insanlardan uzak kalmaya özellikle özen gösteriyor ve hayvanlar insanların uykuda oldukları saatlerde dışarı çıkmayı tercih ediyor.

Science dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, memeli hayvanların geceleri dolaşmayı tercih etmelerinin esas nedeni ‘en tehlikeli avcıları’ insanlarla karşılaşmama isteği.

Hayvanların çok eski zamanlardan bu yana insanlardan kaçtıklarına dikkat çekilen araştırmada, insanlardan duyulan korkunun hayvanların gece aktivitelerini artırmasına yol açtığı kaydedildi.

Daha önce yapılan 62 memeli hayvan türüne dair 76 araştırmanın irdelendiği çalışmada, insanlara yakın veya uzak bırakılan hayvanların davranışları da karşılaştırıldı.

6 farklı kıtadan hayvanların davranışlarının hemen hemen birbiriyle aynı olduğu belirtilen çalışmada, insanlardan uzak kalmaya özellikle özen gösterildiği sonucuna varıldı. Fırat Haber Ajansının aktardığı çalışmaya göre, memeli hayvanlar eğer karşılaşma ihtimalleri varsa daha ziyade insanların uykuda oldukları saatlerde dışarı çıkmayı tercih ediyor.

Örneğin eğer bir hayvanın gece ile gündüz arasındaki aktiviteleri birbirine eşit oranda ise, insanlara yakın olduğu zamanlarda gece aktivitelerini yüzde 68 oranında artırıyor.

İnsanların av, tarım veya yol yapımı gibi tehlikeli veya tehlikesiz tüm aktiviteleri hayvanları kaçırmaya yeterken, bu da hayvanların daha ziyade gece uyanık kalmayı tercih etmelerine yol açıyor.

Previous post
Seçime son 9 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?
Next post
Hawking'in ses kaydı kara deliğe gönderildi