Ana SayfaEkonomiİktisatçı Şahinöz: Seçim sonrası ekonomi çok daha kötüye gidecek

İktisatçı Şahinöz: Seçim sonrası ekonomi çok daha kötüye gidecek

HABER MERKEZİ – İktisatçı Şahinöz, AKP’nin ekonomi politikaları nedeniyle cari açığın gittikçe büyüdüğünü vurgulayarak, döviz kurlarının daha da yükseleceği uyarısında bulundu ve Türkiye ekonomisinin “çok daha kötü” bir duruma doğru ilerlediğini söyledi.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şahinöz, 2018 yılının ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 7,4 büyüyen Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Açıklanan büyüme rakamlarının 2017 yılının trendinden geldiğini kaydeden Şahinöz, “Bu büyüme 2018’in kendi dinamiği değildir. Bu büyüme 2017’de büyüme dinamiklerinin kalıntıları, yani 2017 yılında kredi fonunda dağıtılan kredilerin 2018 yılına yansımasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

MA’ya konuşan Şahinöz, ekonomide büyümenin son çeyrekte yüzde 2’ye kadar gerileyebileceğini belirterek, seçimlerden sonraki olası ekonomik tabloyu da yorumladı.

Seçimlere giderken ne durumdayız, bizi nasıl bir tablo bekliyor?

İktisatçı Şahinöz, AKP’nin erken seçimler öncesi politikalarının cari açığa olumsuz yansıdığına dikkat çekerek, döviz kurlarının daha da yükseleceği uyarısında bulundu ve ekledi: “Türkiye ekonomisi çok daha kötü bir duruma gelecektir. Yani seçimlerden sonra geçmiş olsun.”

Şahinöz’ün değerlendirmesi şöyle:

“Siyasi iktidar şu ana kadar övündüğü makroekonomik dengeyi, bu dönemde tehlikeye atmıştır. Ona dağıtıyor buna dağıtıyor, emekliye veriyor işte yoksula veriyor diyerek sürekli olarak dağıtıyor. Vergi gelirlerinden vazgeçiyor. Dolayısıyla Türkiye seçimlerden sonra çok büyük bir bütçe açığı ile karşı karşıya kalacaktır. Yani makroekonomik dengesi sadece cari açığın büyümesi değildir. Cari açık 57 milyar dolara çıktı. Geçen sene 47 milyar dolar iken çok diyorduk biz. Bu yıl 57 milyar dolara çıktı. Bu Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 6’sını geçti. Bu tehlikeli bir durumdur. Çok tehlikeli bir iştir. Ama bu Türkiye’deki döviz kurlarını daha da yükseltecek. En önemli faktördür cari açık. Türkiye ekonomisi çok daha kötü bir duruma gelecektir. Yani seçimlerden sonra geçmiş olsun.” 

Previous post
İstanbul'da taciz: Üç kadını taciz edip 'herkes tahrik olabilir' dedi, serbest bırakıldı
Next post
Sabiha Gökçen'de iş bırakan işçiler kazandı