Ana SayfaGüncelSeçim günü: İhlallerden usulsüzlüklere neler oldu?

Seçim günü: İhlallerden usulsüzlüklere neler oldu?

HABER MERKEZİ – Türkiye bugün sandık başındaydı. OHAL altında girilen seçimlerde oy verme işlemi saat 17:00 itibarıyla tamamlandı. Hem cumhurbaşkanını hem de milletvekillerinin seçileceği oy verme işlemi süresince ve ardından yaşanan gelişmeleri canlı sayfamızdan aktardık.

 


21:05 | Batman’da sandıklar görevliler olmadan YSK’ye taşınıyor

Batman’da sayımı tamamlanan sandıkların Batman Adliyesi’ndeki Yüksek Seçim Kurulu İl Başkanlığı’na (YSK) taşınmaya başlandığı belirtildi.

MA’da yer alan habere göre YSK’ye getirilen bazı sandıklarda sandık başkanının yanında görevliler bulunmadığı, özellikle köylerden gelen sandıklarda ‘araçlarda yer olmadığı’ gerekçesiyle sandık görevlilerinin alınmadı.

Ayrıca YSK önünde toplanan yurttaşların polisler tarafından uzaklaştırılırıldı ifade edildi.


18:45 | Yayın yasağı kalktı

YSK, seçim sonuçlarına ilişkin yayın yasağını kaldırdı


18:30 | Yayın yasağı 18:45’te kalkıyor

AA’nın haberine göre YSK, seçim sonuçlarına ilişkin yayın yasağını 18.45’te kaldıracak.


18:20 | AKP’li belediye başkanının yakınları HDP görevlisini darp etti

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Hilal Beldesi’nde HDP’nin itiraza yetkili ismi Feyzi Kara, başkalarının yerlerine oy kullanmak isteyen AKP’li Belde Belediye Başkanı Cafer Benek’in yakınları tarafından darp edildi.

MA’nın haberine göre onlarca askerin önünde gerçekleşen darbın ardından Kara, olay yerine gelen yakınları tarafından İlçe Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Kara’nın durumunun iyiye gittiği aktarıldı.


18:15 | Adil Seçim Platformu: Sandıklar açılmaya başlamasıyla müşahitlerin binalara alınmadığı ihbarları geliyor

Seçim güvenliği için kurulan Adil Seçim Platformu, sandıklar açılmaya başlar başlamaz yurt çapında müşahitlerin binalara alınmadığı yönünde ihbarlar almaya başladıklarını bildirdi.

Platformun twitter hesabından yapılan açıklamada, oy sayma işlemini müşahitler ve o sandıkta oy kullanan seçmenlerin belli bir mesafeden takip edebileceği hatırlatılarak, aksi yönde uygulamaların kanuna aykırı olduğu belirtildi.


18:05 | YSK önündeki yurttaşlara polis anonsu: Bulunduğunuz yeri terk edin

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) önünde toplanan yurttaşlara yapılan anonsta “Yol üzerinde bekleyen vatandaşlar. Beklemenize müsaade edilmeyecektir. Bulunduğunuz yeri terk edin. Etmezseniz zor kullanılarak dağıtılacaksınız” denildi.

Ankara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan YSK’ye çıkan bütün yollar kapatılarak, binanın etrafı polis bariyerleri ile çevrilmişti.


17:43 | Akşener: Sıra oy sayımını güvence altına almada

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, sandıkların kapanması sonrası Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Sandıklara tüm engel ve zorluklara rağmen sahip çıkan tüm görevli ve müşahitlerimize yürekten teşekkür ederim. Allah hepinizden razı olsun. Şimdi sıra oy sayımını güvence altına almada. Aynı ruh ve özveriyle çalışmaya devam, güneşin doğması yakın! Allah yar ve yardımcınız olsun” ifadesini kullandı.


17:40 | Yıldırım: Erzurum’daki olay seçimlerle ilgili değil, bir kan davası

Başbakan Binali Yıldırım, Erzurum’da İYİ Parti İlçe Başkanı Mehmet Sıddık Durmaz ile Agit Yazan isimli bir yurttaşın çatışmada hayatını kaybetmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yıldırım, “Bu seçimlerle ilgili değil, iki grup arasında devam eden bir kan davası olduğu anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.


17:31 | Kılıçdaroğlu: Tutanaklar tutuluncaya kadar sandıkları terk etmeyin

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandıkların kapanmasının ardından yaptığı açıklamada “Sandığa gidip oy kullanan bütün vatandaşlarıma teşekkür ediyorum. Demokrasinin gereğini yaptılar” dedi ve şöyle devam etti:

“Demokrasiye inanıyorsanız, seçim sürecinde orada durunuz. Dolayısıyla tutanaklar tutuluncaya kadar sandıkları terk etmeyiniz. Kamu görevlileri… Siz devlet memurusunuz. Devlet memuru olarak tarafsız olmanız gerekiyor. Oy sayımının açık bir ortamda yapılması lazım.Türkiye’de güzel şeyler olacak. Yarın güzel bir Türkiye ile uyanacağız.”


17:30 | Urfa’da AKP’liler sandık başında: ‘Blok oylar’ görüntülendi

Gün boyunca ihlal ve usulsüzlük haberlerinin geldiği Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Altındamla Mahallesi’nde bulunan 2006 nolu sandıkta ‘blok oy’ kullanıldığına dair görüntüler ortaya çıktı.

Oyların, AKP ve partinin cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan lehine kullanıldığı iddia edilirken, pusulalara tek tek mühür basıldığı ve bir şahsın da söz konusu pusulaları zarfa koyup sandığa attığı görülüyor.


17:10 | Rize’de sandığa gitmeyenlerin yerine oy kullanıldı

Rize Çayeli’nin Derecik Köyü’nde 1093 ve 1094 nolu sandıklarda açık oy kullanımı yapıldığı ve sandığa gitmeyenlerin yerine oy kullanıldığı görüntülendi.


17:03 | İnce: AA toplumu yanıltacak, sandıkları terk etmeyin

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, oy verme işleminin tamamlanmasının ardından açıklama yaptı.

