Ana SayfaGüncelİran’dan Ankara’ya Kandil resti: Operasyona destek vermeyiz

İran’dan Ankara’ya Kandil resti: Operasyona destek vermeyiz

HABER MERKEZİ – Seçime sayılı günler kala başlatıldığı açıklanan Kandil operasyonuna ilişkin İran’dan gelen açıklamada, “Türkiye’nin Kandil operasyonunun desteklenmeyeceği” belirtildi. Daha önce yapılan değerlendirmelerde İran’ın ‘desteğinin’ önemine dikkat çekilmiş, Ankara da İran’la görüşüldüğünü bildirmişti.

İran Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Ebulfazl Şikarçi, İran’ın Türkiye’nin PKK’ye yönelik başlattığı askeri harekâtı desteklemediğini açıkladı.

Sputnik’in İran devlet televizyonuna dayandırdığı habere göre Tuğgeneral Şikarçi yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

“İran İslam Cumhuriyeti, her türlü terörle mücadele eylemini desteklemesine rağmen, ilgili ülkedeki yasal hükümetin izni olmadan terörizmle mücadele bahanesiyle üçüncü bir ülke sınırları içine operasyon yapılmasını gayrimeşru bir eylem olarak görüyor.

İran son 40 yıldır teröre maruz kalıyor. Buna rağmen İran, terörist gruplarla mücadele için asla bir ülkenin egemenliğini ihlal edecek eylemleri desteklemeyecektir.”

İran’ın desteğinin önemi

24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala 4 Haziran’daki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’ın “operasyon hakkımız var” deyip “Kandil’e Türkiye bundan sonra da girebilir. Her an her şey olabilir” açıklaması sonrası Kandil’e operasyon dillendirilmeye başlanmıştı.

Bu açıklamadan birkaç gün sonra ise AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kandil’e operasyonun başlatıldığını ifade ederek, “20 uçağımızla 14 önemli noktayı yok ettik” demişti.

Operasyon gündemi hükümete yakın basında da yer bulurken, haberlerde dikkat çekilen noktalarda biri de İran’ın tutumunun ne olacağı olmuştu. Hürriyet konuya dair haberinde “Sızan bilgilere göre Kandil’in çift taraflı olarak kuşatılmasında İran’la ‘şu an için’ varılmış net bir görüş birliği yok” ifadesine yer vermişti.

Hükümete yakın kalemlerden Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi de konunun İran ayağına dikkat çekmişti: “İran’la anlaşma önemli. İran, bir süre önce Kandil’e bakan yerleşim alanlarını boşaltmaya başladı. Ama İran’la müzakerelerin halen sürdüğü söyleniyor.”

Resmi açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan gelmişti. Kandil’e geniş çaplı bir operasyon için İran’la görüşüldüğünü belirten Çavuşoğlu, “Bu işin bir saha ayağı var, bir de diplomaside yapılması gerekenler var. İran’la da görüşüyoruz” demişti.