Ana SayfaDünyaNikaragua’da protestolarda en az 212 kişi yaşamını yitirdi

Nikaragua’da protestolarda en az 212 kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Nikaragua’da Nisan ayından bu yana süren hükümet karşıtı protestolarda şimdiye kadar en az 212 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega’nın emeklilik başta olmak üzere bazı sosyal haklarda yapmak istediği kesintilere karşı başlayan gösteriler sürüyor.

Sosyal güvenlik sisteminde yapılmak istenen ‘reform’a karşı Nisan ayında başlayan gösterilerde silahlı çatışmalar da yaşanıyor.

Amerika Ülkeleri Arası İnsan Hakları Komisyonu’nun (CIDH) verilerine göre, çatışmalarda 19 Haziran tarihine kadar 212 kişinin yaşamını yitirdi. Gösterilerde bin 337 kişinin ise yaralandığı kaydedildi.

CIDH verilerine göre 6 Haziran tarihi itibariyle 500’ü aşkın kişi ise cezaevlerinde tutuklu bulunuyordu.

Nikaragua hükümetine çözüm çağrısı

Devletin gösterilere katılımı engellemek ve siyasi muhalefeti boğmak için şiddet kullandığı belirtilen Amerika Devletleri Örgütü (OEA) raporuna işaret eden CIDH, Nikaragua hükümetinin anayasal, demokratik ve barışçıl bir çözüm yolu bulması çağrısı yaptı.

‘Ortega hükümeti özgürlükleri kısıtlıyor’

Ülkedeki Sandinist devrimin ardından 1979 yılından 1990 yılına kadar devlet başkanlığı yapan Ortega, 2007 yılında tekrar göreve seçilmişti.

Sosyalist lider Ortaga ve başkan yardımcısı olan eşi Rosario Murillo’nun yer aldığı hükümetin özgürlükleri kısıtladığı eleştirileri de yapılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Meteoroloji'den Marmara için kuvvetli yağış uyarısı
Sonraki Haber
Doğan Haber Ajansı'nın adı değiştirildi