Ana SayfaDünyaİspanya, Akdeniz’de bekletilen ve yüzlerce mülteciyi taşıyan yardım gemisini kabul etti: ‘İnsani bir yıkım önlenmeli’

İspanya, Akdeniz’de bekletilen ve yüzlerce mülteciyi taşıyan yardım gemisini kabul etti: ‘İnsani bir yıkım önlenmeli’

HABER MERKEZİ – İspanya, Akdeniz’de Malta ve İtalya yakınlarında yüzlerce mültecinin bulunduğu ve yalnızca birkaç güne yetecek kadar su ve yiyecekle bekletilen gemiyi sınırlarına kabul edeceklerini duyurdu. Gemiye limanlara giriş izni vermeyen İtalya’nın İçişleri Bakanı Salvini, diğer Avrupa ülkelerinin de mültecileri kabul etmediği savunmasında bulunarak,  “İtalya artık başını eğip emirlere uymuyor, artık hayır diyen biri var” demişti.

Yüzlerce mülteciyi taşıyan ve Akdeniz’de İtalya ve Malta yakınlarında bekletilen Aquarius isimli yardım gemisinin İspanya’ya demirleyeceği açıklandı.

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, gemiyi ‘insanı nedenlerle’ kabul etme kararı aldıklarını açıkladı.

İspanya Başbakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 600’den fazla göçmeni taşıyan Aquarius gemisinin İspanya’daki Valencia Limanı’na demirleyeceği duyuruldu.

“İnsani bir yıkımın önlenmesi ve bu kişilere güvenli bir liman sağlanması, uluslararası kanunlardan kaynaklanan zorunlulukların yerine getirilmesi çerçevesinde bu bizim yükümlülüğümüz.”

İçinde 123 refakatsiz çocuk, 11 bebek ve 7 hamile kadının bulunduğu belirtilen gemideki yardım görevlileri, gemide yalnızca 2-3 gün yetecek kadar su, yiyecek ve ihtiyaç malzemesi bulunduğunu belirtiyor.

İtalya ve Malta açıklarında

BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre yetkililer, bu süre dolduktan sonra da bir çözüm bulunamazsa “ne olacağını bilemediklerini” söylemişti.

Sınır Tanımayan Doktorlar ve Alman yardım vakfı SOS Méditerranée yönetimindeki gemi, Akdeniz’de İtalya’ya 35, Malta’ya 27 deniz mili açıkta bekletiliyordu.

Gemideki mülteciler arasında hasta olanlar da var

Cumartesi ve Pazar günü Libya açıklarında kurtarılan 629 mülteci ve bir grup yardım görevlisinin bulunduğu geminin kapasitesinin 500 kişi olduğu belirtiliyor.

Gemideki mülteciler arasında hastaların olduğu da bildiriliyor.

Yüzlerce mülteci neden denizin ortasında bekletiliyor?

Mültecilerin bulunduğu yardım gemisini İtalya limanlarına almama kararının arkasında İtalya’nın yeni hükümeti bulunuyor.

Bugün Akdeniz’de kurtarılan yaklaşık 800 kişiyi taşıyan başka bir geminin de kabul edilmeyeceğini açıklayan İtalya İçişleri Bakanı Matteo Salvini, Avrupa’daki diğer ülkelerin mültecilere yönelik tutumunu eleştiriyor.

Avrupa’ya “Malta kılını kıpırdatmıyor, Fransa onları geri çeviriyor, Avrupa’nın umrunda değil. Artık yeter!” sözleriyle seslenen Salvini, “İtalya artık başını eğip emirlere uymuyor, artık hayır diyen biri var” ifadelerini kullanıyor.

Malta yönetimi ise Aquarius olayında kurtarma operasyonunun İtalyan donanması tarafından yönetildiğini ve bu yüzden geminin İtalya limanlarına yanaşması gerektiğini söylüyor.

Ülkelerden karşılıklı açıklamalar yapılırken, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) de “göçmen ve mültecilerin güvenli ve hızlı bir şekilde karaya ulaşması için acil çözüm bulunması” çağrısı yapıyor.

UNHCR’den yapılan açıklamada, “Operasyonların yavaşlaması, acil yardıma ihtiyaç duyan yüzlerce kişinin sağlığını riske atıyor” uyarısında bulunuluyor.

Previous post
Diyarbakır'da konuşan İnce: Adını koyalım; Kürt sorunu
Next post
Başak Demirtaş'ı evinde ziyaret eden Ülkü İnce: Siyasi değil insanı bir görüşme