Ana SayfaKitapİnsan ne zaman evindedir?

İnsan ne zaman evindedir?

HABER MERKEZİ – Barbara Cassin’in “Nostalji: İnsan Ne Zaman Evindedir?” isimli kitabı Kolektif Kitap’tan Seçil Kıvrak’ın tercümesi ile çıktı. Ev ve evsizlik hakkındaki bu kitabında Cassin, insanın ne zaman evinde olduğu sorusunu şöyle yanıtlıyor: “Yakınları, dili ve dilleriyle birlikte kabul edildiği zaman.”

Fransız felsefeci ve dilbilimci Barbara Cassin’in “Nostalji: İnsan Ne Zaman Evindedir?” isimli çalışması Kolektif Kitap etiketi ile çıktı.

Seçil Kıvrak’ın Türkçeleştirdiği kitap, bir felsefi akıl yürütmeyle kök salmanın ve köksüzlüğün, ait olmanın ve yersiz olmanın, küresel dilde kaybolmanın ve kendi dilinde yaşamanın mitik ve politik veçheleri üzerine düşünüyor.

Cassin’in kitabı Homeros’un kahramanı Odysseus’dan, Vergilius’un kahramanı Aeneas’tan, modern çağın trajik yıllarında Almanya’dan kaçan Hannah Arendt’ten dem vurarak yolcunun, sürgünün, mültecinin kısacası insanın kendini nerede evinde hissedeceğini, nerede nostaljiye kapılacağını sorguluyor.

Britanyalı filozof Simon Critchley, Cassin ve bu kitabı için, “Zamanımızın en önemli ve diğerlerinden ayrılan özgün Fransız düşünürlerinden biri tarafından ev ve evsizlik hakkında zengin ve etkileyici bir döküm” diyor.

“Kök beslemek yerine başka yeri, kendini kapatmayan, farklı ‘benzerler’ içeren bir dünya beslemeyi tercih ederim” diyen Cassin ise “Öyleyse insan ne zaman evindedir?” sorusuna şu yanıtı veriyor: “Yakınları, dili ve dilleriyle birlikte kabul edildiği zaman.”