Ana SayfaGüncelSeçime son 12 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Seçime son 12 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine iki haftadan az bir zaman kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


21:30 | Tutuklu kadın siyasetçilerden seçim mesajları

HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Diyarbakır Belediyesi eski Eş Başkanı Gültan Kışanak, tutuklu bulundukları cezaevinden birer yazı kaleme aldı.

Yüksekdağ, yazısında “Zulmün barajını kadınlar aşacak” derken, Kışanak ise erken seçimler öncesi kadınlara şu çağrıda bulundu: “Öyle bir sonuç alalım ki 7 Haziran bile kıskansın.”


18:25 | Meral Akşener de TRT’de konuşmayacak

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener’in TRT’de propaganda konuşması yapmayacağı duyuruldu.

DHA’nın haberine göre partiden yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı adaylarının TRT’de yapacakları konuşma için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuran İYİ Parti yetkililerince, Akşener yerine partiden başka birinin konuşma yapması talebinde bulunulduğu belirtildi.

Bu talebin reddedildiği kaydedilen açıklamada, “İYİ Parti cumhurbaşkanı adayına ayrılan sürenin kullanımına yapılan bu müdahale üzerine, cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener TRT’de konuşma yapmama kararı aldı” denildi.

Medyanın muhalefete yer vermemesini eleştiren Akşener, daha önceki mitinglerinde TRT’yi satacağını belirterek, “Oradan gelecek para artı her yıl elde edeceğimiz 2.5 milyar lira karla gençlere vatandaşlık maaşı ödeyeceğim” demişti.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce de TRT’de konuşma yapmacağını ”Yasa gereği onar dakikalık konuşma var ya. ‘Gelin’ diyorlar, alın sizin olsun. Sen beni hiçbir gün konuşturma, sonra çağır. İstemiyorum!’’ sözleriyle duyurmuştu.


18:05 | Demirtaş’ın TRT konuşması cezaevinde kayda alındı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik TRT’de yayınlanacak propaganda konuşmasının çekimi yapıldı.

Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre yaklaşık 45 dakika süren çekim, cezaevi doktorunun odasında yapıldı. Çekim sırasında sesin yankılanmaması için doktor paravanı kullanıldı.

Demirtaş’ın çekimleri tamamlanan konuşması 17 Haziran Pazar günü saat 20:53’te TRT’de yayınlanacak.

HDP’nin cumhurbaşkanı adayının 23 Haziran’da yayınlanacak konuşmasının çekimleri ise 22 Haziran Cuma günü yapılacak.


17:01 | Erdoğan ile İnce arasında ‘istihbarat’ polemiği

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingine katılanların tamamına yakınının HDP’li olduğunu iddia etti.

İnce, bu iddiaya Erdoğan’ın kaynak olarak gösterdiği istihbarat için “Seni kandırmış” sözleriyle yanıt verdi ve şöyle sordu: “İstihbaratın görevi muhalefeti izlemek midir?”

Haberin tamamı: Erdoğan ile İnce arasında ‘istihbarat’ polemiği


15:48 | Erdoğan bir kez daha Demirtaş’ı ziyaret eden İnce’yi hedef aldı

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir’de düzenlediği mitingde CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi eleştirdi.

Erdoğan, İnce’nin Edirne Cezaevi’nde HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’a yaptığı ziyaret ile ilgili “Terörist başını Edirne’de ziyaret eden bir kişiden ne bekleyebilirsiniz?” ifadesini kullandı.

Erdoğan konuşmasında, bir kez daha 6-8 Ekim Kobani protestolarında 53 kişinin ölümünden Demirtaş’ı sorumlu tuttu.


14:45 | İnce: İntikam yok, rövanş yok; Türkiye’yi ayağa kaldıracağız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Kayseri’de düzenlediği mitingde Danıştay üyesi Ayşe Demirel’in kendisi ile ilgili attığı tweet’e değinerek, “Size söz veriyorum, benim cumhurbaşkanlığımda hiçbir savcı hakim benim rakiplerime laf söylemeyecek” dedi.

