Ana SayfaManşetHDP Ankara’da iddialı: Her bölgeden en az bir vekil

HDP Ankara’da iddialı: Her bölgeden en az bir vekil

ANKARA – 24 Haziran baskın seçim kararı ve adaylıkların netleşmesi ardından alacağı oy oranı en çok tartışılan parti olan Halkların Demokratik Partisi, Ankara mitingini gerçekleştirdi. 1 Kasım 2015 seçimlerinde %4,1 oy alan ve Ankara 1. Bölge’den Sırrı Süreyya Önder’i meclise gönderen HDP, 24 Haziran seçimleri için her bölgeden en az bir milletvekili çıkarmayı hedefliyor.


İzlenim: Altan Sancar


24 Haziran seçimlerinde alacağı oy oranı ve meclise göndereceği milletvekili sayısı ile muhalefetin konumunu belirlemede kilit noktada bulunduğu sıkça dillendirilen HDP, Kolej Meyda’nında düzenlediği miting ile Ankara’daki iddiasını ortaya koydu.

Üç ayrı seçim bölgesinden oluşan Ankara’da ilk sıralarda Filiz Kerestecioğlu, Nuray Türkmen ve Veli Saçılık gibi önemli isimlere yer veren HDP, her bölgeden en az bir vekil seçtirerek, Ankara için bir olan milletvekili sayısını üçe yükseltmeyi hedefliyor.

İl merkezi ve özellikle kimi ilçelerinde yoğun bir Kürt nüfusuna sahip olan Ankara, aynı zamanda sol ve sosyalist partilerin de etkin olduğu illerden biri olarak dikkat çekiyor. Uzun bir süre Yüksel Direnişi başta olmak üzere, Kanun Hükmünde Kararnameler ile işlerinden ihraç edilenlerin direnişleri ile OHAL döneminde gündeme gelen Ankara’da vekil adaylarının belirlenmesinin ardından farklı bir heyecan yaşanıyor.

Saçılık: AKP’nin önündeki en büyük engel HDP

HDP’nin 3. Bölge adayı olan ve cezaevlerine düzenlenen ‘Hayata Dönüş Operasyonu’ ile kolunu  kaybeden Veli Saçılık, aynı zamanda Yüksel Direnişi süresince Nuriye Gülmen, Semih Özakça, Acun Karadağ gibi sembol isimlerle birlikte ‘İşimizi geri istiyoruz’ eylemlerinde yer alan bir isim. Adaylığının sol ve sosyalist çevrelerde heyecan uyandırdığı rahatlıkla gözlemlenen Saçılık, Kolej Meydanı’nda düzenlenen miting öncesi, HDP olarak 3. Bölge’de oylarını 1 Kasım seçimlerine göre yüzde yüz arttırmaları gerektiğini dile getirerek, bu amaçla yoğun bir seçim kampanyası yürüttüklerini belirtti.

Seçim çalışmaları kapsamında gittiği yerlerde seçmenin yoğun ilgisi ile karşılaştıklarına dikkat çeken Saçılık son duruma ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“İnsanlar bizleri sıcak karşılıyor ve ‘Hem sana hem de HDP’ye oy vereceğiz’ diyorlar. Hatta dün Yenimahalle’de Sırrı Süreyya Önder ile seçim çalışması yürütürken, oradaki seçmenlerden biri ‘Veli’yi vekil seçtiremezsek, Sırrı Abi bizi tüple döver’ gibi esprili şekilde desteklerini dile getiriyorlar. Çünkü insanlar AKP’nin önündeki en büyük engelin HDP olduğunun farkında. AKP’nin bu gidişatına son vermek için HDP’nin mecliste olması gerektiğinin bilincinde. Ancak HDP’nin yalnızca böyle değerlendirilmediğini eklemeliyiz. HDP’nin söylemleri, birçok toplumsal kesimi içinde barındırıyor olması da seçmene oldukça çekici geliyor.”

CHP seçmenine ilişkin de dikkat çekici bir açıklama yapan Saçılık, CHP seçmeninden de dikkat çekici geri dönüşler aldıklarını belirterek, “Bizler bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye diyoruz. CHP seçmeni de bir oy İnce’ye, bir oy HDP’ye diyorlar. Elbette ki bizler bu görüşe saygı duyuyoruz. Bizler de diyoruz ki bize bir milyon oy verin, biz de ikinci turda size 6 milyon oy verelim” dedi.

‘Tekel Direnişi’ benzetmesi

Ankara 2. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı olan KHK ile işinden ihraç edilen Barış Akademisyeni Nuray Türkmen de HDP’nin Ankara’da oldukça iddialı olduğunu dile getiren isimlerden. Türkmen, 24 Haziran seçimlerine ilişkin çalışmaları Tekel Direnişi’ne benzeterek, toplumda bir umut dalgasının yayıldığını belirtiyor.