“Şu anda sandıklar açıldı. Sandık görevlilerimizden şunu rica ediyorum. AA bu seçimi belirlemeyecek. Bu seçimi millet belirleyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar kazanacağız. AA toplumu yanıltacak, aynı numarayı yeniden yapacaklar. Sonucun çok iyi olacağından kuşku duymuyorum. Sandıkları terk etmeyiniz. Islak imzalı tutanakları teslim ettikten sonra seçim kurullarının önüne gidiniz.

“Çıkacak sonuçla sakın taşkınlık yapılmamasını istiyorum. Vakur ve anlayışlı bir biçimde sonucu kabullenmelerini ve taşkınlığa sebebiyet vermemelerini istiyorum. Hiç korkmayın, korkuları üzerinizden atın, YSK’ya en yakın mesafede olacağım. Avukat arkadaşlarımız cübbelerini hazır tutsunlar demiştim, sözlerimin arkasındayım.”

İnce ayrıca, yurttaşlardan sandık başından ayrılmamaları yönünde çağrı yaptı:

“Sakın moral bozucu haberlere inanmasınlar, kasıtlı olarak yapacaklar bunu. Sandık başlarından ayrılmamalı ve Seçim Kurulları’nın önüne gitmeyi rica ediyorum vatandaşlarımızdan.”


17:00 | Oy verme işlemi tamamlandı

Türkiye genelinde saat 08:00’de başlayan oy verme işlemi saat 17:00 itibarıyla sona erdi.

Sandıkların kapanmasıyla birlikte sayım işlemlerine başlanacak.

Sayımda ilk olarak cumhurbaşkanlığı oy pusulaları sayılacak. Daha sonra da milletvekili seçimlerinin sayımına geçilecek.


16:42 | HDP’li sandık görevlisi korucular tarafından darp edildi

Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Benekli Köyünde HDP’nin sandık görevlisinin korucular tarafından darp edilerek dışarı çıkartıldığı bildirildi.

Köyde sandık başında yalnızca AKP’liler ile köy korucularının bulunduğu belirtildi.


16:40 | Sandıkların birleştirildiği Mardin’de ‘blok oy’ iddiası

Mardin’in Dargeçit ilçesinde sandıkların birleştirildiği iki okulda asker ve jandarmanın blok oy kullandığı iddia edildi.

JinNews’in haberine göre sandıkları birleştirilen köylerin oylarının olduğu Suçatı Anadolu Lisesi ve Merkez Dargeçit Anadolu Lisesi’nde asker ve jandarmalar hiçbir belge göstermeden oy kullandı.

Yaşananların İlçe Seçim Kurulu’na iletilmesi ardından okullara giden kurulun, “Bir şey yapamıyoruz” dediği öne sürüldü.

Tepki gösterdikleri için okuldan çıkarılan seçmenlerin ise dışarıda bekleyişleri devam ediyor.


16:25 | Temelli: Oylarımızın takipçisi olacağız

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, sandıkların kapanmasına kısa bir süre kala seçim sonuçlarını Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi üyeleri ile birlikte takip etmek üzere HDP Genel Merkezi’ne geldi.

Genel Merkez girişinde açıklama yapan Temelli, saat 17:00’da kadar oy verme işleminin tamamlanacağını hatırlatarak, “Ancak o saatten sonra da sandıkları terk edip hiçbir yere gitmeyeceğiz. Oylarımızın takipçisi olacağız ve akıbetini hep birlikte izleyeceğiz” dedi.

Bazı yerlerde provokasyonların denendiğini söyleyen Temelli, şöyle devam etti:

“Çok sayıda olmasa da bu konuda da gerekli işlemlerin yapılması için arkadaşlarımız müracaatlarda bulundu. İnanıyorum ki umutlu bir güne başladık ve bu umudu yarına taşıyacağız. Yarın Türkiye açısında çok önemli bir gün olacaktır. Sandıklardan ve Türkiye’nin her yerinden gelen bilgiler de bu yönde. Başlarken ‘Mutlaka kazanacağız’ demiştik, inanıyoruz ki yarın kazanmış olarak güne merhaba diyeceğiz.”


16:15 | Adil Seçim Platformu: Uçan mürekkepli evet mühürü kullanıldığı iddiası tamamen dezenformasyon

Adil Seçim Platformu, “uçan mürekkepli evet mühürü kullanıldığı” iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

İddianın tamamen dezenformasyon olduğunu belirten platform, “Bu yöndeki mesajlara itibar etmeyiniz” dedi.


16:10 | İHD’den seçim ihlalleri raporu

İnsan Hakları Derneği, seçim günü yaşanan ihlallerle ilgili ara raporu hazırladı.

Raporda kentlerde yaşanan usulsüzlüklere yer verilirken, YSK’ye başvuruda bulunulduğu ifade edildi.


16:05 | Suruç’taki ihlal ve usulsüzlüklere soruşturma

Urfa’nın Suruç ilçesindeki ihlal, usulsüzlük ve saldırılara ilişkin soruşturma açıldığı duyuruldu. Olaya ilişkin 4 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamayı yapan Urfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, şunları kaydetti:

“Usulsüz oy kullanan ve yaralama olayına karışanların yakalanması için gerekli talimatlar en hızlı şekilde verilmiştir. Suruç Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatı üzerine usulsüz oy kullanmaya çalıştığı tespit edilen 4 kişi, oy pusulalarıyla birlikte yakalanarak gözaltına alınmıştır.”


15:30 | HDP’den YSK’ye Suruç başvurusu

HDP, Suruç’ta yaşanan ihlallerin incelenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için YSK’ye başvurdu.

HDP YSK Temsilcisi Pınar Akdemir; Suruç Yukarı Bostancı İlkokulu, Suruç Hürriyet İlkokulu, Suruç Süleyman Şah Orta Okulu, Suruç Anadolu Lisesi, Suruç GAP Anadolu Lisesi, Suruç Atatürk İlkokulu ve Suruç Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yaşanan ihlallerin incelenmesi ve önlem alınması için YSK’ye başvurdu.

