Ana SayfaPolitikaSeçime son 15 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

Seçime son 15 gün: Neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibariyle sadece 15 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


17:10 | İnce’den Erdoğan’a: Ona ‘geometrik olarak’ demezler, ‘anatomik olarak’ derler

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, “Çıkmış bu bay İnce, çok da ince değil ya! Geometrik olarak söylüyorum” diyen AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bir kere ona geometrik olarak demezler, anatomik olarak derler” diye yanıt verdi.

Sakarya’da konuşan İnce, konuşmasında sık sık Erdoğan’a yüklenerek “Son 15 yılda 865 milyar dolar vergi topladılar. 323 milyar dolar borç yaptılar. Yaptıkları iş 30-40 milyarlık iş. Kalan para nereye gitti?” diye sordu.


17:05 | Erdoğan’dan ‘Cumhur İttifakı’ mesajı: Birlikteliğimizi sakın ha bozmayın

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’daki 19 Mayıs Stadyumu’nda düzenlediği mitingde ‘Cumhur İttifakı’na ilişkin mesaj verdi.

Son günlerde seçimlerin ardından ittifakın dağılacağı iddialarına ilişkin ilk kez konuşan Erdoğan, “Kardeşlerim ‘Cumhur İttifakı’na evet mi? Bu birlikteliğimizi sakın ha bozmayın. Fitnecilere izin vermeyin” dedi.

Öte yandan Ankara Valiliği, Erdoğan’ın mitingi dolayısıyla Ankara’da bugün düzenlenecek olan HDP etkinliğini iptal etti.


17:00 | Bahçeli: Kim ki ‘Cumhur İttifakı’nı dinamitlemeye çalışırsa saat ayarlı alçaktır

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ‘Cumhur İttifakı’nın 24 Haziran erken seçimlerinin ardından biteceğini söyleyen Tuğrul Türkeş’e isim vermeden hedef aldı.

Bursa’da konuşan Bahçeli, “Kim ki ‘Cumhur İttifakı’nı dinamitlemeye çalışırsa kim ki ittifaka zaman biçerse Türkiye’nin mahvına hizmet eden saat ayarlı alçaklardır” dedi.


16:35 | HDP milletvekili adayları “LBGTİ+ Hakları Taahhütnamesi”ni imzaladı

HDP milletvekili adayları Ahmet Şık, Tülay Korkutan, Hasan Atik ve Şehriban Alkış, Genç LBGTİ+ Derneği’nin seçime yönelik hazırladığı “LBGTİ+ Hakları Taahhütnamesi”ni imzaladı.


14:00 | İnce, Diyarbakır’da Demirtaş ailesini ziyaret edecek

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Pazartesi günü yapacağı Diyarbakır mitinginde HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’ı ziyaret edecek.

Diken’in haberine göre İnce, 9 Mayıs’ta Edirne Cezaevi’ne giderek Demirtaş’ı ziyaret etmişti. Demirtaş, İnce’nin ziyaretini ‘insani bir dayanışma örneği’ olarak tanımlamış ve İnce’ye şöyle demişti: “Diyarbakır’a gidince bizim eve de uğra, çocuklara eşime selam söyle.”

Öte yandan Muharrem İnce, Maltepe Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nu da ziyaret etti.


13:36 | Mardin’de 143 sandıktan 26’sının taşınması durduruldu

YSK’nin Mardin genelinde 90 yerleşim yerinde bulunan ve önceki seçimde HDP’nin yüzde 73 oy aldığı 143 sandığın taşınma kararına itiraz edildi.

HDP’nin kentin Midyat ve Nusaybin ilçelerindeki 26 sandık için yaptığı itiraz YSK tarafından kabul edildi.

YSK, alınan kararı her iki ilçenin seçim kurulları ve Mardin İl Seçim kurullarına gönderdi.

Yüksek Seçim Kurulu, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların ‘güvenlik’ gerekçe gösterilerek taşınması ve birleştirilmesine karar vermişti.


13:00 | İnsan ve Özgürlük Partisi, HDP ve Demirtaş’ı destekleyeceğini açıkladı

İnsan ve Özgürlük Partisi, 24 Haziran seçimlerinde HDP ve partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı destekleyeceklerini duyurdu.

İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, Kürtçe ve Türkçe olarak yaptığı açıklamada gelişen siyasi meselelere dair misyonları ve topluma karşı sorumlulukları gereği tavır belirleme noktasında sorumluluk aldıklarını söyledi.

