Ana SayfaGüncelİHD: Son 16 yılda 440 bin çocuk doğum yaptı, binlerce çocuk devletin izni ile evlendirildi

İHD: Son 16 yılda 440 bin çocuk doğum yaptı, binlerce çocuk devletin izni ile evlendirildi

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun raporuna göre, son 16 yılda toplam 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara maruz kalarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi’nde “Gündemimiz Çocuk, Çocuk Haklı” başlıklı sempozyum düzenledi.

Sempozyumun yapıldığı salona “Çocuk susturulur sen susma”, “Çocukları değil karanlığı hapsedin”, “Suçlu çocuk yoktur suça itilmiş çocuk vardır” pankartlarının yanı sıra, gözaltında kaybedilen çocukların isimleri asıldı.

Sempozyum, Komisyon’un hazırladığı insan hak ihlali raporunun okunmasıyla başladı.

Komisyon üyesi Zelal Coşkun’un okuduğu raporda yer alan verilere göre yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara maruz bırakılıyor.

Coşkun, çocuklara yönelik taciz, tecavüz, pornografi ve insan kaçakçılığına karşı küresel bir sivil toplum örgütü olan ECPAT’ın 2015 yılı Türkiye raporuna göre çocuklar, Türkiye’de cinsel şiddete en fazla maruz kalan grubu oluşturduğunu söyledi.

‘Türkiye cinsel istismarda dünya üçüncüsü’

Çocuğa yönelik cinsel istismarda Türkiye’nin dünya listesinde 3’üncü sırada yer aldığını belirten Coşkun istismara ilişkin şu verileri paylaştı:

“TÜİK verilerine göre, son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu devletin izniyle evlendirildi. Son 6 yılda 142 bin 298 çocuk anne oldu ve bu çocukların büyük kısmı dini nikâh ile evlendirildi. Türkiye’de AKP’nin iktidarda olduğu 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti.”

Coşkun Adalet Bakanlığı verilerini de paylaşarak, Türkiye’de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısının son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttığını açıkladı.

‘Türkiye’deki ‘çocuk işçi’ sayısı iki milyona yaklaştı’

‘Çocuk işçiliği’ raporunu da açıklayan Coşkun, Türkiye’de ‘çocuk işçi’ sayısının iki milyona yaklaştığını belirterek şunları söyledi:

“Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı olarak çalışıyor. Mesleki eğitim alan özellikle turizm sektöründe uzun saatler çalıştırılan stajyerler, yani ‘çocuk işçiler’ ve çocuk isçiliği sayılabilecek uygulamalar ile çıraklık eğitimi alanlar resmi olarak çocuk işçi sayılmamaktadırlar. 2018 yılında “15-16 ve 17 yaşında olan üç çocuk çalışırken hayatını kaybetti ve ölen çocukların üçü de tarım emekçisiydi.”

‘Evlilik nedeniyle okula devam edemeyenlerin yüzde 97’si kız çocukları’

Eğitim hakkı raporunda ise kadınların eğitim görme oranının erkeklerden geri olduğuna dikkat çeken Coşkun, Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de çocuk yaşta evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97,4’ü kız öğrenciler olduğuna dikkat çekti.

‘Yeni müfredatı’ da eleştiren Coşkun şöyle devam etti:

“Yeni müfredatta’ bilime, sanata, emeğe, mücadeleye, sevgiye, paylaşmaya, kadına yer yokken aile yaşamını kutsayan ve kadını yok sayan cinsiyetçi politikalar yaygınlaşmıştı. İmam hatip liselerinden 372’si sadece kız imam hatip Anadolu lisesi olarak ayrılmış ve devlet politikası uygulaması olarak karma eğitim dışına çıkılmıştır. Çıkarılan yasa ve yönetmeliklerle kız çocuklarının başı ve bedeni 9 yaşında, fiilen okul öncesinden itibaren kapatılmaktadır.”

Şüpheli çocuk ölümleri

Ardından “Yaşam hakkı” verilerini paylaşan Coşkun, Bakanlığın verilerine göre, 2009’dan 2017 yılına kadar 18 ila 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Ölümlerin “şüpheli” olarak olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çeken Coşkun, İHD verilerine göre, çocuklarla ilgili son 3 yılda 18 işkence başvurusu yapıldığını belirtti.

Buna göre çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili 2015 yılında 4, 2016 yılında 4, 2017 yılında ise 10 başvuru yapıldı.

Coşkun sözlerini yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde kaldığı bilgisini vererek noktaladı.


Bu haber MA’dan derlenmiştir.
Previous post
2 kentte çatışma ve saldırı: Bir asker ve bir polis yaşamını yitirdi
Next post
AYM'ye göre 'kapalı cezaevinde olmak eğitim hakkından yoksun bırakılma değil'