Ana SayfaGüncelMunzur Festivali 26-29 Temmuz arası yapılacak

Munzur Festivali 26-29 Temmuz arası yapılacak

HABER MERKEZİ – Dersim Dernekleri Federasyonu 18’inci Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ni 26-29 Temmuz tarihleri arasında yapacağını açıkladı. 

18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali 26-29 Temmuz tarihleri arasında yapılacak.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) festivalle ilgili açıklamada bulundu.

Grup adına açıklamayı DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen yaptı.

“Festival halkın çığlığı oldu”

Munzur Festivali’nin Olağanüstü Hal (OHAL) koşullarında, Dersim halkının doğasız, Dersim doğasının insansız kaldığı bir dönemde ortaya çıktığını belirterek şunları söyledi:

 “Festival, sokağa çıkma yasaklarıyla, baskıyla oluşturulmuş korku çemberini kırdı. Her şeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeği, tuzu, özgürleştirdi. Sürgünün ve toprağına özlemin dermanı oldu. 1994 köy boşaltmaları, baraj, HES projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu.

 Festival, insansızlaştırılmak, talan edilmek ve teslim alınmak istenen bir kentin varoluş mücadelesinde yerini almıştır. 18 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kendini yenileyerek yoluna devam etti. Her yıl biraz daha güçlendi, gelişti. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından on binlerce yurttaşın coşkulu buluşmasına dönüştü. 18 yılda devlet baskısına, sermayenin saldırganlığına ve sürgüne direnenlerin umudunun bir parçası oldu.”

“Festival önündeki engeller kaldırılsın”

Geçen sene festivali, valiliğin ve kayyum belediyesinin düzenlemek istediğini ve halkın tepkisi karşısında bundan vazgeçmek zorunda kalındığını hatırlatan Şen, “Dersim halkının yüksek itirazı ve festivalin halkın olduğu fikri kamuoyunda yankı bularak Dersim halkı festival yapmak için kendi toprağına akın edip çok yoğun program olmasa da festival kutlamasını gerçekleştirdi. DEDEF olarak her yıl olduğu gibi bu yıl da, festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

Açıklama sonunda söz alan sanatçılar ise, festivale sahip çıkılması gerektiğini belirterek, herkese festivale gelme çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
BM'den İran'a Panahi çağrısı: İdam kararını durdurun
Sonraki Haber
Büyükada saldırısıyla ilgili CHP ve HDP'den ortak açıklama