Ana SayfaEkonomiMerkez Bankası’ndan beklentinin üstünde faiz artırımı kararı

Merkez Bankası’ndan beklentinin üstünde faiz artırımı kararı

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, politika faizinde 125 baz puan artışa gitti.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK) 4. olağan toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada MB’nin politika faizini 125 baz puan artırarak yüzde 17.75’e çıkardığı bildirildi.

MB’nin politika faizini 50-100 baz puan artırmasını bekleniyordu.

Yapılan açıklamada enflasyondaki yükselişe dikkat çekilerek şöyle denildi:

Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğilimine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korurken iç talep daha ılımlı seyretmektedir. Enflasyondaki yükselişte temelde maliyet yönlü gelişmeler etkili olmaktadır. Bununla birlikte, fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. Talep koşullarındaki ılımlı görünüme rağmen enflasyon ve enflasyon beklentilerinin bulunduğu yüksek seviyeler fiyatlama davranışları üzerinde risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.”

MB geçtiğimiz ay da toplanmıştı

MB, 23 Mayıs’ta gerçekleştirdiği ara PPK’da, geç likidite penceresi (GLP) borç verme faiz oranını 300 baz puan artırmasının ardından 28 Mayıs’ta yaptığı açıklama ile sadeleşme adımı atmıştı.

Ayrıca MB, 1 Haziran’dan itibaren bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının Merkez Bankası politika faizi olacağını açıklamış ve karar kapsamda politika faizi yüzde 16,50’ye çekilmişti.

Karar sonrasında dolarda düşüş

Merkez Bankası’nın faiz kararının ardından dolar/TL’de gerileme yaşandı.

Faiz artırım kararı öncesi 4.58 seviyelerinde olan dolar/TL, 4.4560 seviyesine kadar geriledi.

Öte yandan euro/TL 5.29 seviyelerinde işlem görüyor.

İktisatçılar ne diyor?

MB’nin faiz kararını iktisatçılar Twitter üzerinden değerlendirdi.

Öne çıkan bazı yorumlar şöyle:

Ümit Akçay

“Arkadaşlar, faiz artışının Merkez Bankası ile, kredibilitesi ile ya da bağımsızlığı ile bir alakası yok biliyorsunuz değil mi. Aksi yöndeki yorumlara çok da itibar etmeyin. Alınan siyasi bir karardır. MB uygulayıcıdır.”

Mahfi Eğilmez

“MB, politika faizini (haftalık repo faizi) % 16,50’den 1,25 puan artırarak % 17,75’e yükseltti. Bu hamlenin ardından USD/TL kuru 4,50’nin altına geriledi. Doğru ve cesur bir hamle.

MB, politika faizini % 13,50’den 16,50 yerine 17,50’ye çıkarsaydı bu kadar maliyete katlanmak gerekmeyecekti. Buna karşılık bu artırımla sorunların çözüldüğünü zannetmek çok yanlış olur. Yapısal reformlar gelmezse bir süre sonra aynı sorunları ve artış zorunluluğunu yaşarız.

MB’nin faizi artırmasının ardından USD/TL kuru 4,45’e kadar geriledi, an itibariyle 4,47. Buna karşılık gösterge faiz yüzde 17,95’den % 18,32’ye yükseldi. Bu, bütün faizlerin artacağı anlamına geliyor. Yapısal reformları yapmazsak faiz ile kur birbirine kur yapmaya devam edecek.”

Uğur Gürses

“Faiz yüzde 17.75’e çekildi; geriye dönüp bakınca bu kadar hasarı ve gelecek olan potansiyel hasarı neden oturup seyretti Ankara?”

Previous post
Çin’de 541 milyon yıl önceki hayvanlara ait izler
Next post
İspanya’da sosyalist başbakan yeni hükümeti kurdu: Kadınlar çoğunlukta