Ana SayfaGüncelHDP’nin İstanbul mitingi: “Umut dimdik ayakta”

HDP’nin İstanbul mitingi: “Umut dimdik ayakta”

HABER MERKEZİ – HDP’nin İstanbul’daki mitingi yağmura rağmen yüz binlerce kişinin katılımı ile Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleşti. Partinin İstanbul adayları konuşmalarında 24 Haziran’da “barajları yıkma” ve “kazanma” vurgusu yaparken, hapisteki cumhurbaşkanı adayı Demirtaş’ın TRT konuşması da mitingde sinevizyon ile verildi. Demirtaş bu konuşmasında, “Biz tek adam değil çok insanız, bu kadar çok insan bir tek adamdan korkacak değiliz” dedi. Sandıklara sahip çıkmanın önemine vurgu yapan Demirtaş, “Sizler iyi oldukça ben iyi olacağım, sizler özgür oldukça ben özgür olacağım” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İstanbul Bakırköy Halk Pazarı’nda düzenlediği mitinge yağmura rağmen yüz binlerce kişi katıldı.

Arama noktalarında gazetecilere sarı basın kartı sorulurken, polisler ile gazeteciler arasında tartışmalar yaşandı. Alana girmek isterken üzerinde sarı, kırmızı, yeşil bileklik ve fular bulunan en az 11 kişi ise polislerce gözaltına alındı.

Alana gelen binlerce kişi “HDP umuttur, umut dimdik ayakta”, “Jin, jiyan, azadî”, “Zindanlar boşalsın, Selo dışarı çıksın”, “Hak, hukuk, adalet HDP ile gelecek” sloganları atarken, HDP’liler hapisteki cumhurbaşkanı adayları Selahattin Demirtaş’ın maskelerini de taktı.

Miting alanında ESP, SODAP, EMEP, TÖP, Bir Adım Daha gibi siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin olduğu onlarca bileşen de bayraklarıyla yer aldı.

HDP’nin milletvekilli adaylarının konuşma yaptığı mitingde, 24 Haziran’da “barajları yıkma” ve “kazanma” vurgusu öne çıktı.

Mitingde partinin İstanbul adayları Zeynel Özen, Dılşad Canbaz, Saruhan Oluç, Ahmet Şık, Oya Ersoy, Hüda Kaya, Musa Piroğlu, Erkan Baş, Erol Katırcıoğlu ile EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, Kürt siyasetçi Ahmet Türk ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuştu.

Ahmet Şık ve Erkan Baş: Saray rejimini yıkacağız

İstanbul 1. Bölge Milletvekili adayı Erkan Baş “Yenikapı duysun: Tamam” derken, şöyle devam etti: “Niyetimizi herkes bilsin istiyoruz; Biz onların sarayını yıkmaya geliyoruz. 16 yılın hesabını sormaya geliyoruz.”

Adaylardan Ahmet Şık, “24 Haziran günü bir seçim yapacağız. Bizlerin seçimi belli: Barış, Adalet, Eşitlik, Özgürlük” dedi. Şık’ın konuşması şu şekilde:

“Karşımızdaki, Türkiye’nin üzerine çöreklenmiş bir çete, organize bir kötülük örgütü. Kurdukları suç düzeni devam etsin, talan ve yağma sürsün diye, her türlü kötülüğü yaptıklarını, dahasını yapmaya hazır olduklarını da biliyoruz. Ama bu kirli düzenin, suç ortaklığı tutkalıyla birbirlerine yapışmış bu mafya iktidarının sonu geldi. Vakit tamam! Siyasi parti kılığına girip iktidarı gasp eden bir mafyayla mı, yoksa barış, özgürlük ve demokrasi için mücadele edenlerle mi yaşayacağımızı seçeceğiz.