Ankara 2. Bölge 1. Sıra milletvekili adayı Nuray Türkmen

24 Haziran seçimlerine dönük çalışmaları Tekel Direnişi’ne benzeten Türkmen, seçim çalışmalarına giderken kendisini eyleme gider gibi hissettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Seçim çalışmasına giderken, kendimi eyleme gidiyormuş gibi hissediyorum, çünkü derdi anlatmak ile eylemin kendisi birleşiyor. Seçim çalışmaları da var, ancak işçi hareketleri üzerine çalışan bir akademisyen olarak aynı zamanda Flormar işçileri için de eylem yapıyorum. Yine eğitimci kimliğim ile karne günü Milli Eğitim Bakanlığı önüne gittim. Bunlar seçim çalışması değil, bunlar hayatın kendisi. Bunlar dışında kalan her yere de bir eylem gibi gidiyorum, çünkü 24 Haziran’ı bir direniş olarak görüyorum. Bu ruhu son olarak Tekel Direnişi’nde hissetmiştim. Elbette ki Gezi Direnişi var, ancak Gezi doğum dönemime denk geldiği ve daha çok Tekel Direnişi’ni yaşadığım için buna benzetiyorum. Bu direnişi 78 gün takip eden bir isim olarak, bu umudu ve tüm kimliklerim ile varolabilme halini 24  Haziran çalışmalarında da hissediyorum.”

Seçim sürecinin en çok konuşulan hususlarından biri olan ‘dip dalga’ konusuna da değinen Türkmen, ‘dip dalga’ yerine aynı anlama gelen ‘yeraltı şebekesi’ kavramını kullandığını belirterek toplumsal siyasetin egemen olduğu bir dönemden geçildiğine dikkat çekti.  Türkmen, AKP’nin toplumu siyasetsiz bırakmak istediğini belirterek, ‘Yaşananlara rağmen toplum AKP karşısında politize olmuş durumda, çünkü bizler AKP karşısında olanlar olarak oldukça kalabalığız ve haklıyız. Ekmek ve emek kavramlarını dahi bir kenara bırakarak, doğrudan bir haysiyet koruma çabası gözlemleniyor insanlarda. Tüm bunlardan dolayı HDP’ye gelecek oyların yüksek olacağına eminim. Ancak hile konusuna karşı da dikkatli olmalıyız ve sandık özgürlüğü ve adaletini sağlamalıyız’ dedi.

HDP Ankara: İddiamız her bölgeden bir vekil

Seçim çalışmaları süresince otuzu aşkın saldırıya uğrayan, üyeleri ve çalışanları gözaltına alınan HDP Ankara İl Eş Başkanları ise 24 Haziran’a dair umutlarının büyük olduğunu ve her bölgeden bir milletvekili adayını meclise göndermekte kararlı olduklarını dile getirdi.

HDP’nin Ankara İl Eş Başkanları Halil Yıldız ve Nur Aytemur

HDP’nin Ankara İl Eş Başkanı Halil Yıldız, seçim çalışmalarını OHAL’in gölgesinde sürdürdüklerini hatırlatarak, AKP’nin kendi iktidarı sürdürmek için sürekli baskı uyguladığını belirtti. İktidarın tüm stratejisini HDP’nin baraj altında kalması için kurduğunu dile getiren Yıldız, “Kürtler ve sosyalistler için baraj sorunu hala mevcuttur. Bundan dolayıdır ki kapı kapı dolaşarak halklarımıza gerçekleri anlatıyor ve olumlu dönüşler alıyoruz. Sandığa giden her seçmen, yıkılan Kürt şehirlerini, KHK zulmünü, ekmeksizleştirme politikalarını çok iyi biliyor ve buna göre oy kullanmaya hazırlanıyor” dedi.

HDP Ankara İl Eş Başkanı Nur Aytemur ise, seçim çalışmalarında sık sık saldırılara maruz kaldıklarını, ancak tüm bunların bilinçli olduğunu dile getirerek soğukkanlılık ile çalışmalarına devam edeceklerini belirtti. Ankara’da iddialı olduklarını bile getiren Aytemur, “Saldırılara rağmen yoğun ve sıkı bir seçim çalışması yürütüyoruz. Bizler, geleceğe dair umudu ve sözü olan bir parti olarak her zaman soğukkanlı olduk ve olacağız. İddialıyız, en az her bölgeden bir arkadaşımızı halklarımızı temsilen meclise göndereceğiz ve 24 Haziran’dan sonra mücadeleyi daha fazla yükselteceğiz” dedi.

Previous post
Otopsi raporları: Şenyaşar kardeşler 23 mermiyle, baba kesici aletlerle öldürülmüş
Next post
Yüksekdağ: Erdoğan kazanırsa dikta rejimi güçlenecek