Ana SayfaGüncelMahkeme Şehriban Dinç’i öldüren erkeğin cezasında ‘indirim’ uyguladı

Mahkeme Şehriban Dinç’i öldüren erkeğin cezasında ‘indirim’ uyguladı

HABER MERKEZİ – Eşi Şehriban Dinç’i öldüren Esat Dinç’in yargılandığı davanın karar duruşması görüldü. Mahkeme Dinç’e verilen ağrılaştırılmış müebbet hapis cezasını, cinayetin tasarlanarak işlenmiş olmadığına karar vererek müebbete çevirdi.

Van’ın merkez İpekyolu ilçesinde Kevenli TOKİ’de 24 Aralık 2016 tarihinde eşi Esat Dinç tarafından öldürülen 24 yaşındaki Şehriban Dinç cinayetinin karar duruşması, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya, “Eşe karşı tasarlayarak kasten öldürmek” suçundan yargılanan Esat Dinç ve avukatı ile Şehriban Dinç’in avukatı ve ailesi katıldı.

Davada ayrıca daha önce dosyaya müdahil olan Van Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi kadın avukatlar da hazır bulundu.

Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada sanık Esat Dinç, daha önce verdiği ifadesini yineleyerek suçsuz olduğunu öne sürdü.

‘Ortada sistematik bir şekilde işlenmiş bir cinayet var’

Ardından söz alan Şehriban Dinç’in avukatı Cesim Kaya, mahkemenin bir önceki duruşmada savcılığın mütalaasında ağırlaştırmış müebbet istendiğini hatırlatarak, sanık Dinç’in ağırlaştırılmış müebbet alması gerektiğini söyledi.

Sanığın ağrılaştırılmış müebbet alması için pek çok neden olduğunu vurgulayan avukat Kaya, bunları şöyle sıraladı:

“Birincisi sanığın bu cinayeti tasarlayarak işlediğini görüyoruz. Evi defalarca gözetlemiş, Şehriban’ın çocuğu A.D. ise mahkeme huzurunda verdiği ifadesinde olayı tüm çıplaklığıyla anlatmıştır. Ayrıca ortada sistematik bir şekilde işlenmiş bir cinayet var, hatta aile meclisinde bu karar tartışılmış ve aile meclisinin kararıyla bu cinayeti işlediğini görüyoruz.”

Avukatlardan ‘indirime’ tepki

Yapılan tüm savunmaların ardından mahkeme heyeti, “Eşe karşı tasarlayarak kasten öldürmek” suçundan tasarlanarak bir suçun işlenmediğine kanaat getirdi.

Cinayette kasıt olmadığını ve olayın ‘birdenbire’ geliştiğini ileri süren mahkeme heyeti, ağırlaştırılmış müebbet cezasında indirim uygulayarak Dinç’i müebbet hapse çarptırdı.

Avukat Cesim Kaya ile Van Barosu kadın hakları komisyonu avukatları, karara tepki göstererek müebbetin yeterli olmadığını, cinayetin tasarlanarak evin defalarca gözetlendiğini ifade etti.

Verilmesi gereken cezanın ağırlaştırılmış müebbet olduğunu vurgulayan avukatlar, kararı Erzurum İstinaf Mahkemesine taşıyacaklarını söyledi.

Öte yandan Esat Dinç’in aile bireyleri hakkında, “Cinayeti azmettirmek” suçundan Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ikinci duruşması ise 13 Temmuz 2018’de görülecekç