Ana SayfaDünyaIŞİD karşıtı operasyonun sözcüsü: Türk askeri Minbiç’in içine girmeyecek

IŞİD karşıtı operasyonun sözcüsü: Türk askeri Minbiç’in içine girmeyecek

HABER MERKEZİ – IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan, Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” dedi.

Irak ve Suriye’de IŞİD’e karşı yürütülen ‘Doğal Kararlılık Operasyonu’nun sözcüsü Albay Sean Ryan, Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde başlattıkları devriyelerin ortak değil birbirinden bağımsız yürütüldüğünü söyledi.

Sözcü Ryan, “Türk askerlerinin Minbiç’in içine girmeyeceğini size söyleyebilirim” dedi.

Amerika’nın Sesi’nin haberine göre Bağdat’tan video konferans yoluyla Pentagon muhabirlerine brifing veren Ryan, Minbiç’te kontrolün Minbiç Askeri Meclisi‘nde olduğunu da belirtti.

Ryan, ABD’nin bölgedeki asker sayısında ve askeri operasyonlarında bir değişiklik yapmadığını söyledi.

“Türkiye ve ABD ordusu arasında ortak devriyelerin başlaması için bir takvim öngörüyor musunuz?” sorusu üzerine de Ryan, bu sürecin sahadaki koşullara bağlı ilerleyecek süreç için ortada bir takvimin bulunmadığını belirterek ana amacın Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) yardımıyla bu bölgelerde IŞİD’i yok ederek Minbiç’in barış ve istikrarını korumak olduğunu vurguladı.

Ryan, bir gazetecinin “Minbiç konusunda iki gün öncesine göre ne fark var?” sorusu üzerine ise, “Bir fark elbette Türk askerlerinin Minbiç’in dışında olacak olması. Bu açıklama yapıldı çünkü fazlasıyla siyasi hassasiyet var. Biz de şeffaf olmak istiyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı. İki ülke dışişleri bakanları, Washington’da bir araya geldikleri görüşmede “yol haritasını” onaylamıştı.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” demişti.

Ancak konuya dair bir açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, zaten bölgedeki güçlerinin Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek, “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” diye belirtmişti.

ABD Savunma Bakanı Mattis ise Türkiye’nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söylemiş ve ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtmişti.

Minbiç Askeri Konseyi de yaptığı açıklamada kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Bu gelişmelerin ardından Türkiye basınında yer bulan “TSK’nin Minbiç’in dış mahallelerine girdiği” ve Başbakan Binali Yıldırım’ın “Askerimiz orada göreve başladı” iddiası ortaya atılmıştı.

Bu iddiaya Minbiç’ten yalanlama gelmiş, Minbiç Askeri Meclisi’nden yapılan açıklamada kentin herhangi bir noktasına ‘kesinlikle’ girilmediği belirtilerek, Türk askerinin kendi desteklediği grupların bulunduğu alanlarda ‘devriye turu attığı’ ifade edilmişti.

TSK ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları da Meclis’in bu açıklamasını doğrulamıştı. ABD de yaptığı açıklamada ‘devriye faaliyetlerine’ vurgu yapmıştı.