İnce, kendi cumhurbaşkanlığı döneminde “İntikam yok, rövanş yok. Türkiye’yi ayağa kaldıracağız” diye konuştu.

CHP adayı İnce, yargı bağımsızlığına ilişkin de “Benim cumhurbaşkanlığımda yargıçlar gerekirse beni de yargılayacak. Önce 81 milyon inanacak sonra dünya inanacak buna” değerlendirmesinde bulundu.

İnce, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yürüttüğü kampanyanın sloganı olan “Vakit Türkiye Vakti”ne değinerek, “Erdogan’a bir seçim sloganı buldum. ‘Vakit jübile vakti'” dedi.


14:25 | “HDP’liler takipteydi, dayanışma Erdoğan’a mesajdı”

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin en merak edilen miting duraklarından biri olan Diyarbakır etabı geride kaldı.

Gazeteci Altan Sancar, İnce’nin mitingine ilişkin izlenimlerini Karınca’ya yazdı.


14:20 | Mardin’de 7 HDP’li gözaltına alındı

Mardin’in Derik ve Mazıdağı ilçelerinde sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi.

Derik’te yapılan ev baskınlarında, HDP’nin İlçe Seçim Kurulu üyesi Vedat Erol ile HDP üyeleri Şerife Kıran, Meliha Kıran, İsmail Çelik ve Tarık Ektiren gözaltına alındı.

Mazıdağı’ndaki ev baskınlarında ise HDP üyeleri Adem Doğan ve Hamdullah Ayaz gözaltına alındı.

MA’nın haberine göre haklarında gizli tanık ifadeleri oldukları iddiasıyla gözaltına alınan HDP’liler, ilçe emniyet müdürlüklerine götürüldü.


15:40 | Kılıçdaroğlu: Ayşe Demirel’in görevinden derhal istifa etmesi lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Danıştay üyesi Ayşe Demirel’in cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce ile ilgili Twitter paylaşımı nedeniyle “derhal o görevden istifa etmesi lazım” dedi.

Kılıçdaroğlu, konu ile ilgili “Sen hakim misin yoksa o partinin kadın kolları il başkanı mısın?” ifadesini de kullandı:

“Ahlaklıysa bakın altını çiziyorum ahlakı varsa, hakimlik mesleğine saygı duyuyorsa, tarafsızlığını temel kuralına inanıyorsa hakimlik görevinden derhal istifa etmesi lazım. Aksi halde Danıştay’da kara bir leke olarak kalacaktır. O bir hakim değildir. Bir partinin militanı hakimlik yapamaz.”


13:15 | Emekçilerin seçim yorumu: “Hükümet tüpsüz daldı, sonuç belli”

DİSK, KESK ve TTB’nin Diyarbakır’daki eski-yeni temsilcileri, seçimlerin kente yansımasını Karınca’ya değerlendirdi.

Gazeteci Nurhak Yılmaz’a konuşan ihraç edilen emekçiler, 24 Haziran’a ilişkin “Hükümet tüpsüz daldı, sonuç belli” diyor.


12:30 | HDP’nin İstanbul mitingi 17 Haziran’da

HDP’nin “Savaşsız, sömürüsüz yaşam için buluşuyoruz” sloganıyla düzenleyeceği İstanbul Mitingi’nin yeri ve tarihi açıklandı.

Miting 17 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Bakırköy Halk Pazarı’nda yapılacak.

Mitingte, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kayyum atanan Kürt siyasetçi Ahmet Türk, partinin İstanbul milletvekili adayları konuşmacı olarak yer alacak.

Ayrıca partinin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın TRT’de yayınlanacak olan konuşmasının miting saatine denk gelmesi nedeniyle alana dev ekranlar kurulacak ve Demirtaş’ın konuşması bu ekranlardan izlenecek.


12:10 | Demirtaş’tan sesli Whatsapp mesajı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, seçmenlere Whatsapp’tan gönderdiği sesli mesaj ile seslendi.


11:40 | Erdoğan: İnce Diyarbakır’da 10 bin kişi topladı, ben 35 bin

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin dün Diyarbakır’da düzenlediği mitinge ilişkin konuştu.

