Ana SayfaDünyaMinbiç Askeri Meclisi “Kentte Türk askeri olmayacak” dedi, Ankara memnun değil

Minbiç Askeri Meclisi “Kentte Türk askeri olmayacak” dedi, Ankara memnun değil

HABER MERKEZİ – Minbiç Askeri Konseyi, kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söyledi. Reuters’a konuşan Başbakan Yıldırım ise ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde YPG’nin Minbiç’ten çıkmasının sorunu çözmediğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile görüşmesi sonrası Minbiç konusunda ‘anlaşmaya vardıklarını’ belirterek, üç aşamalı bir ‘yol haritası’ izleneceğini duyurmuştu.

Yapılan açıklamalarda YPG’nin, ABD ile Türkiye arasında yapılan anlaşma uyarınca çekilmeyi kabul ettiği ifade edilmişti.

Minbiç’in kent merkezinde Türk askeri ya da Türkiye destekli Suriyeli savaşçı konuşlanmayacağını iddia etti.

YPG ise askeri güçlerinin 16 Kasım 2016’da Minbiç’ten çekildiğini hatırlatarak, Minbiç Askeri Meclisi’ne askeri eğitim konusunda yardımcı olmak için kentte kalan son danışma gruplarının da görevlerini tamamlayarak kentten çekildiğini duyurmuştu.

Konuya dair bir açıklama da Minbiç Askeri Meclisi’nden geldi. DW Türkçe’nin Associated Press’ten aktardığı habere göre Meclis’in başkanı Muhammed Ebu Adil, Minbiç’in kent merkezinde Türk askeri ya da Türkiye destekli Suriyeli savaşçı konuşlanmayacağını söyledi.

Ebu Adil, aralarında IŞİD’le mücadele koalisyonunun komutanı James Jarrard ve diplomat William Roebuck’in de bulunduğu ABD’li heyetle Minbiç’te yaptığı görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ABD ve Türk devriye birliklerinin sadece Minbiç ile batıda Türkiye kontrolündeki bölgeler arasında hâli hazırda çizilmiş olan cephe hatları boyunca görev yapacağına dair bilgilendirildiğini söyledi.

Ebu Adil, “Devriyeler sadece cephe hatlarında olacaksa, bu bizim için sorun teşkil etmez… Ama kentin içinde olmaz” dedi.

Ebu Adil ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki anlaşmanın, başında bulunduğu konseyde herhangi bir değişikliğe neden olmayacağını, değişikliklerin yerel sivil yönetimde olabileceğini belirtti.

Yıldırım memnun değil

Öte yandan Reuters’a konuşan Başbakan Binali Yıldırım, ABD ile varılan mutabakat çerçevesinde YPG’nin Minbiç’ten çıkmasının sorunu çözmediğini söyledi.

Yıldırım, söz konusu mutabakatla üç aylık bir takvim öngörüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Daha önce Obama döneminde Menbiç ile ilgili anlaşma olmuştu. Buradan YPG’liler çıkarılacaktı. Defalarca söz verildi ancak gerçekleşmedi. Bu mutabakat sağlanmış olmasına rağmen biz yine ihtiyatlı davranmak mecburiyetindeyiz. Uygulamayı iyice takip etmemiz gerekiyor.”

“Ümit ediyorum bu yol haritası kazasız-belasız işler” diyen Yıldırım, YPG’nin Minbiç’ten çıkmasının sorunu çözmediğini de ifade ederek Kandil’e operasyonun masada olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı. İki ülke dışişleri bakanları, Washington’da bir araya geldikleri görüşmede “yol haritasını” onaylamıştı.

Görüşme sonrası bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” demişti.

Ancak konuya dair bir açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, zaten bölgedeki güçlerinin Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da bölgeden çekildiğini belirterek, “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” diye belirtmişti.

Son olarak ABD Savunma Bakanı Mattis, Türkiye’nin kaygılarını gidermeye çalıştıklarını söylemiş ve ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtmişti.

Previous post
Faydasız işlere savaş açmak: "Boktan İşler: Bir Kuram"
Next post
“Oy verip gitme, sandığına sahip çık”