YSK’ye sunulan dilekçede silahlı grupların seçmenleri tehdit ettiği, söz konusu okullarda toplu oy kullanıldığı, HDP müşahit ve sandık görevlilerinin darp edildiği bilgilerine yer verildi.

Dilekçede, “Sandık kurulu üyeleri ve müşahitler yaşam bütünlüklerine gelecek bir saldırı endişesi ile gerekli itirazları yapma konusunda kaygı taşımaktadırlar. Bu sebeple konunun araştırılarak, acilen müdahale edilmesi gerekmektedir” denildi.

Başvurularda her türlü provokasyonun engellenmesi için YSK’den gerekli girişimlerde bulunması istendi.


15:25 | Seçimleri izlemeye gelen Fransız heyet Ağrı’da gözaltına alındı

Seçimleri yerinden izlemek için Fransa’dan gelen iki kişilik heyet ve yanlarında bulunan bir tercüman Ağrı girişinde bulunan polis noktasında gözaltına alındı. Heyetin gözaltı gerekçesinin öğrenilemediği bildirildi.

Erzurum merkez ve Tekman ilçesinde ise İHD adına gözlem yapan dernek üyeleri Yavuz Karabudak, Sertaç Öztürk ve Erdal Özakçıl gözaltına alındı.

Gözaltı gerekçesi bilinmeyen 3 kişinin nerede tutulduğu bilgisine ulaşılamadığı belirtildi.

Öğle saatlerinde de seçimleri izlemek için Türkiye’ye gelen İtalyan gözlemci Christina Cartafesta Batman’da gözaltına alınmıştı.


15:23 | CHP’li Tezcan’dan Suruç açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, parti genel merkezinde Suruç’ta sandıklarda yaşanan usülsüzlük ve ihlallerle ilgili açıklama yaptı. Tezcan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Suruç ilçesinde silahlı kişiler seçim ortamını tehdit eder vaziyette, ayan beyan geziyorlar. Sandıklarda görev yapmak engellenirken, vatandaşın üzerine seçim günü korkuyla, baskıyla, tehditle terör havası estirilmektedir. Orada kamu görevlilerini, güvenlik kuvvetlerini, seçim güvenliğini sağlamaları konusunda dikkatli davranmaya çağırıyoruz.

“İktidar merkezli kaynaklar ortamı germe konusunda özel bir çaba harcıyor. Öncelikle iktidara, kamu görevlilerine çok dikkatli davranmaları çağrımızı bir kez daha tekrar ediyoruz. Toplumda gerginlik ve huzursuzluk yaratacak adımlardan kaçınılması gerekir. Yargı mercilerinin ve seçim kurullarının görevlerini eksiksiz yapmaları isteğimizi bir kez daha paylaşmak istiyoruz.”


15:20 | TÜSİAD Başkanı: Sandıktan Türkiye’nin geleceği çıkacak, oylara sahip çıkmak en önemli vatandaşlık görevi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik, Twitter üzerinden seçime ilişkin açıklama yaptı.


15:14 | Karamollaoğlu oyunu kullandı

Saadet Partisi Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı, Temel Karamollaoğlu Çankaya Lisesi’nde yer alan 1067 numaralı sandıkta oyunu kullandı.

Oy kullanma işlemini tamamladıktan sonra sandık görevlilerine teşekkür eden Karamollaoğlu, okul çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Karamollaoğlu, seçim sonuçlarının “hayırlı olması” temennisinde bulunarak, “Seçimler çok önemli. Çünkü önümüzdeki 5 yıl bu ülkenin menfaatine yönelik kararlar alacak cumhurbaşkanı ve milletvekilleri seçilecek” dedi.

Urfa’daki seçimle ilgili usulsüzlükleri ve ihlalleri de değerlendiren Karamollaoğlu, “Yüksek Seçim Kurulu konuya müdahil oldu. İnşallah üzücü hadiseler orada da başka yerlerde de tekerrür etmez” ifadesini kullandı.


15:09 | Urfa’da yaşananların tanığı: Müşahit kartımı yırtıp elime verdiler, canımızı zor kurtardık

İhlal, usulsüzlük ve saldırı haberlerinin geldiği Urfa’da yaşananları anlatan müşahit Deniz Özgür, “Kürekle kovaladılar, canımızı zor kurtardık” dedi.

BBC Türkçe’ye konuşan Özgür, müşahit olduğu Eyyibiye ilçesi Akbilek köyünde yaşananları şöyle anlattı:

“900 oy bulunan bir okulda görevliydik. İlk kez bir seçimde müşahitler köylere gelmeye başladığı için şaşkındılar. Sabah 6’da okula gittiğim andan itibaren hoşnutsuzluklarrını dile getiriyorlardı.

“Buradaki seçmenler, mevcut olmayan seçmenler için de oy kullanmak istiyorlar. Bazı vatandaşlar ellerinde seçmen kağıdı balyalarıyla geliyor ve köyün dışında bulunan ama ikameti orada olan kişiler adına oy kullanmak istiyorlar. Biz bunları engellemeye çalıştık. Bu nedenle müşahitlere saldırılar olmaya başladı. O sırada köyde jandarma bile yoktu. Gerilim arttığı için ben oradan can güvenliği endişesi ile ayrılmak zorunda kaldım. Bu sırada arabam da darp edildi. Okulda kalan bir başka sandık görevlisi arkadaşımızın da benden daha fazla darp edildiğini öğrendim. Müşahit kartımı yırtıp elime verdiler.”


14:55 | İnce: Sıkı durun, başaracağız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, sandıkların 17:00’de kapatılacağını hatırlatarak Twitter’dan açıklama yaptı.

İnce, “Oyunu kullanmayan yurttaşlarımızı oy kullanmaya ve herkesi saat 17:00’de oy kullandıkları okullara çağırıyorum” dedi ve ekledi: “Sıkı durun, başaracağız.”


