Ana SayfaKitap“Kürt Edebiyatının Anatomisi” raflarda

“Kürt Edebiyatının Anatomisi” raflarda

HABER MERKEZİ – “Kürt Edebiyatının Anatomisi” Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı. Clémence Scalbert Yücel’in iki bölümden oluşan bu kapsamlı çalışması, yazınsal alan ve siyasal Kürt aktörlerinin dillerini hangi ilişkilerin birleştirdiğini anlamak için dil politikaları ve Kürt yazınsal alanının oluşumunu merceğe alıyor.

Clémence Scalbert Yücel’in “Kürt Edebiyatının Anatomisi” isimli çalışması Ayrıntı Yayınları’ndan çıktı.

Yeraz Der Garabedyan’ın Fransızcadan Türkçeleştirdiği kitap iki bölümden oluşuyor.

Çalışmanın ilk kısmında “Alan Dışı” yazınsal faaliyetleri etkileyen kaynak ve kısıtlara, yani “dış etkenlere” yer verilirken, yazınsal ve siyasal Kürt aktörler ile dillerini hangi ilişkilerin birleştirdiğini anlamak için incelenmesi gereken dil politikaları ele alınıyor. “Çoğul Alan” isimli ikinci kısımda ise Kürt yazınsal alanının oluşumu ve yapılanması anlatılıyor.

Türk dil politikaları ile Kürt dil politikalarına yer verilen çalışmada, Türkiye’deki baskıcı rejime rağmen bir başka ülke olan İsveç’te başlayan yazınsal yaratım sürecine, akabinde de edebi çevrenin oluşumunda rol oynayan değişik aktörlerin ortaya çıkışı ve onu yapılandıran ve harekete geçiren bahisler ve tartışmalara odaklanılıyor.

Clémence Scalbert Yücel’in yürüttüğü bu tartışmalar ise okuru, Kürt edebiyatının sınırlarını sorgulamaya ve alanın açık niteliği üzerine kafa yormaya götürüyor.