Ana SayfaGüncelSeçime sadece 10 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Seçime sadece 10 gün kaldı: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine sadece 10 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere birçok kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Türkiye’nin OHAL’de gidiyor olduğu seçime sayılı günler kala gün içindeki kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:30 | HDP: Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı

HDP’den Urfa Suruç’ta yaşananlara ilişkin yapılan yazılı açıklamada “Seçimlere kavga, kan bulaşmamalı” ifadelerine yer verildi.

HDP Merkez Yürütme Kurulu’nun açıklamasında, Suruç’ta yaşanan olayda 3’ü esnaf 5 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.


20:24 | Buldan: Yaşananları lanetliyoruz, provokasyonlara zemin yaratmayacağız

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçim çalışmaları kapsamında İstanbul Ümraniye’de yaptığı konuşmada Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşananlara değindi:

“24 Haziran’a günler kala çok üzücü olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Provokasyonlarla halkın ayaklandırılmaya çalışıldığını görüyoruz. Urfa Suruç’ta 3 kişinin yaşamını yitirdiğinin bilgisini aldık. Bunu yapanları lanetliyoruz. Biz HDP olarak hiçbir provokasyona zemin yaratmayacağız. Parti disiplini ile seçimlerin son gününe kadar hiçbir oyuna gelmeden, bu süreci sakinlikle, disiplin içinde atlatacağımıza inanıyorum.”

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP adayı İbrahim Halil Yıldız’a tepki gösteren esnaf ile Yıldız’ın beraberindekiler arasında çıkan silahlı çatışmada 3 kişi yaşamını yitirdi, 9 kişi de yaralandı.


18:05 | Kocaeli’nde HDP’lilere saldırı: 6 yaralı

Kocaeli Değirmendere Meydanı’nda stant açarak seçim çalışması yapan HDP’lilere bir grup “Değirmendere size mezar olacak, hepinizi öldüreceğiz” diyerek saldırdı.

HDP Kocaeli İl Eş Başkanı Şahabettin Işık ve Emrah Durmuş darp edildi.

MA’nın haberine göre, saldırı sırasında yaralanan 6 HDP’li Değirmendere Hastanesi’ne kaldırıldı.

Saldırganlara müdahale edilmezken, polis HDP’lileri ifade almak üzere Değirmendere Polis Merkezi’ne götürdü.

Bugün Malatya’nın Hekimhan ilçesinde seçim çalışması yapan HDP’liler de saldırıya uğramıştı.


16:55 | Erdoğan: Seçimleri atlatalım adaylık şartları arasına tutuklu olmayı da koyacağız

Yalova’da konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret eden CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce’yi bir kez daha eleştirdi.

Adaylık şartlarıyla ilgili bir düzenleme sinyali de veren Erdoğan, “Cumhurbaşkanı adayı oldu serbest bırakın böyle bir şey olur mu? Seçimleri atlatalım adaylık şartları arasına sadece hükümlü olmayı değil tutuklu olmayı da koyacağız. Israrla Edirne Cezaevi’ndeki kişiyi hapisten çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.


16:35 | Bakan Tüfenkci: OHAL sürecinde iş dünyası olumsuz etkilenmedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, 24 Haziran erken seçimlerinin ardından ilk icraatlardan birinin OHAL’in kaldırılması için çalışmak olduğunu söyledi ve “OHAL sürecinde iş dünyasından bir Allah’ın kulu olumsuz etkilenmedi” dedi.

CNN Türk Televizyonu’na konuşan Tüfenkci, şöyle devam etti:

“Ancak çok farklı bir tablo çizilmeye çalışıldı. OHAL’in iş dünyasının yatırımları etkilemediğini, etkilemeyeceğini anlatmakta zorlanmış olabiliriz. 24 Haziran’dan sonra ilk icraatin OHAL’ın kaldırılmasına yönelik çalışmalar olacağını düşünüyorum.”

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan da 24 Haziran’da tekrar iş başına gelirlerse ilk işlerinin OHAL uygulamasını kaldırmak olacağını açıklamıştı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İnce ise Erdoğan’a tepki göstererek, “OHAL’i şimdi kaldır, elini tutan mı var?” demişti.


16:30 | Deniz Baykal’ın ilk fotoğrafı

Uzun süredir tedavi gören CHP Antalya Milletvekili adayı Deniz Baykal’ı ziyaret eden Halk TV Genel Müdürü Şaban Sevinç, Twitter’da Baykal’ın fotoğrafını paylaştı.

Sevinç, mesajında ‘Sayın Deniz Baykal’a bayram ziyareti yaptım. Sağlığı gayet iyi. Deniz Bey herkesin ramazan bayramını kutluyor. 24 Haziran’da ikinci bir bayram sevinci yaşayacağımıza inandığını söyledi’ dedi.

