Ana SayfaDünyaSeçim öncesi Meksika: Siyasi suikastler ve sonu gelmeyen şiddet

Seçim öncesi Meksika: Siyasi suikastler ve sonu gelmeyen şiddet

HABER MERKEZİ – Siyasi suikastlere neredeyse her gün bir yenisinin eklendiği Meksika, 1 Temmuz günü yerel, genel ve başkanlık seçimleri için sandığa gidiyor.


Çeviri-Derleme: Tolga Er


“Gelen haberleri okuyorum ve kendime şöyle diyorum: ‘Mümkün değil.’ Sanki hükümet hiç umursamıyor. Liderliğin bütünüyle terk edilmesi söz konusu. Sanki denizde kaybolmuşuz gibi.”

Bu sözler deneyimli Meksikalı gazeteci Arnoldo Cuéllar’a ait.

Mesleğe adım attığı 80’li yıllara geri dönüp baktığında “Sakindi” diyen Cuéllar’ın haberlerini artık toplu mezarlar, siyasi suikastler ve infazlar oluşturuyor.

Ve Meksika, işte bu olayların gölgesinde yeni başkanını, senatosunu ve belediye başkanlarını belirlemek için 1 Temmuz’da sandığa gidiyor.

En az 100 siyasetçi öldürüldü

Seçime sayılı günlerin kaldığı Meksika’da, 2018 yılının yalnızca ilk üç ayında yaklaşık 8 bin kişinin öldürüldüğü belirtiliyor.

Ayrıca saldırılarda siyasetçiler de hedef alınıyor.

Meksika’da şimdiye kadar 18’i belediye başkanı 100’den fazla siyasetçi öldürüldü.

Bunlardan sonuncusu ise Solcu Demokratik Devrim Partisi’nin belediye başkan adayı Fernando Angeles Juarez oldu.

Juarez, Perşembe günü evinin önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybederken, Michaocan eyaletinde geçen hafta öldürülen üçüncü siyasetçi oldu.

Olay üzerine 27 polis ve polis müdürü Oscar Garcia Gonzalez’i gözaltına aldı.

Çetelerle bağlantılı olduğu iddia edilen Gonzalez ve polis memurlarının Juarez’in öldürülmesine rolü olduğundan şüphelenildiği belirtildi.

Adaylar kimler, ne öneriyorlar?

Şiddete çözüm önerisi getirmede eleştiri seslerinin hızla yükseldiği Meksika’da başkanlık için öne çıkan dört aday bulunuyor.

Anketlere göre devlet başkanlığı seçiminin açık ara favorisi solcu aday Andres Manuel Lopez Obrador.

Anketler Obrador’un yüzde 37 civarında oy olacağı tahminine yer verirken, merkez sağdan Ricardo Anaya’nın yüzde 20 oy ile ikinci sırada yer alması bekleniyor.

Öte yandan iktidardaki Kurumsal Devrimci Parti adayı Jose Antonio Meade’nin yüzde 17, bağımsız aday Jaime Rodriguez’in ise yüzde 3 civarında oy alacağı öngörülüyor.

Ancak uzmanlar dört adayın da şiddetin önüne geçebilecek detaylı ve ikna edici çözüm önerilerinden yoksun olduğunu vurguluyor.

Adaylardan Obrador, bazı suçlulara af vaat ederken, bağımsız aday Jaime Rodriguez ise para çalan kamu görevlilerinin ellerinin kesilmesi gerektiğini savunuyor.

Gazeteci Arnoldo Cuéllar ise görüşünü şu sözlerle anlatıyor: “Örgütlü suç seçim düzenlemiyor. Her zaman aynı temayla çalışıyor.”


Bu haber The Guardian, BBC Türkçe ve Telesur’dan derlenmiştir.