Ana SayfaÇalışma Yaşamıİran’da Meclis önünde protesto: ‘Düşmanımız tam burada’

İran’da Meclis önünde protesto: ‘Düşmanımız tam burada’

HABER MEREZİ – İran’da greve giden esnaf, Meclis önüne yürüyerek gerçekleştirdiği protestoda ülkedeki kötü ekonomik gidişata tepki gösterdi, yönetimine “Düşmanımız tam burada” sözleriyle seslendi.

İran’da ekonomideki kötü gidişat ve hızla yükselen dolar kuru nedeniyle başkent Tahran’da bir grup esnafın başlattığı grev protestoya dönüştü.

Protestocular, “10 bin tümene dolar istemiyoruz” sloganıyla kepenk kapatıp, Büyük Çarşı’da elektronik eşya ve cep telefonu satan iki dükkana kepenk kapama çağrısında bulundu.

Sosyal medyadan paylaşılan görüntülere göre protestocular, daha sonra Meclis’e doğru yürüyüşe geçti.

Spuntik’in haberine göre “Diktatöre ölüm” ve “Düşmanımız Amerika derken yalan söylüyorlar, düşmanımız tam burada” sloganlarıyla Meclis önüne ulaşan protestoculara polis müdahale etti.

Polisin biber gazı ile müdahale ettiği belirtilirken, bazı protestocuların darp edildiği görüntüler paylaşıldı.

Bazı protestocuların polis motosikletlerini yakarak misillemede bulunduğu belirtildi.

Yerel basındaki habere göre ise hükümetten yapılan açıklamada, protestocuların taleplerinin dikkate alınacağının bildirilmesiyle yetinildi.

İran’da protestolar dinmiyor

Tahran’daki son gösteriler yeni değil.

Geçtiğimiz yılın son günlerinde halkın ekonomik taleplerle başlayan protestosu ülkenin birçok kentine yayılan hükümet karşıtı protestolara evrilmişti.

“Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor” diye tepkilerini gösteren hükümet karşıtı protestocuların gösterisi Ocak ayının ortalarına dek sürmüştü.

Protestolarda, en az 25 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce kişi ise gözaltına alınmıştı.

Sivil toplum örgütleri ile insan hakları savunucuları da cezaevlerinde protestoculara işkence yapıldığını bildirmiş, gözaltındaki en az üç kişinin ölüm haberi gelmişti.

Protestolar sonrası Türkiye ile beraber en çok değer kaybeden para birimlerinden birine sahip olan İran’da ekonomiye iyiye gitmemiş, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani hükümeti Nisan’da doların 4.200 Tümen’e sabitlenmesi kararı almış ve serbest piyasada alım satımı yasaklamıştı.

Ancak bankalarda resmi kur üzerinden işlem gören dolar, serbest piyasada 9.000 Tümen seviyesinde işlem görüyor.

ABD’nin nükleer anlaşmadan çekildiğini ve İran’a yeni yaptırımlar uygulayacağını açıklamasıyla da ekonomik gidişattaki kötü seyir devam ediyor.

Previous post
HDP İstanbul İl Eş Başkanı Çiçek hakkında tahliye kararı
Next post
'Bu HDP’liler neye seviniyor?' - Altan Sancar