Deniz Baykal, 2017 tılının Ekim ayında rahatsızlanınca, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbn-i Sina Hastanesi’ne beyin damarında tespit edilen tıkanıklık açılmış ve stent takılmıştı. Baykal bir süre de Almanya’da tedavi görmüştü.


16:20 | Demirtaş’ın mitinglere katılması için Adalet Bakanlığı ve YSK’ye başvuru

HDP, hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın İstanbul, İzmir, Antep ve Mardin mitinglerine katılması için başvuruda bulundu.

Adalet Bakanlığı ve YSK’ye yapılan başvuruda, Demirtaş’ın İstanbul, Gaziantep, İzmir ve Mardin illerinde yapılacak mitinglerine bizzat katılımının sağlanması, bunun kabul edilmemesi durumunda ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile mitinge katılımının sağlanması talep edildi.


14:25 | Malatya’da HDP’lilere saldırı

Malatya’nın Hekimhan ilçesinde seçim çalışması yürüten, aralarında Malatya il yönetimi ve milletvekili adaylarının da bulunduğu 20-25 kişilik HDP’li grup saldırıya uğradı.

MA’da yer alan habere göre saldırı öncesi ilçeye gelen HDP’liler bildiri dağıtırken, yanlarına gelen 4-5 kişi, Hekimhan’da HDP çalışması yürütemeyeceklerini söyledi.

HDP’liler çalışmalarını sürdürünce önceden organize oldukları belirtilen kalabalık bir grup partililere demir sopalarla saldırdı.

Saldırı esnasında olay yerine gelen polis, saldıran gruba müdahale etmezken, HDP’lileri olay yerinden uzaklaştırmaya çalıştı.

Grup bir süre sonra kendiliğinden dağılırken, saldırıda yaralanan 7 HDP’li hastaneye kaldırıldı.


13:20 | Erdoğan da TRT’ye ‘ayıracak zaman yok’ diye çıkmıyor

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ve İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in TRT’de konuşma yapmayı reddetmesinin; CHP’nin de TRT’nin tanıdığı konuşma hakkını kullanmayacağını açıklamasının ardından AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da TRT’de propaganda konuşması yapmayacağını duyurdu.

Milliyet’ten Şebnem Hoşgör’ün haberine göre AKP kurmayları, kararın gerekçesini, Erdoğan ve Başbakan Binali Yaldırım’ın ‘yoğun seçim programları nedeniyle çekime zaman ayıramayacak olması’ olarak açıkladı.


12:57 | İnce’den Erdoğan’a: OHAL’i şimdi kaldır, elini tutan mı var?

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçimlerden sonra OHAL’i kaldıracakları yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

“Anketler moralini bozdu, televizyonda benim vaatlerimi açıklamaya başladı” diyen İnce, Erdoğan’a Twitter üzerinden “Seçimden sonra OHAL’i kaldıracakmış. Şimdi kaldır elini tutan mı var?” sözleriyle seslendi.


12:50 | Gezici anketi: İktidarın büyük şehirlerde kaybetme ihtimali oldukça yüksek

Gezici araştırma şirketinin, 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin 12 kent, 34 ilçe ve 148 mahallede toplam 2 bin 814 katılımcıyla 2-3 Haziran’da yüz yüze görüşme yapılarak gerçekleştirdiği anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oyu bir haftada yüzde 1,6 azalırken, cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin oyu yüzde 2 artış gösterdi.

Ankete göre iktidar İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Bursa, Diyarbakır ve diğer büyük şehirlerde yüzde 50’yi bulamıyor.

Haberin tamamı: “İktidarın büyük şehirlerde kaybetme ihtimali oldukça yüksek”


11:20 | İl Seçim Kurulu’ndan Diyarbakır’daki 16 sandığın birleştirilmesi kararına iptal

Diyarbakır’da Lice, Hani ve Dicle ilçe seçim kurullarının ‘seçim güvenliği’ iddiasıyla sandıkların taşınması ve birleştirilmesi yönünde aldığı karara yapılan itirazı kabul eden İl Seçim Kurulu, ilçe seçim kurullarının yasalara aykırı şekilde toplandığına ve “tam hukuksuzluk” olduğuna hükmederek alınan kararı kaldırdı.

