Ana SayfaÖzelLisa’nın kanatları – Elend Aydın

Lisa’nın kanatları – Elend Aydın


Elend Aydın


Bacaklarımız kanatlarımızsa eğer Lisa, 5 Haziran Amed mitingindeki katliamdan beri “kanatsız”. (Meğer o mitingle başlayıp Ankara Katliamı’na varan bir “zincir” kurmuşlar)

Lisa; sanatçı-sinemacı genç Kürt kadını da -katliamdan yaralı kurtulan tüm miting katılımcıları gibi- 7 Haziran’da sandığa gidip oyunu kullanarak pes etmediğini göstermişti. Yine Haziran ve yine yıldırtma; sandıkları yandaşa mal etme tezgahları dört bir kolda devrede. Ama biz de yine ve daha fazla “biziz” ve Lisa’nın “kanatsızlığına” ekleyerek kol ve bacaklarımızı, gideceğiz sandıklara.

Ama geçenlerde “engelli” akıllarıyla engel çıkaranlara karşı dik duruşuyla haber olan Lisa, aslında hep koşmakta ceylan bacaklarıyla, bir direniş masalında. Mesela geçen gece gördüğüm rüyadaki ayak sesleri Lisa’nındı; Amed’in ve sinemanın tüm sokaklarında yalınayak, şen şakrak koşuyordu! Çünkü Lisa gibi “görünürde” kanatsız bırakılanlar, aslında hep koşarlar, o Haziran senin bu Haziran benim dercesine dur durak bilmezler.

Lisa aslında bir kuş, kendine bu güzel adı seçip adını değiştirmesinden belli bu. “Lîs / Lisa”: Kürtçe de “yuva, kuş yuvası” demek zira. O, hem kuş hem yuva… Kuşlara yuva olurken benliğiyle buluşuyor, milyonlarca kanatla uçuyor düşte ve gerçekte.

Ne mağdur ve “engelli” kefeni giydirebildi ona ne gülüşünü kırabildi hiç kimse. Güzel yüzündeki cesur gülüşle işte orada, dimdik ayakta.

Uzaklara gideceğini söylemiş vedalaşmıştın, ama tez zamanda dönmüşsün. Haziran çiçeklerini mi toplayacaksın yine eteklerinde biriktirip sinemanın çocuklarına vermek için? Güzelliğine yakışan küpe ve kolyelerinle haylaz masallardan mı haber vereceksin? Adın kuş yuvası, bacakların kuşların kanadı, kalbin rüzgara aşık. Kanatsızlığı ne kendine ne de hayata yakıştırdın; bir günbatımından uçuyorsun bir şafaktan. Ceylan bacaklarıyla Amed sokaklarında koşarken, güvercin ayaklarıyla dans ediyorsun; tüm dünyada eteğin Carmenita’nın eteği gibi savruluyor.

Kuşlar havalanıyor Lisa, kuşlar, tüm bedeninden… Rengarenk papuçların yola çıkıyor. Haziran’ın deli çiçekleri sarmalıyor seni. Kuşlar kuşlar yuva yapıyor bedenine, bedenin kuş olup uçuyor. Ne yılgınlık ne kalp kırığı, sinemacı Lisa projelerine devam ediyor (etmeli de).

Lisa’nın kanatları ve tüm “kanatlar” için Lisa ile birlikte 25 Haziran sabahını şen, aydınlık ve özgür kılmak üzere.

Merhaba Lisa, kuşların kanatlarını asla bırakma.