14:30 | Muş’ta toplu oy kullanma görüntüsü

Muş’ta Hasköy’ün Sungu mezrasında AKP’li bir seçmenin toplu oy kullandığına dair görüntü ortaya çıktı.

HDP Muş Milletvekili adayı Mensur Işık’ın Twitter üzerinden paylaştığı görüntülerde, AKP’li seçmenin “Mehmet Emin Şimşek’e rağmen Akparti” notuyla iki kez oy kullandığı görülüyor.

Öte yandan yine aynı ilçeye bağlı Düzkışla, Şemlak, Tandoğan köyleri ile Sungu ve Karaağaç beldesinde toplu ve açık oy kullanıldığı iddia edildi. Çok sayıda şikayetin geldiği bu bölgelere giden HDP’lilerin de bu durumu teyit ettiği bildirildi.

HDP görüntüler üzerine İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.


14:29 | HDP’li Uca: AKP, Suruç’u pilot bölge seçmiş

İhlal, usulsüzlük ve saldırı haberlerinin geldiği Suruç’a hareket eden HDP Batman Milletvekili adayı Feleknas Uca, “AKP, Suruç’u pilot bölge seçmiş” dedi ve kentte silahlı adamların ‘terör estirdiğini’ söyledi. Uca’nın açıklaması şöyle:

“AKP, Suruç’u pilot bölge seçmiş. 300 silahlı adamıyla adeta ilçede terör estiriyor. Biz şu anda Suruç yolundayız. Farklı barolardan birçok avukat arkadaşımız orada. Büyük bir ilgi ve sahiplenme var. Halkımız da özellikle provokasyonlara gelmeden, iradesine sahip çıkmalı bunun için de Suruç halkımız oy kullanılan okullara akın edip, bu yolsuzluklara izin vermemeli. Oy sayımı bitene kadar okullardan ayrılmamalıyız.”


14:10 | Ankara’da Oy ve Ötesi müşahitleri saldırıya uğradı

Ankara’da Sincan Özkent Akbilek İlkokulu’nda AKP ve MHP’li olduğu belirtilen müşahitlerin Oy ve Ötesi müşahitlerine saldırdığı belirtildi.

Olayın, Oy ve Ötesi müşahitlerinin, sandık görevlilerinin yaşlı yurttaşlarla birlikte oy kabinlerine girmesine engel olmasının ardından yaşandığı belirtildi.

Öte yandan olayın sonrasında yüzü aşkın AKP’li ve MHP’li bir grubun okula gelerek, “Recep Tayyip Erdoğan” sloganı attığı aktarıldı.

Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan’ın okula gelmesinin ardından grup dağıldı.


14:00 | İnce: Ne yaparlarsa yapsınlar kaybedecekler, canım pahasına oyunuza sahip çıkacağım

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

İnce, seçimde yaşanan usulsüzlük ve ihlallere ilişkin ne yaparlarsa yapsınlar kaybedeceklerini söyledi ve “Hileyle hurdayla seçim kazanma dönemi artık bitti. Karamsarlığa kapılmayın. Sandığa gidin, oyunuzu kullanın, umudunuzu asla yitirmeyin. Ben canım pahasına oyunuza sahip çıkacağım, başaracağız” ifadelerini kullandı.


13:55 | Seçimi izlemeye gelen İtalyan gözlemci Batman’da gözaltına alındı

Seçimleri izlemek için Türkiye’ye gelen İtalyan gözlemci Christina Cartafesta, Batman’ın Gercüş ilçesindeki yol kontrolü sırasında gözaltına alındı.

MA’nın haberine göre Cartafesta’nın gözaltı gerekçesi öğrenilmezken, Cartafesta’nın İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi.

Öte yandan Batman Merkeze bağlı IMKB Ortaokulu’nda görevli komiserin, insan hakları temsilcileri ve yabancı heyeti, “gözlem yapmaya izin yok” gerekçesi ile okul içine almadı.


13:52 | Erdoğan: Türkiye’de ciddi bir sıkıntı yok

AKP Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan, oyunu İstanbul Üsküdar’daki Saffet Çebi Ortaokulu’nda kullandı.

Gazetecilere konuşan Erdoğan, “Türkiye genelinde şu ana kadar ciddi bir sıkıntı olmadığını öğrendik” ifadelerini kullanarak, devamla şu sözleri kaydetti:

“Türkiye genelinden aldığım bilgiler katılımın yüksek olduğunu söylüyor. Son seçimlerde yüzde 85’i aşan katılımın Türkiye’deki demokrasinin olgunluğun ne denli ileride olduğunu gösteriyor. Fakat bu seçimin bir başka özelliği var. Bu seçimle beraber Türkiye adeta demokratik bir devrimi gerçekleştiriyor. Başkanlık sistemine geçişimiz, ilk defa tabii ki bizlere nasip oluyor. Artık Türkiye, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmada çıtayı ciddi manada yükseltiyor.”


13:50 | Suruç: Gazetecilere saldırı düzenlendi, bir HDP’li bıçaklandı, polis havaya ateş açtı

Usulsüzlük ve “blok oy” haberlerinin geldiği Suruç’ta AKP’liler haber takibindeki gazetecilere saldırdı, bir HDP’liyi bacağından bıçakladı, polis havaya ateş açtı.

  • Haberin tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

13:48 | YSK’ye giden bütün yollar kapatıldı

Ankara’da Mithatpaşa Caddesi üzerinde bulunan Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK), çıkan bütün yollar kapatılarak, binanın etrafı polis bariyerleri ile çevrildi.

Evrensel’in haberine göre YSK önünde çok sayıda polis otobüsü de konuşlandı.


13:45 | YSK, CHP’nin başvurusunu 14:30’da görüşecek

Cumhuriyet’in haberine göre CHP’nin başvurusunun ardından YSK Başkanı Sadi Güven, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu arayarak seçim güvenliği için gerekli önlemlerin sıkılaştırılması talimatını verdi.

Öte yandan YSK, CHP’nin başvurusu hakkında saat 14:30’da toplanacak.

