Ana SayfaGüncel“Minbiç’te ABD’nin Türkiye ile birlikte devriye görevi yapmaması Ankara’ya mesaj”

“Minbiç’te ABD’nin Türkiye ile birlikte devriye görevi yapmaması Ankara’ya mesaj”

HABER MERKEZİ – “TSK, Minbiç’te devriye geziyor”, “TSK, Minbiç’e girecek” yönündeki haber ve yorumları değerlendiren Ortadoğu uzmanı Mustafa Peköz, ABD’nin Minbiç’in güvenliğini sağlamak için devriye görevi verdiği Türkiye’ye, yine selefi gruplardan saldırı gelmesi halinde “Sorumlusu sensin” mesajı verdiğini söyledi.

ABD ile Türkiye arasında mutabakat sağlanması üzerine Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı birliklerin Minbiç’in dış mahallelerine girdiği iddia edilmiş, Başbakan Binali Yıldırım, “Askerimiz bugün itibariyle Münbiç’te göreve başladı” ifadesini kullanmıştı.

Ancak kısa bir süre sonra Minbiç Askeri Meclisi, Türk askerinin kendi desteklediği grupların bulunduğu alanda sadece devriye turu attığını duyurmuştu.

ABD’den gelen açıklamada da “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” denilmişti.

Siyaset bilimci ve Ortadoğu uzmanı Mustafa Peköz’ün yorumu ise Türkiye’nin Minbiç’teki rolünün ‘sadece devriye görevi’ olduğu görüşünde.

Mezopotamya Haber Ajansı’na konuşan Peköz, Türkiye’nin şu anda Rojava ve Minbiç de dahil olmak üzere bölgede ABD’nin planlarına göre hareket ettiğini belirtti ve Kandil’e operasyon dahil olup bitenleri şöyle yorumladı:

“ABD ile Türkiye heyetleri 4 Haziran öncesi ve sonrası iki defa bir araya geldi. Biri Türkiye’de diğeri de ABD’de gerçekleşti. Türkiye, Rojava ve Minbiç dahil olmak üzere ABD’nin planlarına uyacak şekilde hareket ediyor. Bunun karşılığında da Kandil’e operasyon yapmak ve Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesine benzer bir psikolojik hava yaratmak istiyor. Yakın zamanda Türkiye’nin Kandil’e operasyon yapacağını düşünmüyorum. Kandil çok kapsamlı ve geniş bir dağlık arazidir. ‘Gidip oralara bayrak dikeceğiz’ söylemlerinin olmayacağı aşikâr.

‘Kandili bombaladık’ söylemlerinin artık toplumda karşılık bulmuyor. Toplum aptal değil ki. İç politikaya dönük olduğunu toplum anladı. ‘Kandil bombalandı’ tarzındaki söylemler toplumda bir reaksiyon geliştirmedi. Toplum bunun seçimler için yapıldığını biliyor.

Minbiç’te aslında ABD’nin yaptığı şudur; Türkiye sınırında Minbiç’ten El Bab koridorunun ucuna kadar, yani Cerablus’tan El Bab’a kadarki koridorun kontrolünü Türkiye tarafından sağlanması istendi. Aslında buna Minbiç’in güvenliğini almaya yönelik bir hamle diyebiliriz. Çünkü orada 40-50 bin civarında cihatçıdan bahsediliyor. Özellikle Hama ve Humus’a yakın olan bölgelerde bütün İslami cihatçı hareketler buralara yerleştirildi. ABD ise buranın güvenliğini sağlamak üzere, Türkiye’ye devriye görevi verdi. Türkiye Minbiç’in güvenliğini sağlamak için orada bulunuyor. Yoksa öyle dedikleri gibi, ‘Minbiç’e girdik’ yönündeki söylemlerde olduğu gibi bir durum söz konusu değildir.

ABD’nin Türkiye ile birlikte devriye görevini yapmaması aslında Türkiye’ye verilen bir mesajdır. Türkiye’ye bu cihatçıların bize saldırması sonucunda sorumlusu sensin mesajı verdi. Türkiye kendisine biçilen rolü yerine getiriyor.”

Ne olmuştu?

Türkiye ve ABD Suriye’de YPG kontrolündeki Minbiç kenti konusunda izlenecek “yol haritası” üzerinde anlaşmıştı.

Anlaşma sonrası Ankara “YPG bölgeden çekilirken elindeki silahlar da alınacak” dese de YPG Genel Komutanlığı bölgedeki güçlerinin zaten Minbiç’in kurtarılmasının ardından 16 Kasım 2016’da kentten çekildiğini belirterek “Minbiç’teki son danışma grubumuz da geri çekildi” demişti.

ABD ise ana gövdesini YPG’nin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni “bir kenara itmeyeceklerini” belirtirken, Minbiç Askeri Konseyi de kentte Türk askeri ya da Türkiye destekli savaşçı olmayacağını söylemişti.

Son olarak Türkiye ve ABD’nin Minbiç çevresinde devriye başlattığı haberleri gelirken, IŞİD’e karşı yürütülen operasyonun sözcüsü ABD’li askeri yetkili Sean Ryan başlattıkları devriyelerin birbirinden bağımsız yürütüldüğünü belirterek, “Türk askerleri Minbiç’in içine girmeyecek” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'tan seçim öncesi son sesli mesaj
Sonraki Haber
Mimar Sinan Devlet Konservatuvarı'nı boşaltın talimatı: 'Elektrik suyu kesilsin, polis eşliğinde tahliye edilsin'