Ana SayfaDünyaKolombiya başkanını seçiyor

Kolombiya başkanını seçiyor

HABER MERKEZİ – Kolombiya, ülkeyi 2022 yılına kadar yönetecek devlet başkanını belirlemek için bugün sandığa gidiyor.

Kolombiya, hükümet ile FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) barış anlaşması imzalamasının sonrasında ülkenin ilk başkanını belirlemek için sandığa gidiyor.

Seçimlerin ikinci turunda yalnızca iki aday bulunuyor: Ivan Duque ve Gustavo Petro.

Guardian’ın haberine göre ikinci tur öncesi ülkede kutuplaşma hızla artış gösteriyor.

Buna dair son bir örneğin dün Duque’nin, Petro ile seçimler öncesi bir gelenek halini alan televizyon tartışmasına çıkmayı reddetmesi gösteriliyor.

Medellin Üniversitesi’nden siyaset bilimi profesörü Piedrahita Bustamente, bu durumu “Kutuplaşma dünya genelinde politikada olağan bir şey. Ancak burada, iç çatışma tarihinin olduğu bir ülkede tehlikeli bir şey olabilir” sözleriyle değerlendiriyor.

Adaylar kimler, ne öneriyorlar?

İlk turda en çok oyu yüzde 39 ile kazanan sağ muhafazakar Demokratik Merkez partisinin 41 yaşındaki adayı Ivan Duque, kazanması halinde 2016 yılında FARC ile sağlanan barış anlaşmasını yeniden ele almayı vaat ediyor.

Duque ayrıca piyasa dostu olarak biliniyor ve uyuşturucu ile suça yönelik mücadelede sert bir tutum alacağını belirtiyor.

İlk turda oyların yüzde 25’ini alan solcu Gustavo Petro ise FARC ile imzalanan anlaşmayı destekliyor.

Eskiden gerilla olan Petro, Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile de benzer bir anlaşma imzalanmasından yana bir tutum sergiliyor.

Her iki aday da birbirini otoriter eğilime sahip olmakla eleştiriyor.

ELN görüşmelerinden sonuç çıkmadı

Kolombiya’da halkların sandığa gittiği ikinci tur öncesinde hükümet ile ELN arasında yapılan beşinci tur barış görüşmelerinden sonuç çıkmadı.

Küba’nın başkenti Havana’da yapılan müzakerelerle ilgili olarak taraflar ortak bir açıklama yaptı.

Taraflar arasında yakınlaşma sağlandığı belirtilen açıklamada ancak “yeni ve daha iyi bir ateşkes” için müzakerelere 25 Haziran’da devam edileceği belirtildi.

ELN, seçimler nedeniyle Cuma gününden Salı gününe kadar tek taraflı ateşkes ilan etmişti.