Urfa başta olmak üzere birçok ilde yaşanan toplu oy kullanma ve müşahitlerin darp edilmeleri üzerine CHP, YSK’ye başvuru yapmıştı.


13:35 | Manisa’da bir mahalledeki oy verme işlemi 32 dakika sürdü

Manisa’nın Demirci ilçesindeki 48 nüfuslu Bozköy Mahallesi’nde seçmen sayısı 29 olunca oy verme işlemi 32 dakikada sona erdi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Demirci ilçesine 30 kilometre mesafedeki köyde oy kullanan yurttaşlar ardından tarlaya çalışmaya gitti.


13:25 | İYİ Partili Ümit Özdağ’a saldırı

İstanbul Kağıthane’deki Mehmet Akif Ersoy İlokulu’nda AKP’li oldukları belirtilen mahalle temsilcileri, İYİ Parti Milletvekili adayı Ümit Özdağ’a saldırdı.

Saldırıda 2 İYİ Parti üyesi yaralanırken, 6 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.


13:05 | Akşener’den Suruç açıklaması

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, Urfa’nın Suruç ilçesindeki seçim ihlalleri ve usulsüzlükleriyle ilgili bir açıklama yaptı.

Akşener, “Şanlıurfa’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Milletin oyunu özgürce ve güven içerisinde kullanabilmesi devletin namusudur. Konuyla ilgili devlet görevlilerini, devletin namusuna sahip çıkmaya davet ediyorum” dedi.


13:00 | CHP’li Emir: Urfa şimdiden sandıklar boşaltılarak blok oy kullanmaya hazır hale getirildi

İhlal ve usulsüzlük haberlerinin geldiği Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşananlara ilişkin konuşan CHP Ankara milletvekili Murat Emir, Vali ile irtibat kurduklarını söyledi.

Murat Emir, “Müşahitlere yönelik darp ve tehditler nedeniyle, Şanlıurfa merkez Eyyübiye, Halliye ve birçok köyde müşahitleri geri çekmek zorunda kaldık. Şimdiden sandıklar boşaltılarak, blok oy kullanmaya hazır hale getirildi. Valiyle görüştüm, tutanakları tuttuk. Gerekli itirazları yapacağız” dedi.

Urfa’nın Haliliye ve Eyubiye ilçelerinde sandık müşahitlerine yönelik saldırılara ilişkin Karınca’ya da açıklamalarda bulunan Murat Emir, sandık güvenliğinin sağlanması için CHP olarak ciddi tedbirler aldıklarını ve sabahın erken saatlerinde müşahitlerin görevli oldukları sandıkların başına gittiğini belirtti.

CHP müşahitlerinin buralarda ciddi engellemeler ve saldırılar ile karşılaştığını hatırlatan Emir, “Darp, hile ve tehdit ile fiili durumlar yaratılarak müşahitlerimiz görev yapamaz hale getirildi. Kimi yerlerde de jandarma tavsiyesi ile oralardan ayrılmak zorunda kaldık, çünkü can güvenliği söz konusu olduğunda diretemedik. Ancak her okul ve sandık ile ilgili gerekli tüm tutanaklar tutuldu ve gerekli başvurular YSK’ye yapıldı. Buradan gelecek sonuçlara göre de hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.


12:40 | Urfa’dan: ‘Usulsüzlüğü kaydediyorum, can güvenliğimiz yok’

Urfa’nın Uluhan İmam Hatip Ortaokulu’nda bir yurttaş, okul bahçesinde bulunan askerlere “Ben usulsüzlüğü kaydediyorum” dedi.

Görüntüleri Twitter’dan paylaşan yurttaş, “Can güvenliğimiz yok” notuyla paylaştı.


12:35 | Burası Diyarbakır’ın Kulp ilçesi: Asker ve korucular silahla okulun içinde geziyor

Diyarbakır’ın Kulp ilçesi Zeyrek köyünde AKP damgalı oy pusulalarının çıktığı ileri sürüldü.

dokuz8HABER’e göre itirazlar üzerine arbede yaşandı. Sandık görevlilerinden birinin silahlı olduğu, asker ve korucuların silahla okulun içinde gezdikleri belirtildi.


12:33 | Usulsüzlük sonrası çıkan kavgayı görüntülemek istedi, saldırıya uğradı

İstanbul Bayrampaşa’da bulunan Ahmet Haşim İlkokulu’nda usulsüzlük yapıldığı iddiası üzerine kavga çıktı.

Kavgayı görüntülemek isteyen bir yurttaş, AKP’li oldukları belirtilen görevlilerin saldırısına uğradı.

O anlar bir yurttaş tarafından görüntülendi.


12:29 | YSK’den Suruç açıklaması

YSK Başkanı Sadi Güven, Urfa’nın Suruç ilçesindeki seçim ihlalleri ve usulsüzlükleriyle ilgili açıklama yaptı.

Güven, açıklamasında “Suruç’taki bazı sandıklara yönelik asayişle ilgili iddialar konusunda, idari ve adli işlem için gerekli girişimlerde bulunulmuştur” dedi.


12:25 | Suruç’ta blok oy kullanımı

Bakanlar “Seçim güvenliği konusunda hiçbir sıkıntı yok” demişti, ihlallerin yaşandığı Suruç’ta bir de toplu oy kullanma görüntüleri ortaya çıktı.

Urfa’nın Suruç ilçesi Süleymanşah İlkokulu’nda 1068 No’lu sandıkta birden fazla kişinin oy kabininde oy kullandığı görüntülendi.


12:25 | AGİT temsilcisi: Urfa’ya güvenlik nedeniyle gözlemci gönderemedik

Ankara’da gazetecilere konuşan AGİT temsilcisi Audrey Glover, ihlallerin en yoğun yaşandığı Urfa’ya güvenlik nedeniyle gözlemci göndermediklerini söyledi.


12:21 | Van’dan bir kare: Sandıkları taşınan yurttaşlar oyları için yollarda

Yüksek Seçim Kurumu tarafından sandıkları taşınan mahalleliler, yaya bir şekilde yollara koyuldu.

