Ana SayfaDünya‘IMF Türkiye için acil durum grubu oluşturdu’

‘IMF Türkiye için acil durum grubu oluşturdu’

HABER MERKEZİ – TL’deki değer kaybı ve yüksek dış borç nedeniyle IMF’nin, Türkiye’nin kapısını çalma ihtimaline karşı hazırlık yaptığı iddia edildi. IMF’de bir acil durum grubu oluşturulduğu belirtildi.

Türkiye’nin dış borcu ve Türk Lirası’ndaki (TL) değer kayıpları hızla artış gösterirken Uluslararası Para Fonu’nun (IMF), Türkiye’nin kapısını çalma ihtimaline karşı hazırlık yaptığı belirtildi.

DW Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, Washington’da IMF bünyesinde bir ekip oluşturularak tedbir amaçlı bir senaryo üzerinde çalışılmaya başlandı.

IMF yetkilileriyle temas halindeki bir kaynak, DW’ye yaptığı açıklamada “TL’deki devalüasyonun çok dramatik durumda olduğuna” dikkat çekti ve “Bu nedenle IMF’nin başı ağrımaya başladı ve IMF içinde Türkiye’nin hızlı bir sermaye kaçışıyla karşılaşabileceği ihtimali karşısında bir acil durum grubu oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

IMF sözcüsünün konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta ise, “Bütün ülkelerde olduğu gibi, Türkiye üzerinde çalışan sürekli bir ekibimiz var ve gözetim sürecimizin bir parçası olarak yetkililerle düzenli temas halindeyiz. Türkiye hakkındaki görüşlerimiz, son yayınlanan 4. Madde Raporu’na yansıtılmıştır. Türk yetkililerden mali yardım talebi niyetinde olduklarını belirten herhangi bir bildirim almadık” ifadelerini kullandığı bildirildi.

4. Madde Değerlendirme Raporu’nda Türkiye ekonomisinin aşırı ısınma sinyalleri verdiğine dikkat çekilmiş, para politikasının çok gevşek ve güvenilirliğinin düşük olduğu vurgulanmıştı.

İkili senaryo hazırlığı

IMF ile yakın çalışma içinde olan başka bir kaynak da Para Fonu’nun ikili bir senaryo üzerinde hazırlık yaptığı bilgisini verdi:

“IMF, Türkiye ekonomisindeki kırılganlığa siyasi kırılganlığın da eklenmesi halinde, ekonomik olarak neler olabileceği konusunda çalışıyor. 24 Haziran seçimlerinin ardından doğacak herhangi bir siyasi tablonun, borç ödeme krizini tetikleyebileceği senaryoları üzerinde çalışıyor.”

Öte yandan IMF’ye yakın kaynakların, IMF’nin seçimden sonra mali disipline dönülüp dönülmeyeceği, kamu harcamalarında önlem alınıp alınmayacağı, Merkez Bankası’nın bağımsızlığı ve olası faiz arttırımı, yılın ikinci yarısında ekonomide küçülme beklentileri ve bankaların durumu gibi birçok başlığı tek tek incelediğini söylediği belirtildi.

Bazı iktisatçılar, Türkiye’nin yüksek dış borç ihtiyacı nedeniyle IMF’nin kapısını çalmasını güçlü bir olasılık olarak değerlendiriyor.

Bu görüşün temelinde çift hanelerden düşürülemeyen enflasyon ve giderek artış gösteren cari açığın yanı sıra TL’de faiz artırımlarına rağmen önlenemez düşüş yatıyor.

Türkiye 1947 yılında üye olduğu IMF ile 19 kez stand-by anlaşması yapmış, 2013 yılında fona olan borcun geri ödemesi ise tamamlamıştı.

Previous post
Gerekçe "terör destekçiliği”: AGİT seçim gözlemcisi Türkiye'ye sokulmadı
Next post
SOMA DAVASI | Karar seçim sonrasına kaldı