Ana SayfaDünya‘Kürtaj tasarısı’ Arjantin parlamentosunun alt kanadında kabul edildi

‘Kürtaj tasarısı’ Arjantin parlamentosunun alt kanadında kabul edildi

HABER MERKEZİ – Arjantin’de kürtaj kanununda rahatlatma öngörerek hamileliğin ilk 14 haftasında kadınların kürtaj yaptırabilmelerine imkân tanıyacak olan yasa tasarısı için parlamentonun alt kanadından az bir oy farkıyla onay çıktı.


Haber: Evrim Şaşmaz


Geçtiğimiz Mart ayında Arjantin parlamentosunda 70 parlamenterin kürtajın hamileliğin ilk 14 haftasında yasallaştırılmasıyla ilgili olarak var olan kürtaj kanunun yumuşatılmasına yönelik değişiklik öneren bir yasa tasarısı sunmuştu.

Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri, kişisel olarak kürtaj kanununun bozulmasından yana olmadığını belirtse de parlamentonun yasa tasarısı için bağımsız oylama yapmasına izin vermişti.

Dün parlamentonun alt kanadının üyelerinin 20 saat süren tartışmaları sonucunda 254 oydan 129 oy ile hamileliğin ilk 14 haftasında kadınların kürtaj kararına imkân tanıyacak değişiklik üst meclise taşınmak için onay aldı.

Sözkonusu yasa tasarısına göre, Arjantinli kadınlar hamileliklerinin ilk 14 haftası boyunca güvenli, yasal ve ücretsiz bir şekilde kürtaj olabilecek. İlk 14 haftadan sonra ise sadece tecavüz, hamile kadının sağlığının tehlikede olması veya fetüsün doğum sonrası yaşamda ciddi sağlık sıkıntıları yaşama ihtimali bulunması söz konusuysa yasal kürtaj imkânı tanınacak.

Yasa tasarısı üst meclisten de onay alırsa Mauricio Macri’nin kararına sunulacak.

Yasa tasarısı üst meclisten ve devlet başkanının onayından geçerse Arjantin, Küba ve Uruguay’ın ardından, kadınların kürtaj seçimini yasalaştıran üçüncü Latin Amerika ülkesi olacağı bilinmekle beraber sürdürülen karşı kampanyalar, tehditler ve dini baskılar sebebiyle yasa tasarısının üst meclisten geçme ihtimalinin düşük olabileceği belirtiliyor.

Hala yürürlükte olan kanuna göre Arjantinli kadınlar kürtaj oldukları için dört seneye kadar hapis cezasına mahkûm edilebiliyor.

Aylardır kürtajın suçlaştırılmasının önüne geçilmesine yönelik sokak protestoları ve kampanyalar düzenleyen ve “Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” diyen Arjantinli kadınlar parlamentonun alt kanadından geçen bu yasa tasarısına yönelik gelişmeleri yakından takip ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Seçime sadece 10 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?
Sonraki Haber
Altyazı dergisinden 'Dünya Sinema Sözlüğü'