Mezopotamya Haber Ajansı’na ait fotoğraf; sandıkları taşınan Van’ın Özalp ilçesine bağlı Damlacık Mahallesi’nden 8 kilometre uzaklıktaki Tulgalı Mahallesi’ne doğru yola çıkan yurttaşları gösteriyor.


12:20 | Bahçeli oyunu kullandı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, oyunu Ankara Anıttepe Ortaokulu’nda kullandı.

Gazetecilere konuşan Bahçeli, Urfa’da yaşanan seçim ihlalleri ve usulsüzlükleri hakkındaki soruya, “Hiçbir bilgi sahibi değilim ancak sayın İçişleri Bakanı ve diğer yetkili kuruluşların sorumluları gerekli her türlü tedbiri aldı. Hiçbir engelleyici faktör rol oynayamayacaktır, sağlıklı bir seçim ortaya çıkaracaktır” sözleriyle yanıt verdi.

Bahçeli, “İnanıyorum ki huzur ve güven ortamında yeni bir döneme Türkiye girecektir. Bütün siyasi partilere, adaylarına başarılar diliyorum” diye konuştu.


12:12 | Buldan oyunu kullandı: Demirtaş’ın sandığı da zaferi de bize emanet

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, oyunu İstanbul’da kullandı.

Sosyal medyadan oy kullanırken çekilen bir fotoğrafını paylaşan Buldan, “Selahattin Demirtaş’ın 7 Haziran ve 1 Kasımda oy kullandığı sandıkta oyumuzu umutla kullandık. Demirtaş’ın sandığı da, zaferi de bize emanet…” ifadelerini kullandı.


12:15 | CHP’den YSK’ye Urfa için başvuru

Urfa başta olmak üzere birçok ilde yaşanan toplu oy kullanma ve müşahitlerin darp edilmeleri üzerine CHP, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre CHP’nin dilekçesinde, müşahitlerin köylere sokulmaması ve toplu oy kullanımına karşı YSK’nin önlem alması istendi.

CHP Urfa’da yaşananlar konusunda YSK’ye 4 ayrı başvuru yaparken, YSK’ye yapılan başvuru sayısının toplamda 10 olduğu ifade edildi.


12:00 | İYİ Partili Özdağ da Suruç için valiye çağrı yaptı

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özdağ, Urfa’da yaşanan seçim ihlalleri ve usulsüzlükleri ile ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Özdağ, paylaşımında “Şanlıurfa’da yasaların üzerinde olan adaylar mı var? Şanlıurfa Valisi devletin valisi mi partinin valisi mi olduğunu hatırlasın. Kimse unutmasın devlet ve hukuk geri gelecek” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Sözcüsü Aytun Çıray ise “Urfa Valisi derhal bir açıklama yapmalı” demişti.


11:55 | Gölcük’te müşahitlere saldırı

Kocaeli’nin Gölcük ilçesindeki Uğur Mumcu Ortaokulu’nda AKP’liler, müşahitlere saldırdı.

Yol Tv, saldırı anına ilişkin bir video paylaştı. Söz konusu video şöyle:


11:50 | AKP’li Yeşilli Belediye Başkanı: Burada benim borum öter

HDP Mardin Milletvekili adayı Dilaver İnal, AKP’nin Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir’in sandık görevlilerini, “Burada olmayanlar için de oy kullanılacak. Burada benim borum öter” diye tehdit ettiğini söyledi.

MA’nın haberine göre, ilçe merkezinde bulunan Makbule Demir Ortaokulu’nda söz konusu duruma müdahale etmek için gittiğini belirten İnal, belediye başkanı Demir’in kedisine de, “Sen kimsin” diyerek tehditlerini sürdürdüğünü ifade etti.


11:45 | Anne Şenyaşar oyunu Suruç’ta kullandı: Hakkım yerde kalmasın

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın seçim gezisinde Hacı Esvet Şenyaşar adlı esnafın “Size verecek oyumuz yok” sözleri üzerine 14 Haziran Perşembe günü başlayan tartışma çatışmaya dönüşmüş ve dört kişi hayatını kaybetmişti.

Olayda eşi Esvet Şenyaşar ve çocukları Adil ile Celal Şenyaşar’ı yitiren Emine Şenyaşar, oyunu Suç Fethi Şimşek Kız Anadolu Lisesi’nde kullandı.

Şenyaşar, “Allah’ım sen bu zulmü kabul etme. Bu oy bereket olsun. İnşallah yıkılıp giderler. Hakkım yerde kalmasın. Onlara oy vermeyin. Oy vermeyin. Ailemi gözleriniz önünde katlettiler, sessiz kaldınız” diye konuştu.


11:42 | İYİ Parti Sözcüsü: Urfa Valisi derhal açıklama yapmalı

İYİ Parti Genel Sekreteri ve Parti Sözcüsü Aytun Çıray, Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan seçim ihlalleri ve usulsüzlükleri ile ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Çıray, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin’e seslenerek “Urfa Valisi derhal bir açıklama yapmalı” dedi.


11:40 | Suruç’ta usulsüzlük yaşanan sandıklardaki oy verme işlemi durduruldu

Birçok ilçesinden ihlal ve usulsüzlük haberi gelen Urfa’nın Suruç ilçesinde usulsüzlük yaşanan sandıklarda oy verme işlemleri durduruldu.

Karınca’ya konuşan HDP PM üyesi ve avukat Hidayet Enmek, il ve ilçe seçim kurullarına gerekli başvuruların yapıldığını dile getirdi.


11:30 | Hakkari’de askerler oy verme işlemine engel oluyor

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Kamışlı köyündeki 1193 nolu sandıkta iki askerin kapıyı tutarak oy vermek için sandığa gelen yurttaşlara zorluk çıkardığı belirtildi.


11:21 | Kılıçdaroğlu’ndan kamu görevlilerine: Bir siyasi partinin değil, devletin memurusunuz

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, oyunu Ankara Çukurambar’daki Arjantin İlkokulu’nda bulunan 4173 nolu sandıkta kullandı.

