Ana SayfaGüncel“HDP seçmeni sandığa erişemedi, AKP ve güvenlik güçlerinin oyları MHP’ye kaydırıldı”

“HDP seçmeni sandığa erişemedi, AKP ve güvenlik güçlerinin oyları MHP’ye kaydırıldı”

HABER MERKEZİ – SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, 24 Haziran seçimlerinde HDP seçmeninin sandığa erişemediğine, AKP ve güvenlik güçlerinin oylarının MHP’ye kaydırıldığını söyleyerek, bölgede mükerrer oy kullanıldığı olasılığının altını çizdi.


Haber: Özgür Paksoy


Siyasal ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (SAMER), 24 Haziran öncesi; Genel Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine ilişkin 1-5 Haziran tarihleri arasında Erzurum, Antep, Urfa, Adıyaman, Muş, Van, Diyarbakır, Mardin, Kars, Dersim, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Batman, Ağrı, Bitlis, Siirt ve Iğdır’ı kapsayan Kürt illerinde 2 bin 100 kişiyle yüz yüze araştırma yapmıştı.

SAMER Koordinatörü Yüksel Genç, seçim öncesi yaptıkları araştırmayı dikkate alarak seçim sonuçlarını değerlendirdi.

YSK’nin açıkladığı geçici sonuçlara göre 24 Haziran seçim sonuçlarını yüzde 2’den daha düşük bir hata payı ile yakaladıkları bilgisini veren Genç, “Biz verilerimizde kararsız kalanları dağıtmadık. Bölgede AKP’li seçmen genel olarak tedirgin ve kararsızım yanıtını verebiliyor. Batıda da bunun tersi yaşanıyor. Çıkan sonuçlara göre kararsızlar AKP ve MHP’ye dağıtılırsa, oranlar bire bir tutmuş görünüyor. SAMER çalışma verileri açısından başarılı bir süreç geçirdi” dedi.

Bölgede MHP’nin oy oranında artış göstermesi ve AKP’nin oy oranın stabil kalmasının tartışmalara neden olduğuna dikkat çeken Genç, şöyle devam etti:

“AKP’den düşüş bekleniyordu. Bölgedeki seçim sonuçlarını olduğu gibi değerlendirmek sağlıklı değil. Bölgede OHAL koşullarında, siyasi parti liderlerinin eşit ve adil hissetmedikleri bir ortamda seçime gidildi. OHAL en büyük seçim hilesi. Bu ortamda seçime gitmek, muhalefetin 3-0 seçime yenik gitmesi anlamına geliyor. Sahada iktidar olanın, güç tekelini elinde tutanın istediği oynamaları yapmaya açık bir zemin.

Bölgede ciddi bir güvenlik personeli yığını var. Güvenlik personelinin büyük bir kısmına ait oyların MHP’ye kaydırılmış olasılığını değerlendiriyoruz. Böyle bir hakikat olduğu görülüyor. Yine bölgede güvenlik ve çatışma koşularından dolayı göç süreci yaşandı. Bölgede sivil nüfusuna yaklaşan güvenlik gücü var. AKP’nin kendi oylarının kaydırdığı kanaati bölgede mevcut.”

Genç, bölgede 150 bin seçmeni etkileyen sandık taşıma ve birleştirme kararının da sonuçları etkilediğini ifade etti.

“Bölgenin kırsal alanlarında ‘güvenlik’ uygulamalarının bulunduğu noktalarda bunlar yaşanınca, sağlıklı bir seçim ve sandık güvenliğini sağlamak çok zor. HDP dahil olmak üzere siyasi partilerin sandıkları sağlıklı bir şekilde kolladığını, seçmene güven verdiği yönünde veriler yok” diyen Genç, bu sandıklardan çıkan oyların kimin hanesine yazıldığı konusunun tartışmalı olduğuna dikkat çekti.

Genç, “Güvenliğin yoğun olduğu yerlerde sağlıklı bir sonuç beklemek zor” değerlendirmesinde bulundu.

“HDP seçmeni sandığa erişemedi”

Kürt illerinde seçime katılım oranlarına dair bilgi veren Genç, oranın Türkiye oranının altında olduğunu da aktardı.

HDP seçmeninin bölgede sandığa erişemediğini ve bu durumun sonuçları etkilediğini ifade eden Genç, “Bütün bunları birlikte düşündüğümüzde bölgede AKP ve MHP oylarının neden stabil olduğunu, AKP’nin tahmin edilen düşüşü neden yaşamadığını izah edebilecek olasılıklar var. Bunların büyük bir kısmı araştırılmayı hak ediyor” ifadelerini kullandı.

Bölgede dikkat çeken bir diğer noktanın ise Cumhurbaşkanlığı oylamasına katılım oranının genel seçimlere katılım oranının altında olduğunu aktaran Genç, bunun da mükerrer oy kullanıldığı olasılığını ortaya çıkardığına işaret etti.


Kaynak: Mezopotamya Haber Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nicolas Cage'li bir korku filmi: "Mandy"
Sonraki Haber
Çıplak aramayı reddeden tutuklu belediye eş başkanı darp edildi