Ana SayfaDünyaİran’da cinsel saldırılar hızla artıyor, cezasızlık meşrulaştırılıyor

İran’da cinsel saldırılar hızla artıyor, cezasızlık meşrulaştırılıyor

HABER MERKEZİ – İran’da polis ve asker destekli olduğu belirtilen zorla alıkoyma ve cinsel saldırıların hızla artış gösterdiği kaydedilirken, davalar düşürülüyor ve cezasızlık meşrulaştırılıyor. İranşehr Vekili Amini, bu gidişle halk tabanlı protestoların büyüyerek artacağını dile getiriyor.

İran’da tecavüz vakaları hızla artış gösteriyor.

Al Arabiya’nın haberine göre cinsel saldırıları vakalarının İran rejiminin politikalarından ayrı tutulamayacağı belirtiliyor.

Davalar düşürülüyor

İran’da son olarak 41 kız çocuğu cinsel saldırıya maruz bırakıldı.

Söz konusu vaka, ülkenin Sistan-Beluçistan eyaletine bağlı İranşehr kentinde yaşandı.

Bölgede yerel halk 17 Haziran’da valinin binasının önüne gitti ve sorumluların tutuklanarak ceza almasını talep etti.

Öte yandan yerel kaynaklar faillerin polis ve askerden destek aldığını bildirdi.

Ancak dava sonuçlanamadı.

Mahkeme davayı reddetmek için çaba gösterirken, savcı Mohammad Jafar Montazeri, “Bu haberi yapan kişi iddiasını kanıtlamalı” sözlerini kullanarak iddiaları reddetti ve davaya noktayı koydu.

İran Parlamentosu’nda İranşehr’i temsilen konuşan Mohammad Naeem Amini ise, geçtiğimiz günlerde verdiği bir mülakatta, halk tabanlı protestoların ‘kontrol altına alınamayacak’ olaylara dönüşebileceği uyarısında bulundu.

Neler oluyor?

Habere göre yaşananlara tepki gösteren İranlılar, ülkenin dini lideri Ali Hamaney’in gözde hafızı Saeed Toosi’nin öğrencileri cinsel istismara maruz bırakmasına rağmen aklanmasının İranşehr’deki vakaları meşrulaştırdığını vurguluyor.

İstismara maruz bırakılanlar, askeri ve polis üniforması giyen kişilerce kaçırıldıklarını belirtiyor. İran rejiminin resmi haber ajansında yer alan bir haberde ise, söz konusu vakalara ilişkin tutuklanan bir kişinin iktidarda bulunan ve varlıklı insanlar tarafından destek aldığı bildiriliyor.

Ayrıca istismara maruz bırakılanların, toplum ve aile baskısına neden olabileceği gerekçesiyle tıbbi tedavi arayışında olmadığı da aktarılıyor.


Karınca Dış Haberler