Dayattıkları tekçiliğe karşı, ‘hayır birlikte yaşamak bu değil’ deyip nasıl olması gerektiğini 5 yıl önce göstermiştik. Gezi Direnişi’nin 5. yıldönümündeyiz. Gezi’yle kavga etmek bütün gençlikle kavga etmektir. bugün Gezi’yle kavgalı bir tek siyasetçi kaldı. Ona da siz ‘vakit tamam’ diyeceksiniz. Gezi’nin ünlü ‘Diren Lice, İstanbul seninle’ sloganını hep hatırlayalım. Bugün de Lice’yle, Diyarbakır’la istanbul arasında köprü olalım. Zap Suyu’ndaki Gençlik Köprüsü olalım. ‘Allah’ını seven defansa gelsin’ sloganını hatırlayalım. 24 Haziran’da o defansı gelin Meclis’te faşizme karşı kuralım.

HDP’nin baraj altında kalmasının Meclis’in baraj altında kalması demek olduğunu biliyoruz. Hepimiz matematik biliyoruz. Adını koyalım: HDP meclise girerse 6 partili bir Meclis olacak ama giremezse, 5 partili bir Meclis olamayacak. Tek partili Meclis’le tek parti ve tek adam rejimi olacak. 24 Haziran’ın bir Kurtuluş Savaşı olduğunu biliyoruz. Bu mafya iktidarından kurtuluş aynı zamanda özgür, demokratik bir ülkenin kuruluşu için de bir ilk adım olacak. Sadece seçim barajını değil aramıza örülmüş kutuplaştırma barajlarını da yıkacağız. Hem barajları hem de saray rejimini yıkacağız.

‘Dokunan yanar’ demiştim, şimdi dokunarak, konuşarak barışacağımız zamanlara hazırlanıyoruz. birbirimize dokunacağız, dertlerimizle dertleneceğiz.

Sevgili İstanbul halkı; kentimizin tapusunu, hayatımızın neşesini gaspçılardan geri almaya geliyoruz. Barışın hakim olduğu bir ülkede farklılıklarımızla bir arada yaşamak istiyoruz. İnadımızı, öfkemizi, umudumuzu birleştirip sandıklara akıtacağız. Sandıklara sahip çıkamazsak, daha yıllarca Erdoğan’ın konuşmalarını dinlemek zorunda kalacağız. Fizan’a da götürseler sandıklara ve ne olursa olsun birbirimize sahip çıkacağız. Yan yana, el ele, omuz omuza bu karanlıktan kurtulacağız. Güzel günler göreceğiz. Çünkü sabahın bir sahibi var. Çünkü siz varsınız. Çünkü biz varız.”

Ahmet Türk: 24 Haziran tarihi fırsatın gerçekleşeceği gün olacak

Adayların konuşmasının ardından Kürt siyasetçi Ahmet Türk alandaki yüz binlere seslendi. 24 Haziran seçimlerinin önemine vurgu yapan Türk’ün konuşmasından satır başları da şöyle:

“Değişimin yarattığı heyecanı tüm Türkiye görüyor. Özgürlük mücadelesinin yarattığı değerleri dimdik ayakta tutuyorsunuz. İnsanlık tarihinde her zaman fırsatlar doğmaz. Yüzyılda bir fırsat doğar. Bugün işte o gündür. 24 Haziran seçimleri tarihi fırsatın gerçekleşeceği gün olacaktır. Buna yürekten inanıyorum. Zulüm politikalarının bir gün son bulacağına inanıyordum. O gün bu gündür. Kürtleri ile Türkleri düşman etmeye çalıştılar. Bu gün Kürtler ile Türkler özgürlüklerin, barışın ne kadar değerli olduğunu gördüler.

