Ana SayfaGüncelHDP’nin Diyarbakır mitingi: “Hakikat ‘bir yanımız Gezi bir yanımız Sur’ diyenlerdedir”

HDP’nin Diyarbakır mitingi: “Hakikat ‘bir yanımız Gezi bir yanımız Sur’ diyenlerdedir”

HABER MERKEZİ – HDP’nin Diyarbakır mitinginde yüz binlerce kişi İstasyon Meydanı’nı doldurdu. Mitingde konuşan İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Şık, “Hakikat, ‘bir yanımız Gezi, bir yanımız Sur, bir yanımız Cizre’dir’ diyenlerdedir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da 24 Haziran erken seçimleri kapsamında düzenlediği miting, İstasyon Meydanı’nda (5 Haziran Meydanı) başladı.

Yüz binlerce kişinin katılımıyla başlayan miting alanına çıkan tüm cadde ve tali yollar, polis barikatlarıyla kapatıldı.

Polisler alanın girişinde ise bazı pankart ve dövizlerin yanı sıra cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş maskelerine de el koydu.

HDP flamalarıyla süslenem miting alanına gelenler ise “Faşizmi kadınlar yıkacak”, “Jin jiyan azadi”, “Eşitlik ve özgürlükte adresimiz HDP”, “Kadınların oyu kadın bakanlığına”, “Kadın inkarına karşı kadın adalet divanı”, “Tek adam rejimine karşı geliyorum”, “Faşizme geçit yok”, “Kadınların oyu barışa” yazılı dövizler taşıdı.

Şık: Bir yanımız Gezi, bir yanımız Sur’dur

Mitingde konuşan HDP İstanbul Milletvekili adayı Ahmet Şık, sözlerine “Barışı ve özgürlüğü; asla ve asla zalim Dehaklara teslim etmeyen, Devrimci Kawa’nın yiğit insanları merhaba” diyerek başladı.

Her şeye rağmen hakikat için mücadele etmenin önemine değinen Şık, “Hakikat, ‘bir yanımız Gezi, bir yanımız Sur, bir yanımız Cizre’dir’ diyenlerdedir” dedi.

HDP’nin eski tutuklu eş başkanları olmak üzere tüm siyasi tutuklulara selam gönderen Şık, tarihi bir birleşmeye gittiklerini belirterek şunları söyledi:

“Türkülerimizi, sözümüzü, sesimizi linç ettiriyor. İnkar ve talanla varlığını borçlu olduğu şovenizme, milliyetçiliğe, militarizme sarılıp, ağzında idam, hayalinde Bahçeli’nin ipi, meydan meydan dolaşıyor. Meydan okuyor bize. Hodri meydan diyoruz biz de. Benim anadilim Türkçe, sizinki Kürtçe. Çok sevdiğinizi bildiğim Ciwan Haco, bir şarkısında, ‘anamın sırtı kamçı izlerinden haritaya dönmüş’ diyor. Anadillerimiz farklı olsa da zalimler, analarımızın dilini ortaklaştırdı.”

‘Mafya iktidarını yıkacağız’

“Biliyoruz ki, biz yan yana durursak analarımızın sırtına kamçıyla harita çizenlerin de, menfaatleri için bu ülkenin gencecik yoksullarını ölüme gönderenlerin de sonu gelir” diyen Şık sözlerine şöyle devam etti:

“‘Kürt sorunu yok’ diyen bu müstebite, istibdat heveslisine, ‘var’ diyeceğiz. ‘Çözümü de var, demokrasi’ diyeceğiz. ‘Demokratik çözüm senin kenara çekilmenle başlayacak’ diyeceğiz. Kanla beslenip zulümle varlığını sürdüren, son kuruşuna kadar devleti yağmalayıp, son ağacına kadar ülkeyi talan etmeye kararlı bu mafya iktidarını yıkacağız.”

‘Kürt sorununu görmek isteyenler Tansu Çiller’e baksın’

Ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, tarih boyunca Kürt halkının zulüm gördüğünü belirterek, Suruç’ta yaşananlara değindi:

“AKP hükümeti bu sefer yaptığı provokasyonun altında kalmıştır. Bugün adli tıp raporu bir kez daha göstermiştir ki; insanlarımız hastane köşelerinde AKP’nin organize ettiği çetelerin saldırılarına uğramıştır. O çeteler ki; insanlarımızın kafalarını keserek katletmiştir.”

AKP’nin Tansu Çiller ve Mehmet Ağar ile bir araya kalmasına dikkat çeken Buldan, şöyle devam etti:

“İstanbul’da kurdukları ittifaklarla, yanlarına aldıkları Tansu Çiller, Mehmet Ağar, Sedat Peker’le bir kez daha gösterdiler ki; Kürt halkına karşı düşmanlıkları devam ediyor. Kürt sorununu görmek istiyorlarsa, yanına aldıkları Tansu Çiller, Mehmet Ağar’ın yüzüne baksınlar. O Tansu Çiller ve Mehmet Ağar ki; 90’lı yıllarda asit kuyularında insanlarımızı diri diri yakanlar ve katledenlerdir.”

‘Selo’yu başkan yapacağız’

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Selahattin Demirtaş hakkında algı yaratmaya çalıştığını belirten Buldan, şunları söyledi:

“Şimdi Selahattin Demirtaş’la ilgili bu parti adam fukarası mı başka adam bulamadı mı diye soruyor. Sana mı soracağız Recep bey. Kimi aday yapacağımızı size mi soracağız? İçimizde adam da vardı, kadın da vardı. Biz Selo’yu uygun gördük, Selo’yu başkan yapacağız.”


Fotoğraflar: MA
Previous post
Dünya Kupası'ndan haber aktaran kadın gazeteci canlı yayında tacize uğradı
Next post
SOMA DAVASI | 'Yukarıdan gelen bir projeye muhalefet edemezdik'