Ana SayfaPolitikaHDP adayı Ayşe Berktay: Karşımızda bir erkeklik ittifakı ve cephesi var

HDP adayı Ayşe Berktay: Karşımızda bir erkeklik ittifakı ve cephesi var

HABER MERKEZİ – HDP’nin milletvekili adaylarından Ayşe Berktay, erkeklik ve sistem arasında kadına hayat hakkı tanımayan bir anlayış birliğinin olduğunu söyledi. “Bir erkeklik ittifakı ve cephesi var karşımızda” diyen Berktay, buna karşın HDP’nin kadına kendi sözünü üretme perspektifi açtığını ifade etti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul 2. bölge milletvekili adaylarından biri de uzun yıllardır kadın özgürlük mücadelesi yürüten Ayşe Berktay.

HDP’den aday olmasının birçok sebebi olduğunu belirten Berktay, bu sebeplerden ilkinin verilen kadın mücadelesi, ikincisinin de toplumun genel olarak sorunlarına bir çözüm adresi olduğunu dile getirdi.

MA’dan Necla Demir’e konuşan Berktay, HDP’nin kadına; kendi sözünü üretme, sözüne sahip çıkma ve kendi örgütlenmesini yaparak erkek egemen siyaset ortamında bir güç olma perspektifi açtığını söyledi.

‘Bir erkeklik ittifakı var karşımızda’

Kadın kazanımlarının AKP döneminde büyük bir baskı altına girdiğini vurgulayan Berktay, şunları söyledi:

“Erkekler ve bu sistem arasında öyle bir ittifak var ki en tepeden kadını aşağılayan ve kadının fıtratında eşit olmadığını savunan, kadına hayat hakkı tanımayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Kısacası bir erkeklik ittifakı ve cephesi var karşımızda. Sonuç olarak militarist ve faşist bir zihniyet bir erkeklik meselesini yükseltip yücelterek bütün alanlara egemen kılmaya çalışıyor.”

‘HDP’nin Meclis’teki varlığı kadınlar için hayat memat meselesi’

Aday olduğu ikinci bölgede yaşayan kadınların temel sorunlarının başında yoksulluk, işsizlik ve emek sömürüsünün geldiğini belirten Berktay, koşulların düzeltilmesi için HDP’ye oy verme çağrısında bulundu.

Berktay, HDP’nin Meclis’teki varlığının aynı zamanda kadınlar için bir ‘beka sorunu ve hayat memat meselesi’ olduğuna dikkat çekerek, “Bir rejim değişikliğinden bahsediliyor ve bunun yansıması en çok kadınlara olacak. Kendi yaratmak istedikleri bir kadın var” dedi.

‘KHK ile kapatılan kadın kurumlarını açmak için mücadele edeceğim’

Milletvekili olması halinde KHK ile kapatılan kadın kurumlarını açmak için mücadele edeceğini belirten Berktay, HDP’nin amaç ve hedeflerine değinerek şunları söyledi:

“Çok ağır koşullarda çalışan kadınların mahalle ve işyerlerine kreş meselesini, yaşlı ve çocuk bakımının sadece kadınların sorumluluğu olarak belirlenmemesini gündemine alan parti HDP. Güvencesiz işlerde çok düşük ücretle, eşit olmayan uzun mesai saatlerinde çalışan kadınlar var. İşte HDP buna bir çözüm getirmeyi vaat ediyor. Bu bölgede yeşil alan kalmamış durumda. Sokaklar güvenli değil ve HDP bütün bunları kadınlarla, kadın örgütleriyle ortaklaşarak çözüm olmayı hedefliyor. HDP, bu sıkı ilişki içinde olduğu kadın örgütleriyle Meclis’te var olmak ilkesini benimsiyor.”

Previous post
Gazeteci Ece Sevim Öztürk gözaltına alındı
Next post
Gezici'nin son anketi: HDP baraj üstü, ilk turda kazanan yok