Bir iftira kampanyası ile bu seçimleri götürmeye çalışıyorlar. Çok yakın süreçte yaşadığımız bir Suruç olayı var. Tüm Türkiye biliyor. Var olan baskılar karşısında halk tepkisini ortaya koydu. Bunlar hastanede insanları infaz ettiler. Bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı adlarını bile ağzına almadı. Buradan çağrı yapıyoruz. Sivil toplum örgütlerin, insan hakları kurumları gönderin oraya. Ama korkuyorlar. Artık halkların gözünde hiçbir değerleri yoktur. Zaman çok kısıtlıdır. 24 Haziran’da kardeşim, yoldaşım Demirtaş’ı aramızda göreceğiz. İnançlarından, kimliklerinden dolayı tutsak olanların özgürlüğünü sağlayacağız.”

Buldan: 24 Haziran’da büyük bir zaferle çıkacağımızın resmi

Türk’ün ardından da HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bir konuşma yaptı. “İstanbullular Erdoğan karşısında diz çökmedi, boyun eğmedi, biat etmedi” diyen Buldan’ın konuşmasından satır başları da şu şekilde:

“Bu coşku, bu moral ve kararlılık 24 Haziran’da büyük bir zaferle çıkacağımızın resmidir.

Bu partide kadınların, gençlerin ezilenlerin ittifakı var. Bu ülkeye hiçbir şey getirmeyenler, 16 yıl boyunca bu ülkenin tarihine kara bir leke olarak tarihe geçen AKP iktidarı şunu bilsin ki, Demirtaş bu ülkenin adalet sarayında adil yargılanmadı. Siyasi kararla mahkum edildi… Adalet Demirtaş ile gelecek.

Bu ülkede ne varsa yerle bir ettiniz. Bu ülkede insan haklarından yana, barıştan yana olanlar tercihini yaptı. Kararını verdi, kaybettiniz! Sevgili Demirtaş bakın bu ülkeyi nasıl yönetiyor, nasıl güzelleştiriyor görün.”

Demirtaş’ın TRT konuşması

Fotoğraf: Yasin Kobulan

Bu konuşmaların ardından HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayının TRT konuşması sinevizyondan gösterildi.

Demirtaş, çekimleri cezaevinden yapılan bu konuşmasının ilk bölümüne “Siyasi tarihimiz açısından kara leke olarak anılacak bu seçim kampanyasında maalesef size Edirne Cezaevi’nden seslenmek zorunda kalıyorum” sözleriyle başladı.

Tutuklu diğer vekilleri hatırlatan Demirtaş, “Yargılanma sürecim rahatlıkla tutuksuz yapılabilecekken siyasi kararlarla buradayım” dedi.

“Benim burada elimi kolumu bağlayıp meydan meydan dolaşmayı mertlik sanıyorlar” diyerek iktidara seslenen Demirtaş, Seyit Rıza’nın “Ben sizin yalanlarınızla baş edemedim bu bana dert oldu, ben de sizin önünüzde baş eğmedim bu da size dert olsun” sözlerini dillendirdi ve “Ben yalanlarınızla da baş edeceğim” diye konuştu.

Kutuplaşmaya, ekonomideki kötü gidişata değinen Demirtaş, “Bu günlerde yaşadığımız tek adam rejiminin fragmanıdır. 24 Haziran’da filmin tamamının başlayıp başlamayacağına siz karar vereceksiniz” dedi.

Sandıklara sahip çıkmanın önemine vurgu yapan Demirtaş, “Sizler iyi oldukça ben iyi olacağım, sizler özgür oldukça ben özgür olacağım” dedi ve ekledi: “Değil 20 ay 20 yılda cezaevinde kalsam zulme boyun eğmeyeceğim.”

“Biz tek adam değil çok insanız, bu kadar çok insan bir tek adamdan korkacak değiliz” diyen HDP’nin cumhurbaşkanı adayı, 24 Haziran’da “1 oy HDP’ye 1 oy Demirtaş’a” verme çağrısı yaptı.


Demirtaş’ın TRT konuşmasının tam metni

Previous post
Karamollaoğlu'ndan Suruç açıklaması: İktidar kamplaşma meydana getirip, pay alırım havasına girdi
Next post
Demirtaş'ın TRT konuşmasının tam metni