Ana SayfaGüncelMimar Sinan Devlet Konservatuvarı’nı boşaltın talimatı: ‘Elektrik suyu kesilsin, polis eşliğinde tahliye edilsin’

Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı’nı boşaltın talimatı: ‘Elektrik suyu kesilsin, polis eşliğinde tahliye edilsin’

HABER MERKEZİ – Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı hakkında, tahliye emri verildi. Beşiktaş Kaymakamlığı’na da gönderilen tebligatta; Salı günü binanın elektrik ve suyunun kesilip, polis eşliğinde boşaltılması talimatı verilirken bu karara tepki gösteren üniversite yönetimimi öğrenciler ve sanatçılar ise “Buradayız, gitmiyoruz” diyor.

İstanbul Beşiktaş’taki Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın (MSGSÜ) boşaltılması için talimat verildi.

Üniversite rektörlüğüne, 32 yıldır Dolmabahçe Sarayı müştemilatındaki Baltacılar Dairesi’nde hizmet veren 136 yıllık Konservatuvar’ın, Pazartesi gününe kadar boşaltılması için tebligat gönderildi.

Binanın Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı Müzecilik ve Tanıtım Başkanlığı’na devredilmesinin ardından müze olarak faaliyet göstereceği bildirildi.

Ancak Sözcü’den Seda Önceler’in haberine göre binanın boşaltılmasının asıl nedeninin konservatuvara komşu durumundaki Başbakanlık Ofisi’nin genişletilmesi olduğu iddia edildi. Konservatuvarın boşaltılması ile genişletilecek ofisin, 24 Haziran erken seçimlerinden sonraki olası bir Cumhurbaşkanlığı ofisi olarak hizmet vereceği öğrenildi.

‘Elektrik ve su kesilsin, polis eşliğinde tahliye edilsin’

Beşiktaş Kaymakamlığı’na da bir tebligat gönderilerek, binanın 25 Haziran saat 13.00’e kadar tahliye edilmesi, tahliye edilmediği takdirde 26 Haziran Salı günü saat 13.30’da tahliyesinin yapılacağı bildirildi. Salı günü binanın elektrik ve suyunun kesilmesi ve polis eşliğinde tahliye işlemlerinin başlatılması için talimatı verildi.

Rektör: Binayı boşaltmayacağız

Bu karara tepki gösteren Mimar Sinan Üniversitesi Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, bir buçuk yıldır binanın akıbeti ile ilgili dava sürecinin devam ettiğini, süreç içerisinde defalarca Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Başkanlığıyla irtibata geçtiklerini söyledi.

Hukuki sürecin henüz bitmediğini ve okullarını terk etmeyeceklerini belirten Karayağız, şöyle konuştu:

“Kararın bizim için hiçbir hükmü yok. Ayın 26’sında gelirler kapıda bizi görürler. 26 Haziran Salı günü konservutar binasında senato toplantısı gerçekleştireceğiz. Biz binayı boşaltmayacağız. Türkiye Cumhuriyeti bize yeni bir yer göstermediği sürece buradan çıkmamız söz konusu olamaz. Kaldı ki hukuki süreç henüz bitmiş değil. Defalarca görüşme yaptık. Bırakın bize bir başka binayı, boş bir arazi bile göstermediler. Böyle bir keyfiliği kabul etmemiz mümkün değil.”

‘O kadar kolay değil, direneceğiz’

Eğitim hakkının engellenmesinin suç olduğunu vurgulayan Karayağız, “Anayasası’yı ihlal etmektir. Çok ayıp. Bizi kapı dışarı etmeye çalışıyorlar. O kadar kolay değil. Direneceğiz” dedi.

Tahliye kararının 24 Haziran seçimlerinin hemen ertesi günü için verildiğine dikkat çeken rektör Karayağız, sözlerine devam etti:

“Seçimin hemen ertesi günü için tahliye kararı çıkıyor ve Salı günü de uygulanması öngörülüyor. Şuanda idari anlamda ortada Meclis yok. Muhatap yok. Ortada Meclis Başkanı yok. Yangından mal kaçırır gibi bir tahliye girişimi. Biz buradayız ve binamızdan da çıkmayacağız.” 

Meltem Cumbul’dan Mert Fırat’a: Binamıza Dokunma!

Öğrenciler ve sanatçılar başta olmak üzere haberin duyulduğu andan itibaren sosyal medya üzerinden de tahliye kararına tepkiler yükseldi.

TBMM’den açıklama

TBMM, yükselen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada “Mimar Sinan Üniversitesi tarafından gerçeğe tamamen aykırı ifadelerle kamuoyunun yanlış yönlendirilme gayreti üzerine açıklama yapılması gereği duyulmuştur” ifadelerini kullandı.

Binanın konservatuvara tahsisinin 9 Mart 2017 tarihli kararla iptal edildiği belirtilen açıklamada, devamla şu ifadeler kullanıldı:

“19.07.2017 tarihinde Baltacılar Dairesinin tahliye edilmemesi üzerine TBMM Başkanlığı tarafından tahliye için gerekli hukuki girişimlere başlanmıştır. Mimar Sinan Üniversitesi Rektörlüğü’nün konuya ilişkin İstanbul 7. İdare Mahkemesine ve bilahare İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 9. Dairesine yapmış olduğu yürütmeyi durdurma talepleri bu mahkemeler tarafından oy birliği ile reddedilmiştir. Bu nedenle tahliye sürecinin hukuksuz olduğuna yönelik açıklamalar tamamiyle gerçek dışıdır.”

İmza kampanyası

Öte yandan konservatuvar binasının boşaltılmaması için imza kampanyası da başlatıldı.

Kampanyaya buradan ulaşabilirsiniz.

Previous post
"Minbiç'te ABD'nin Türkiye ile birlikte devriye görevi yapmaması Ankara'ya mesaj"
Next post
"İş makinesi kaynaklı değil; bu iş, insan işi"