Çıkışta gazetecilere konuşan Kılıçdaroğlu, kamu görevlilerine çağrıda bulundu.

Belli bölgelerden ciddi şikayetler geldiğini kaydeden Kılıçdaroğlu, kamu görevlilerine “Devlet memuru olduğunuzu unutmayın. Bir siyasi partinin memuru değilsiniz” sözleriyle seslendi:

“Bütün kamu görevlilerine açık ve net çağrıda bulunuyorum, lütfen devlet memuru olduğunuzu unutmayınız. Bir siyasi partinin memuru değilsiniz. Devletin bekası, demokrasisi, adaleti için çalışmak zorundasınız. Birilerinin baskısının altına olmayınız. Özellikle doğu ve güneydoğudan gelen şikayetler var.”


11:10 | İhlal haberleri sonrası “#UrfadaOyÇalınıyor” kampanyası

Urfa’da seçim öncesinde ölümlerin yaşandığı Suruç ilçesi başta olmak üzere kentin farklı ilçelerinden ihlal haberleri geliyor.

Kentteki kaynaklar Suruç ve Haliliye’de silah zoruyla AKP lehine blok oy kullandırıldığını bildirirken, “Burada daha önce de kan döktük, yine dökeriz” tehditlerine maruz kaldıklarını aktarıyor.

Bu usulsüzler ve ihlaller gündemdeyken sosyal medyada “#UrfadaOyÇalınıyor” adı ile bir kampanya başlatıldı. Açılan hashtag Trend Topic (TT) listesinde ikinci sıraya dek yükselmiş durumda.


11:00 | Urfa: AKP lehine blok oy kullandırılıyor, polis bile “bagajlarında keleş var, ne yapalım” diyor

Urfa’da Suruç’un ardından Haliliye’de de silah zoruyla AKP lehine blok oy kullandırıldığı bildirildi.

Gazete Karınca’ya konuşan kentteki müşahitlerden Sadettin Ersin Gül, okul sorumlusu tarafından “Burada daha önce de kan döktük, yine dökeriz” tehdit edildiklerini belirterek, gidip şikayetçi oldukları karakolda ise kendilerine “Arabalarının bagajında keleşler ile geziyorlar” denildiğini aktardı.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

10:58 | Başbakan Yıldırım oyunu İzmir’de kullandı

Başbakan Binali Yıldırım, oyunu İzmir’de Bahar Yıldırım İlkokulu’nda kurulan 2354 nolu sandıkta kullandı.


10:45 | Hasta ve engelliler için seyyar sandık uygulaması

Bugünkü seçimlerle, hasta ve engellilere evde oy kullanabilme imkânı ilk kez hayata geçirildi.

“Engellilik Beyan Formu” ve yatalak hasta olanlar için “Seyyar Sandık Kurulu Talep Formu” doldurarak 12 Mayıs tarihine kadar kayıt yaptıran kişilerin evlerine seyyar sandık götürüldü.


10:40 | İnce oyunu kullandı, “Şimdi YSK’nin önüne gidiyorum” dedi

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, oyunu Yalova’da bulunan Saffet Çam Ortaokulu’nda kullandı.

İnce, oyunu kullanması sonrası çıkışta gazetecilere yaptığı açıklamada, “Vatana millete hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Muharrem İnce, seçimleri YSK’de takip edeceğini belirterek, Ankara’ya gideceğini söyledi.


10:38 | İstanbul’da bir kişi babasının yerine oy kullandı

İstanbul’da, Üsküdar Selami Ali Ortaokulu’nda bir kişinin babasının yerine oy kullandığı iddia edildi.

Evrensel’de yer alan habere göre, bunun üzerine görevlilerle yurttaş arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı. Görevliler konuyla ilgili tutanak tutulduğunu ifade etti.


10:35 | Akşener oyunu kullandı

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, oyunu İstanbul Beylerbeyi’ndeki Hacı Sabancı Anadolu Lisesi’nde kurulan 2119 nolu sandıkta kullandı.

Akşener, oyunu kullanması sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, “Demokrasilerde her şey tartışabilir, ancak tek bir şey tartışılamaz: Hür iradeyle seçmenin yaptığına sandık sonuçlarına itiraz edemezsiniz. Hür iradenin sandığa yansıması için de elimizden geleni yapacağız” dedi.


10:32 | AKP adayı Yıldız ‘sahnede’: HDP’liler darp edildi, blok oy kullandırıldı

Suruç’ta baba ve iki oğlunun ölümü olayına karışan AKP’li milletvekili adayı İbrahim Halil Yıldız’ın, çok sayıda silahlı koruma ile ilçedeki okulları tek tek dolaşarak HDP’nin sandık görevlilerini darp ettiği ve partisi ile Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan lehine blok oy kullandırttığı bildirildi. Sandıklarda AKP’liler tarafından toplu ve açık şekilde oy kullanıldığı görüntülere de yansıdı.


10:15 | Demirtaş: Oyumuzu cezaevinde kullandık

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden oyunu kullandığını Twitter’dan duyurdu.

Demirtaş, “Biz de oyumuzu, cezaevinde kullandık. Herkesin sandığa giderek ülkenin geleceği için, tercihini demokrasiden yana kullanmasını diliyorum. Oy verme işleminin sakin ve huzurlu bir ortamda tamamlanmasını umuyorum. Sonuçların çok güzel olacağına inanıyorum. Hepimize hayırlı olsun” dedi.


10:10 | HDP 50 kentte kriz masaları oluşturdu

HDP, Türkiye genelinde 50 il ve 250 ilçede 3100 kişiden oluşan kriz masaları oluşturdu.

Ayrıca HDP Genel Merkezi’nde PM ve MYK üyelerinin arasında bulunduğu geniş bir merkez kriz masası oluşturulmuş durumda.

Türkiye genelinden gelen ihlal haberleri kriz masasında değerlendirilerek anlık çözümler üretiliyor.

Geçtiğimiz yıllarda sıkça gündeme gelen elektrik kesintileri nedeni ile HDP Genel Merkezi önünde bir elektrik arıza aracı hazır bekletiliyor.