Kamaç ayrıca, Demirtaş ve diğer tüm tutuklu siyasetçilerin derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.


12:55 | Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Gel A Haber’de SSK’yi konuşalım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisini ‘SGK’yı batırmakla’ suçlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çağrıda bulundu.

Kılıçdaroğlu, iktidara yakınlığıyla bilinen A Haber’de Erdoğan’la karşı karşıya gelmek istediğini söyledi.

Cumhuriyet’ten Erdem Gül’e konuşan Kılıçdaroğlu, “Gelsin karşıma. A Haber’de oturalım beraber, kendi gazetecilerini de alsın. SSK’yı konuşalım. Sosyal güvenlik açığı 34 milyara nasıl çıktı, açıklayalım” dedi.


11:25 | Demirtaş yanıtladı: 5 ay içerisinde kendisini nerede görüyor?

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Demirtaş, Dagens Nyheter’in “5 ay içerisinde kendinizi nerede görüyorsunuz” sorusuna “Ülke yönetiminde olacağımdan kuşkum yok” diye yanıt verdi.


11:05 | Ankara Valiliği, Erdoğan’ın mitingi için HDP etkinliğini iptal etti

Ankara Valiliği, bugün AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 19 Mayıs Stadyumu’nda yapılacak Ankara mitingi dolayısıyla HDP’nin etkinliğine izin vermedi.

MA’nın haberine göre valilik, gerekçe olarak her iki etkinliğin aynı gün olmasının “güvenlik sıkıntısı” yaratabileceğini öne sürdü.


10:46 | Tüfenkci: Meclis’te çoğunluğu sağlayamazsak sistem kilitlenir

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, katıldığı iftar programında yaptığı konuşmada, 24 Haziran erken seçimlerinde halkın bir yol ayrımına karar vereceğini söyledi.

Sadece yol yapmadıklarını, ‘gönülleri de birleştirdiklerini’ iddia eden Tüfenkci, bunun için Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiklerini öne sürdü.

Tüfenkci, AKP’nin Meclis’te çoğunluğu sağlayamaması durumunda ‘sistemin kitleneceğini’ savundu:

“Ahmet’e, Mehmet’e değil, bu ülke için oyunuzu kullanın. Geleceğimiz için oyunuzu kullanın. Cumhurbaşkanımızı Meclis’te azınlığa, muhalefete düşürmeyin. Biz Meclis’te çoğunluğu sağlamadığımız an sistemi kilitlemiş oluruz. Dolayısıyla biz Türkiye’yi o duruma düşürmeyin diyoruz.” 


09:57 | Piar’ın anketi: AKP-MHP ittifakı Meclis’te çoğunluğu kazanamıyor

Piar araştırma şirketi, 24 Haziran erken seçimlerine ilişkin ‘Mayıs 2018’ başlıklı kamuoyu araştırma sonuçlarını açıkladı.

Şirketin son anket sonuçlarına göre, milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin son veriler şöyle:


09:00 | İnce: Din dersini seçmeli yapacağız

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, 24 Haziran erken seçimlerinde seçilmesi halinde zorunlu din dersinin seçmeli yapılacağını söyledi.

Kadıköy’de düzenlediği gece mitinginde on binlerce kişiye seslenen İnce ayrıca, “Türkiye’nin büyük sorunları var. Türkiye’nin büyük sorunlarını yorgun adamlar çözemez. Türkiye’ye taze kan lazım” dedi ve ekledi:

“Bir büyük şemsiye altında buluşalım. Barışalım, uzlaşalım.”


08:40 | Erkan Baş: Bunlar yenilecek ve gidecek

HDP İstanbul Milletvekili adayı Erkan Baş’la partinin seçim çalışmalarını ve gündemin sıcak başlıklarını konuştuk.

HDP’nin listesinin sahada karşılığını bulduğunu belirten Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve iktidar yetkililerin son dönemde HDP’yi hedef alan açıklamaları hakkında “Tek amaçları HDP’yi baraj altında bırakmak. A, B, C, D… bir sürü plan sayıyorlar. Halkın karşısında kazanabilecek hiçbir plan yok” dedi.

Baş, “Bunlar yenilseler de gitmezler” algısına karşı ise “Hayır. Bunlar yenilecek ve gidecekler. Bizim bu özgüvenle davranmamız lazım” ifadesini kullandı.

Previous post
"Flormar direnişi dayanışmayla büyüyor"
Next post
Kültür Bakanlığı, Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali'ne desteğini kesti