Ana SayfaGüncelProf. Doğanay: Erdoğan giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin

Prof. Doğanay: Erdoğan giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin

HABER MERKEZİ – ‘Seçimlik Demokrasi’ kitabının yazarlarından Prof. Dr. Ülkü Doğanay, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim kampanyasına ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ülkü Doğanay, cumhurbaşkanı adaylarının seçim kampanyasındaki performanslarını değerlendirdi.

Doğanay, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın giderek daha fazla hata yaptığını ve gergin olduğunu söyledi.

‘Seçimlik Demokrasi’ kitabının da yazarlarından Prof. Dr. Ülkü Doğanay’ın Erdoğan hakkında DW Türkçe’ye yaptığı değerlendirme şöyle:

“Hiç değiştirmediği klasik bir şablonu var. Konuşmalarının başlangıcında, gittiği yörelerin ağzını kullanıyor. Yerelin nabzını tutmayı iyi biliyor. Sahne performansı açısından düşüş yok. Ama giderek daha çok hata yapıyor, daha gergin. Seçmene konuşmaları arasında es veriyor. Susuyor, sorular yöneltiyor. Kendi icraatlarını bile anlatırken sorularla anlatıyor. Bütün miting boyunca dümdüz konuşma değil, seçmenle diyalog içinde ilerliyor.

‘Kendi seçmenini konsolide etmeye çalışıyor’

“En temel stratejisi, marjinalleştirerek muhaliflerini siyaset alanının dışına atması. Bunu böyle kurduğu andan itibaren, muhalefete de gerek kalmıyor. Özellikle ‘Hizmet siyaseti yapıyoruz’ dediği noktada, yeni bir şey söyleyemiyor olmasının getirdiği bir açmaz var. Yeni proje olarak Millet Bahçesi ve kıraathanelerin çok önemli olduğunu savunmak durumunda kalıyor. Geçmiş seçimlerde, seçimlerin sonucundan daha emin ve istediği sonucu pekiştirmeye yönelik konuşmalar yapıyordu. Şu anda, deniz bitmiş duygusu yaratıyor ama önemli olan AKP seçmeninde ne yarattığı. Çünkü yeni seçmen devşirmekten çok, kendi seçmenini konsolide etmeye yönelik bir kampanya yürütüyor.

‘Yeni bir içerik ortaya koyamamak AK Parti’nin de en büyük açmazı’

“Gençlere hitap etmiyor. Mizah hiç yok. Hedef gösterici, sert sözler var. Kutuplaştırıcı dil hala devam ediyor. Kılıçdaroğlu, ile yarıştığı dönemlerde mizahın siyaset içindeki yeri tartışılacak bir durumda değildi, ama İnce’nin mizahla gelmesi, Akşener’in kendisinde değil ama sosyal medya kullanımında mizahı kullanması Erdoğan için eksi unsurlar. Meydandaki heyecanı ayakta tutabiliyor ama bunun ötesinde daha geniş seçmenin ilgisini ayakta tutacak yeni malzeme ortaya koyamıyor. Hem yeni içerik yok hem yeni üslup yok. Eskisini sürdürüyor. Ama şartlar eskisi gibi değilken, yeni bir içerik ortaya koyamamak AK Parti’nin de en büyük açmazı.”

Previous post
Meksika'nın gör dediği – Erdoğan Usta
Next post
Kolektif karşı koyma biçimleri ve müşterek mekan – Stavros Stavrides