Ana SayfaDünyaİran, Kürt aktivist Panahi’yi bayramdan sonra idam etmek istiyor

İran, Kürt aktivist Panahi’yi bayramdan sonra idam etmek istiyor

HABER MERKEZİ – İran rejimi, Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’yi bayramdan sonra idam etmek istiyor. Bu karara karşı başlatılan kampanyalar sürerken, dünyanın farklı yerlerinde eylemler de yapılıyor.

İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalanan 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi’nin mahkeme kararı ile idam edilmesine karar verilmiş, tepkiler üzerine idam kararının geçici olarak durdurulduğu açıklanmıştı.

İran Af Örgütü “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” çağrısında bulunmuştu.

Ancak İran rejimi Panahi’yi Ramazan Bayramı’nın ardından idam etmek istiyor.

Sine Cezaevi yöneticileri 19 Mayıs tarihinde Panahi’nin ailesine çocuklarının bayramdan sonra idam edileceğini bildirmişti.

Panahi için kampanya

Buna karşı sosyal medya üzerinden #RaminHosseinPanahi  #SosRamin hashtag’ıyla bir kampanya başlatıldı.

Kampanya dünyanın farklı ülkelerinde ilgi görürken, İran rejiminin Penahi’nin idam kararını durdurması için günlerdir İran ve dünyanın birçok yerinde çağrılar, eylemler de yapılıyor.

Ne oluyor?

24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi, İran’da 23 Haziran 2017 tarihinde yaralı olarak yakalandı.

Panahi İran rejimince yakalandığında günlerce işkence gördü, aylar sonra çıkarıldığı mahkemede ise “Allah’a karşı gelmek ve silahlı örgüte üye olmaktan” idam cezasına çarptırıldı.

Sine Cezaevi’nde tutulan Panahi’nin 3 Mayıs’ta idam edileceğinin açıklamasından kısa bir süre sonra yeğeni Niştiman Hossein Panahi kendini asarak yaşamına son verdi.

Birçok sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla İran rejim güçlerini bir an önce idamı durdurmaya çağırdı. Özellikle idamdan bir gün önce yapılan kampanyalar neticesinde idam kararı askıya alındı.

Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunuculuk Direktörü Philip Luther “Umalım ki geçici bir ceza ertelemeden daha fazlasıdır” dedi.

İran Af Örgütü ise “Kamuoyu baskısı ve savunuculuk gayreti sayesinde Ramin Hossein Panahi artık şimdilik idam riski altında bulunmuyor! Lütfen idam kararının ve hükmünün bozulması için harekete geçmeye ve İranlı otoritelere çağrıda bulunmaya devam edin” açıklamasında bulundu.

Son olarak Sine Cezaevi yöneticileri 19 Mayıs tarihinde Panahi’nin ailesine çocuklarının bayramdan sonra idam edileceğini bildirdi.

Previous post
Başak Demirtaş: Eğer korkmuyorsanız çıkarın, Selahattin Demirtaş sözünü meydanlarda söylesin
Next post
"HDP'li oldukları için": Ankara'da Kürt işçilere saldırıp birini 5. kattan aşağı attılar