Ana SayfaBilim ve TeknolojiMeksika’da Aztekler’den kalma yüzlerce kafatası keşfedildi

Meksika’da Aztekler’den kalma yüzlerce kafatası keşfedildi

HABER MERKEZİ – Meksika’da Aztekler’den kalma yüzlerce kafatası keşfedildi.

Mesika’nın Mexico City kentinde Aztekler’den kalma yüzlerce kafatası bulundu.

Tenochtitlan’daki arkeolojik bölgede keşfedilen kafataslarının, tahta sopalarla birleştirilmiş olduğu belirtildi.

Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü’nden (INAH) araştırmacılar, kafataslarının bir basketbol sahası uzunluğundaki bir alanda dizili olduğunu açıkladı.

“Düşman savaşçılara ait”

Telesur’a konuşan Kent Arkeoloji Programı yöneticisi Ruben Barrera, kafataslarına ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Bulduğumuz birçok kafatası sömürge döneminde, imparatorluğun başkenti Tenochtitlányani’nin yok edilişi gerçekleştirildiğinde kaldırılmış ve değiştirilmiş. Kafataslarının çoğu genç erkeklerinkine benziyor, muhtemelen düşman savaşçılar.”

Keşif çalışmalarını sürdüren arkeologlar, söz konusu Aztek tasarımı yapının aynı zamanda insan kurban etme ritüelinin önemli bir parçası olduğunu aktardı.

Öte yandan kireçtaşı, kum ve çakıl karışımıyla bu yapının diğer Aztek yapılarından ayrıldığı belirtildi.

Arkeologlar hangi sonuçlara ulaştı?

Araştırmacılardan Gomóz Valdás, kafataslarının 20-35 yaşları arasında çoğunluğu erkek kişilere ait olduğunu belirterek, “Kafatasları tutsakların ise belli ki rastgele avareleri seçmemişler” bilgisini verdi.

Valdás ayrıca yaş-cinsiyet varyasyonunun, kurbanların şehrin ‘köle pazarlarında’ özellikle kurban edilmek üzere satıldığına yönelik iddiaları desteklediğini belirtti.

Chávez Balderas da diş analizlerinin, kurban edilenlerin Mezo Amerika’nın farklı yerlerinden geldiklerine fakat kurban edilmeden evvel Tenochtitlan’da kayda değer bir süre yaşadıklarına işaret ettiğini söyledi:

“Kurbanlar doğrudan şehre ardından dini törene götürülen yabancılar değillerdi. Bir şekilde Tenochtitlan toplumuna asimile edilmişlerdi.”

Son olarak arkeolog Raùl Barrera Rodríguez, “Bazı kayıtlar tutsak savaşçıların kurban edilmeden önce tutsakçılarının aileleriyle aylarca yaşadıklarını gösteriyor” dedi.