Ana SayfaGüncelBugün tahliye kararı verilmişti: Savcının itirazıyla Güven’in tutukluluğuna devam

Bugün tahliye kararı verilmişti: Savcının itirazıyla Güven’in tutukluluğuna devam

HABER MERKEZİ – HDP’nin milletvekili adayı gösterdiği ve Hakkari’den seçilen Leyla Güven hakkında tahliye kararı verildi. Kısa bir süre sonra savcı karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, Güven’in tutukluluğunun devamına karar verdi.

24 Haziran’da HDP’den milletvekili seçilen tutuklu Leyla Güven konusunda gözler yargıya çevrilmiş; CHP’den yeniden vekil seçilen Enis Berberoğlu ile Güven’in tutukluluk halleri devam ettiği için yemin edip etmeyecekleri, haklarında nasıl bir yargı sürecinin işleyeceği merak konusuydu.

HDP’li Meral Danış Beştaş ve Serpil Kemalbay, öğle saatlerinde Twitter üzerinden Güven’in serbest bırakıldığını duyurdu.

https://twitter.com/meraldanis/status/1012627192222834688

https://twitter.com/SerpilKemalbay/status/1012629631659397121

Savcı tahliye kararına itiraz etti

Ancak Leyla Güven’in tahliyesi beklenirken, 9. Ağır Ceza Mahkemesi savcısı, mahkemenin tahliye kararına karşı bir üst mahkeme olan 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu.

Tahliye kararının usule ve yasaya aykırı olduğunu ileri süren savcı, Güven hakkında verilen tahliye kararının kaldırılıp tutuklama kararı verilmesini talep etti.

İtiraz üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin tahliye müzekkeresini Diyarbakır E Tipi Cezaevi’ne göndermedi.

Güven’in avukatları, Diyarbakır E Tipi Cezaevi İdaresi’nin Güven hakkında verilen tahliye kararının kendilerine ulaşmadığını söylediklerini belirterek, “Bu hukuk dışı bir uygulamadır, mahkeme kararını bekleterek ‘hürriyeti tehdit’ suçunu işliyorlar” dedi.

Üst mahkeme tahliye kararını kaldırdı

İtirazı değerlendiren Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, tahliye kararını kaldırarak Güven’in tutukluluğunun devamına karar verdi.

Artı Gerçek’in haberine göre Güven’in avukatı Cemile Turhallı, “5 klasörlük dosyayı on dakikada okuma ihtimalleri olamaz. Mahkemenin dosyayı gördüğünü sanmam” diyerek tahliyenin kaldırılmasına tepki gösterdi.

Altı ay önce tutuklanmıştı

Leyla Güven bundan altı ay önce “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt kurup yönetme” iddialarıyla tutuklanmıştı.

HDP, milletvekili adayı gösterdiği ve 24 Haziran’da Hakkari’den seçilen Güven’in serbest bırakılması için hukuki süreci başlatmıştı.

Güven’in avukatı Reyhan Yalçındağ DW Türkçe’ye yaptığı açıklamada Güven’in serbest bırakılması istemiyle Diyarbakır 9.Ağır Ceza Mahkemesi’ne dilekçeyle başvurduklarını söylemişti.

Yalçındağ, başvuruda Anayasa Mahkemesi’nin “Balbay kararı” olarak bilinen 2013 tarihli kararına gönderme yaptıklarını belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak'ta gözaltına alınan yurttaşları taşıyan zırhlı araç devrildi: Bir çocuk yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
SOMA DAVASI | Karar 9 Temmuz’da açıklanacak