Ana SayfaEkonomiİktisatçı Acemoğlu: Mucize çıkış yok, bazı şirketler batacak, işsizlik artacak

İktisatçı Acemoğlu: Mucize çıkış yok, bazı şirketler batacak, işsizlik artacak

HABER MERKEZİ – Türkiye ekonomisini değerlendiren Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Prof. Daron Acemoğlu, “Mucize şekilde bir çıkış mümkün değil” dedi ve ekledi: “Bazı şirketlerin batmasının, işsizliğin artmasının önünü kapatamayacağız.”

Seçimlere sayılı günler kala Türkiye’de ana gündem maddelerinden biri de ekonomi.

Enflasyon ve cari açık hızla artarken TL’deki (Türk Lirası) kayıplar Merkez Bankası’nın müdahalelerinin ardından devam ediyor.

Öyle ki makro anlamdaki gidişatın yansımaları artış gösteren işçi eylemleri ve protestolarında görülüyor.

Türkiye’nin içinde bulunduğu bu tablo da birçok iktisatçı tarafından ‘krizin alametleri’ olarak görülüyor.

Türkiye ekonomisini değerlendiren ABD merkezli Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) Prof. Daron Acemoğlu ise, “Mucize şekilde bir çıkış mümkün değil” diyor.

Ekonomide ne yapmalı?

Medyascope.tv’ye konuşan Acemoğlu, “Şu anda ekonominin negatife girmesi engellenemez boyutta. Mucize şekilde bir çıkış mümkün değil. Eğitim düzeyinin yeniden yüksek kaliteye gelmesi kolay olmayacaktır. Umarım sistemik krizi görmeyiz. Ama bazı şirketlerin batması, işsizliğin artmasının önünü kapatamayacağız” ifadelerini kullanıyor.

Bugünün son 10 yıllık para politikalarının sonucu olduğunu belirten Acemoğlu, ekonomideki gidişatı tersine çevirmek için yapılması gerekenleri şu şekilde sıralıyor:

  • TL’nin değer kaybını durdurmak lazım.
  • Enflasyon kontrol altında tutulmalı.
  • Türk ekonomisinin yapısını çok kapsamlı düşünerek doğru yatırımı nasıl arttıracağımızı düşünmek lazım.
  • OHAL, demokrasisinin derinliğini kaybetmesine neden oldu. Korku, kutuplaşma, özgürlüklerin azalması politikacıların üzerinde olan denetlemeninin etkisini kaybetmesi… OHAL tüm gücü tek elde topluyor.