Ana SayfaGüncelMültecilerden yasaklara: Banksy’nin Fransa yergisi Paris sokaklarında

Mültecilerden yasaklara: Banksy’nin Fransa yergisi Paris sokaklarında

HABER MERKEZİ – Banksy’nin Fransa’nın mültecilere yönelik tutumu ve peçe yasaklarını merkezine alan eserleri Paris duvarlarında.

Mart ayında tutuklu gazeteci ve ressam Zehra Doğan’ı New York’un duvarlarına taşıyan graffiti sanatçısı Banksy, şimdi de Paris duvarlarındaki eserleriyle gündemde.

Bantmag.’ın haberine göre eserlerden biri, IŞİD’in 89 kişinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan Bataclan Konser Salonu’na yönelik saldırısını protesto etmek amacıyla konser mekânının acil çıkış kapısına resmedilmiş yas tutan bir figür.

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde fark edilen bir diğer duvardaki eserde ise siyah gamalı haçı pembe renkli sprey boyasıyla yaptığı motiflerle kapatmaya çalışan siyah bir kız çocuğunu kaldırımdaki uyku tulumu ve oyuncak ayısının yanındayken resmediyor.

Söz konusu eser, Paris’in kuzeyinde yer alan ve geçtiğimiz günlerde boşaltılan şehrin en büyük mülteci kampının yakınında yer alıyor.

Banksy’nin Paris’in duvarlarında yer alan 7 eserinden bir diğeri de Jacques-Louis David’in Napolyon Alpleri Geçerken tablosundan yola çıkarak hazırlanmış olan ve atın üstünde baş örtülü bir Napolyon’un görüldüğü bir resim.

Söz konusu eser, Fransa dahil olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde kamusal alanda uygulanan peçe ve burka yasağını akla getiriyor.

Banksy de doğruladı

Paris’in duvarlarında yer alan eserlerin kime ait olduğu ilk günlerde Parisliler için bir soru işaretiydi.

Ancak Banksy, dün Instagram hesabından Paris sokaklarında boş durmadığını doğruladı.

Sanatçı, Pompidou Merkezi önündeki bir trafik levhasının arkasına resmettiği ve artık imzası haline gelmiş olan farelerinden birini “Paris 1968 olaylarının üzerinden 50 yıl geçti. Burası modern stencil sanatının doğduğu yer” mesajıyla paylaştı.

Banksy’nin Paris sokaklarındaki yeni murallerinin bazıları müdahale edilmeden ve bozulmadan iki günü zor geçirirken bir kısmı da pleksiglas paravanlarla koruma altına alındı.