Ayrıca YSK tarafından gönderilen bir jeneratör de genel merkez önünde yaşanabilecek elektrik kesintilerine karşı hazır bekletiliyor.


09:54 | Denizli’de yırtık oy torbaları

Denizli’nin Merkez Efendi ilçesinde, ilçedeki 12 okula gönderilmek üzere Nevzat Erten Anadolu Lisesi’nde tutulan seçim torbalarının altlarının yırtık olduğu, zarf ve pusulaların koruyucu ambalajlarının açıldığı görüldü.

Durumu fark eden HDP ve CHP’li okul sorumluları olayı hemen avukatlara bildirdi. Sandık kurulu üyeleri torbalara el koyarken, avukatlar okula gelerek torbaları kayıt altına aldı.

Torbalar kontrol edilerek, tutanak tutulup Yüksek Seçim Kurulu’na bildirildi.


09:50 | Diyarbakır’da 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulasıyla yakalandılar

Diyarbakır’da Mesut Yılmaz İlköğretim okulunda üç kişinin 1000 adet mühürlü zarf ve oy pusulalarıyla içeri girmeye çalışırken yakalandığı bildirildi.

MA’nın haberine göre Mesut Yılmaz İlköğretim Okulu’nda boş zarflarla gezdiği iddia edilen Cengiz Keleş’in, İlçe Seçim Kurulu görevlisi olduğu ortaya çıktı.

Keleş, hakkında ortaya atılan beyanların asılsız olduğunu söyledi.


09:45 | Mardin’de muhtardan seçmene açık oy kullanma tehdidi

Mardin’in Derik ilçesine bağlı ve 204 seçmenin olduğu Adak köyünde köy muhtarının halkı açık oy kullanmaya dönük tehdit ettiği iddia edildi.

JinNews’in haberine göre buna karşı çıkan sandık görevlisi ve HDP İlçe Eşbaşkanı da tehditlerin hedefi oldu.


09:40 | Temelli oyunu kullandı

HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Adayı Sezai Temelli, oyunu Van’da Cumhuriyet Lisesi’nde kurulan 1068 nolu sandıkta kullandı.

Temelli, oyunu kullanması sonrası çıkışta gazetecileri kısa bir açıklama yaptı. Temelli, açıklamasında “Türkiye’nin her yerinde sandıklara sahip çıkıyoruz. Bugün güzel bir gün, umut dolu bir gün. Bu umudu umuyorum ki bugünden yarına taşıyacağız. Şu an sandık güvenliği ile ilgili bize gelen aksi bir durum yok. Türkiye her şeye rağmen demokratik bir seçim gerçekleştirecektir. Van için de 8-0 diyoruz” dedi.


09:08 | Kulp’ta korucular HDP’li sandık görevlilerini engelledi

Oy verme işleminin başlaması ile birlikte ihlal ve engelleme haberleri de gelmeye başladı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, Diyarbakır’ın Kulp ilçesine yaklaşık 30 km uzaklıkta olan Koçkar Köyü’nün yolunu kapatan köy korucuları, HDP’li 2 sandık görevlisini tehdit ederek köye girmelerini engelledi.

Yaşanan bu olay üzere HDP’liler durumu İlçe Seçim Kurulu Başkanı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’na bildirdi.

Yetkililer, sandık görevlilerinin köye gidebileceklerini ifade etse de ajans HDP’li sandık görevlilerinden henüz haber alınamadığını bildirdi.


08:38 | Başak Demirtaş oyunu kullandı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, oyunu Diyarbakır’da Karapınar İlkokulu’nda kullandı.

Başak Demirtaş, okuldan ayrılırken basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bugün erkenden gelip oyumu kullandım. Çünkü çok heyecanlıyım. Bugün çok güzel bir gün olacak. Buna yürekten inanıyorum. Yıllardır yaşadığımız haksızlığa ve hukuksuzluğa son vermek bugün itibariyle artık bizim elimizde. Bu nedenle tüm halkımız bir an önce gelip, oyunu kullanmalı ki demokrasiye, barışa, kardeşliğe, eşitliğe ve özgürlüğe bir an önce ulaşabilelim. Bir oy çok şeyi, değiştirebilir. Bunu unutmayalım, o yüzden de bir an önce gelip oyumuzu kullanalım. Unutmayalım ki güzel günler çok yakında.”

Selahattin Demirtaş ise oyunu tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kullanacak.


08:00 | Oy verme işlemi başladı

Türkiye genelinde oy verme işlemi saat 08:00 itibarıyla başladı.

Oy kullanma işlemi sırasında iki pusula tek zarfa konulacak.

Saat 17:00’ye dek sürecek oy verme işleminin ardından sandıklar kapanacak. Bununla birlikte sayıma geçilecek.

Sayımda ilk olarak cumhurbaşkanlığı oy pusulaları sayılacak. Daha sonra da milletvekili seçimlerinin sayımına geçilecek.


Seçmen sayısı?

Türkiye’de yurt içinde toplam kayıtlı sayısı 56 milyon 322 bin 632.

81 ilde kurulacak toplam sandık sayısı da 180 bin 65.


Cumhurbaşkanı adayları ve partiler

Cumhurbaşkanlığı için altı aday yarışıyor. Pusuladaki yerlerine göre bu isimler şöyle:

  • Muharrem İnce
  • Meral Akşener
  • Recep Tayyip Erdoğan
  • Selahattin Demirtaş
  • Temel Karamollaoğlu
  • Doğu Perinçek

Pusuladaki yerlerine göre, seçime katılan partiler şöyle:

  • Cumhur İttifakı: AKP, MHP
  • HÜDA PAR
  • Vatan Partisi
  • HDP
  • Millet İttifakı: CHP, Saadet Partisi, İYİ Parti

Oylar hangi halde geçerli, hangi halde geçersiz sayılacak?

Previous post
Urfa'da üzerine demir parçası düşen üç işçi yaralandı
Next post
YSK önüne yürümek isteyen gruba polis müdahalesi: Bir kişi gözaltına alındı