TGRT canlı yayınında konuşan Erdoğan, kendi mitingine 35 bin kişinin, İnce’nin mitingine ise 10 bin kişinin katıldığını açıklayarak, “Mitinge katılanlar CHP’li, HDP’li miydi? Benim aldığım bilgiler, tamamına yakını HDP’liydi” dedi.


09:55 | HDP’den seçim raporu: Partiye yönelik 57 saldırı, 208 gözaltı

HDP’nin raporuna göre, seçim kararının alındığı 18 Nisan’dan bu yana en az 208 HDP’li gözaltına alındı, partililere en az 57 saldırı ve engelleme girişiminde bulunuldu.

  • Haberin tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.

09:41 | Diyarbakır’da ‘yetkisiz’ sandık taşıma kararları

Diyarbakır’da ‘seçim güveliği’ gerekçesiyle bazı sandıkların taşınması ve birleştirilmesiyle ilgili YSK’ye yapılan başvurular reddedilmesine rağmen İlçe Seçim Kurulları, yetkileri olmaksızın 3 ilçede 16 sandığın taşınması ve birleştirilmesine karar verdi.


09:20 | Demirtaş ve Zeydan’dan Yüksekovalılara mesaj

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ile aynı odada bulunan HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, Yüksekovalılara seçim mesajı gönderdi.

Demirtaş gönderdiği mesajında, “Gever (Yüksekova) halkını ve özellikle gençlikten bütün arkadaşlarımı, parti yönetimlerimizi ve adaylarımızı selamlıyorum. Herkese sevgilerimi ve başarı dileklerimi iletiyorum. Özgür günlerde görüşmek dileği ile” ifadelerini kullandı.

Zeydan da, “Her zamanki gibi Gever halkı kendi değerlerine, mücadelesine bağlılığını 24 Haziran’da rekor oylar ile zalimlere gösterecektir. Bu onurlu demokratik siyaset mücadelemizde halkımızın haklı taleplerine kavuşması adına büyük emek ve azminizi buradan görebiliyor ve sizler ile gurur duyuyoruz. Sizin bu emeğiniz hepimizi özgürleştirecektir” dedi.


09:12 | BBC’den ’24 Haziran’ sözlüğü

Türkiye, 24 Haziran’da milletvekilleri ve cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gidiyor.

BBC’nin Türkçe servisi, seçim sürecinde gündeme gelen tartışmalar ve yeni düzenlemelerde yer alan kavramların ne anlama geldiğini derledi.

’24 Haziran’ sözlüğüne BURADAN ulaşabilirsiniz.


09:00 | FT: Erdoğan’ın Kandil’e operasyon söylemi bir seçim taktiği

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kandil’e operasyon başlattıklarını ilan etmesinin, 24 Haziran erken seçimleri öncesi “milliyetçi oyları kazanmak için bir taktik” olarak nitelendiğini yazdı.

Erdoğan, Kandil’e operasyon başlattıklarını duyurmuş, “20 uçağımızla 14 önemli noktayı yok ettik” demişti.

Gazeteye konuşan uzmanlarsa, sahada Kandil’e operasyonun başladığına işaret edecek askeri koşulların henüz oluşmadığını öne sürdü.

BBC Türkçe’nin aktardığı Laura Pitel imzalı haberde, şu ifadeler yer aldı:

“Bir süredir bölgedeki askeri varlığını genişleten Türkiye, haftalardır burada hava saldırıları düzenliyor. Erdoğan, Suriye sınırındaki PKK ile bağlantılı Kürt grupları Afrin’den çıkardığı gibi Kandil’deki ‘terör bataklığını da kurutacağını’ söylüyor.

“Ancak askeri uzmanlar zorlu dağlık bölgede etkin bir operasyon başlatabilmek için gereken sayıda kara birliklerinin sahaya geldiğine ilişkin herhangi bir işaret görmediklerini kaydediyor.”

Previous post
Tutuklu kadın siyasetçilerden 24 Haziran mesajları
Next post
Hadi afiyet olsun…