MA’dan Özgür Paksoy’un haberine göre HDP’nin itirazı üzerine kaldırılan karar kapsamına giren sandıklar şöyle:

  • Lice: Zümrüt, Türeli, Kıyı, Yaprak, Çıralı, Baharlı, Kıpçak
  • Hani: Akçayurt, Kaladibi, Yukarıturalı, Çukur
  • Dicle: Gelincik, Değirmenli, Üzümlü, Göze Mezrası, Bahri Boğazı

10:55 | Metropoll: HDP yüzde 13, SP yüzde 3 alırsa AKP iki turu da kaybeder

24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala Meclis aritmetiği önemini korurken, Metropoll araştırma şirketi sahibi Özer Sencar partilerin oy oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DW Türkçe’ye konuşan Sencar, “HDP’nin oyları yüzde 13’e çıkar, Saadet Partisi de yüzde 3’ü geçerse AKP, hem birinci turda hem de ikinci turda kaybeder” dedi.

Haberin tamamı: “HDP yüzde 13, SP yüzde 3 alırsa AKP iki turu da kaybeder”


10:00 | Erdoğan’ın talimatının devamı: Bir 7 Haziran yaşamamalıyız

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, partisinin 9 Haziran’da düzenlediği Mahalle Başkanları Toplantısı’nda, “HDP’yi yakın markaja alarak baraj altında bırakması” için talimat verdiği görüntülerin devamı ortaya çıktı.

Sosyal medyada yayınlanan videoda, Erdoğan’ın partililere ‘sandık kurulundaki hakimiyeti’ elde etmek için müşahitlerle ilgili açıklamaları yer alıyor.

Ayrıca Erdoğan’ın, “7 Haziran yaşamamalıyız” dediği görülüyor.

İlk çıkan görüntülerde HDP’yi hedef aldığı görülen Erdoğan’ın partilileri HDP’yi baraj altında bırakmak üzere seçmen listelerinden HDP’lileri tespit etmeye ve “markaja almaya” çağırdığı ortaya çıkmıştı.


09:05 | AKAM anketi: HDP etkisiyle Meclis çoğunluğu muhalefete geçiyor

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi (AKAM), 24 Haziran’daki seçimlere yönelik son anketinin sonuçlarını paylaştı.

AKAM’ın 26 ilde, kent-kır oranları dikkate alınarak, 2 bin 460 katılımcıyla ve yüzde 2 hata payıyla yaptığı araştırmaya göre milletvekili seçimlerinde parti ya da ittifakların oy oranları şu şekilde:

  • Cumhur İttifakı: Yüzde 45,6
  • Millet İttifakı: Yüzde 39,9
  • HDP: Yüzde 13,6
  • Diğer: Yüzde 0,9

Ankete göre HDP etkisiyle Meclis çoğunluğu muhalefete geçerken Cumhurbaşkanlığı seçimi de ikinci tura kalıyor. Araştırmanın cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 1’inci turu için sonuçları da şu şekilde:

  • Recep Tayyip Erdoğan yüzde 44.5
  • Muharrem İnce yüzde 29.0
  • Meral Akşener yüzde 14.5
  • Selahattin Demirtaş yüzde 9.3
  • Temel Karamollaoğlu yüzde 2.5
  • Doğu Perinçek yüzde 0.2

09:03 | Ünlülerden çağrı: “Gündüz sandık başına, akşam sandık peşine”

Aralarında Tilbe Saran, Gülriz Sururi, Ayşen Gruda, Berna Laçin, Mert Fırat ve Fırat Danış’ın da yer aldığı birçok oyuncu, “Gündüz sandık başına, akşam sandık peşine” sloganıyla, seçmenlere oy kullanma ve müşahit olma çağrısı yaptı.


09:00 | Erdoğan’ın ‘vaadi’: Seçim sonrası ilk işimiz OHAL’i kaldırmak

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Haziran’da tekrar iş başına gelirlerse ilk işlerinin olağanüstü hal (OHAL) uygulamasını kaldırmak olacağını açıkladı.

Dün gece 24 TV’de canlı yayında konuya dair açıklamalarda bulunan Erdoğan, seçimlere OHAL uygulaması sürecinde gidilmesine yönelik muhalefetin yaptığı eleştirilere yanıt verirken şöyle konuştu:

“24 Haziran’dan sonra bu göreve devamım halinde ilk işimiz inşallah OHAL’i kaldırmak olacaktır. OHAL’in seçim kampanyalarına yansıyan en ufak bir yanı yok ki. Bir tane örnek versinler, OHAL nerede hangi kampanyayı engelledi? Bir defa bu OHAL, bizim göreve geldiğimiz zamandaki OHAL değil. Bu OHAL, tam aksine şu andaki terör tehdidi altındaki bölgeleri, bu tehditten kurtarmaya yönelik bir güvenlik tedbiridir.” 

Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı adaylığındaki rakipleri Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş ve Temel Karamollaoğlu OHAL’i seçimlerden sonra kaldıracaklarını kampanyaların başından bu yana seçmene vaat ediyor.

Erdoğan da son günlerde “OHAL’i kaldırabiliriz” yönünde açıklamalar yapıyor.