Ana SayfaGüncelSon 11 gün: Seçime iki haftadan az zaman kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 11 gün: Seçime iki haftadan az zaman kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine iki haftadan az bir zaman kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararı almış durumda. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


20:30| Erdoğan: HDP barajı geçmemeli, tespit edip markaja alın

AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın seçmenlerine, “HDP’yi yakın markaja alarak baraj altında bırakması” için talimat verdiği görüntüler ortaya çıktı.


18:50 | AYM’den Demirtaş’ın tahliye talebine ret

AYM, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın “tedbiren tahliyeye” yönelik bireysel başvurusunu reddetti.


17:10 | CHP TRT’ye çıkmayacak

CHP, 24 Haziran erken seçimlerine yönelik TRT’de gerçekleşecek olan propaganda konuşmasını yapmayacağını açıkladı.

Yaptıkları yazılı açıklamada bu kararın gerekçesinin ‘TRT’nin taraflı yayını olduğunu’ belirten CHP, aldığı kararı TRT’ye ve Yüksek Seçim Kurulu’na bildirdi.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“TRT’nin kendisine bağlı radyo ve televizyonlarının tümünde şu ana dek sürekli taraflı yayın yapması, objektif yayın ilkelerine uymaması, normal yayın akışında seçime giren siyasi partiler ve adaylara eşit davranmaması nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi, kendisine tanınan konuşma hakkını kullanmayacağını Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan tarafından YSK’ya ve TRT’ye bildirdi.”


16:30 | İnce: MİT ‘Muharrem’i İzleme Teşkilatı’ mı?

CHP cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Ordu’da düzenlediği mitingde AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaşadığı ‘istihbarat’ polemiğine değindi.

İnce, Erdoğan’a yüklenerek şöyle konuştu:

“İstihbarata sormuş, gelen herkes HDP’liymiş. Bir, MİT bu ‘Muharrem’i İzleme Teşkilatı’ mı? Bu işe mi yarıyor? Sana doğru bilgi vermemişler, o meydanda AK Partili kardeşlerim de vardı. MİT’in görevi mi, hem sen nereden biliyorsun insanları, fişledin mi Türkiye’deki herkesi?

“Sen yanındaki yaverleri bile doğru düzgün seçememişsin, yaverlerin FETÖ’cü çıktı. Bana istihbarattan söz ediyorsun. Darbeyi eniştesinden öğrenen adam istihbarattan bahsedemez.”


15:14 | Demirtaş: Erdoğan için düşüş çoktan başladı

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, İtalya’nın köklü gazetelerinden Corriere della Sera’nın sorularına tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden avukatları aracılığıyla yazılı olarak cevapladı.

Demirtaş, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini hedef almasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Erdoğan da biliyor terörist olmadığımı. Derdi benim üzerimden yapacağı bir linç kampanyası ile kendi yelkenini şişirmek. Ama ne yapsa da artık o yelkeni şişirmeyi başaramayacağı bir noktada. Erdoğan için düşüş çoktan başladı” dedi.

Eğer ikinci tura kalamazsa seçmenlerinin hangi adayı destekleyeceği de sorulan Demirtaş, şöyle yanıt verdi:

“İkinci tura ben kalmak istiyorum ve bunun için gece gündüz çalışıyorum. Seçmenlerim de doğal olarak beni destekler. Ancak şunu da söyleyeyim HDP’liler kendi ilkeleri çerçevesinde demokrasiden yana bir tercih yapacaktır.”

Demirtaş son olarak, Kürtlerin önemli bir kısmının AKP’ye oy vermeyeceğini düşündüğünü de ifade etti.


14:44 | Erdoğan: Kıraathane deyince bunlar kumarhane anlıyor

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon’da düzenlediği mitingde bir kez daha CHP’ye ve cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’ye yüklendi.

Erdoğan, CHP’nin “kıraathane” sözünden bir şey anlamadığını savunarak, “Kıraathane deyince bunlar kumarhane anlıyor. Kıraat okumaktır Bay Kemal. Ben bilirim biraz Arapçayı. Kıraathane okuma evi, okuma yeri demektir. Millet olunca milletin okuma evi. Gençlerimizi biz medeniyetimizin asli unsuru olan okumaya yönlendireceğiz.” diye konuştu.


14:40 | Akşener: Tarımı bitirmek ihanettir

İYİ Parti Genel Başkanı ve cumhurbaşkanı adayı Meral Akşener, Sivas’ta düzenlediği mitingde tarımdaki son duruma değindi.

Akşener, Sivas’ın hayvancılığın ve tarımın merkezi olduğunu vurgulayarak, “Bütüncül bir bakış açısıyla Sivas’ı hem madencilik şehri hem fabrika yatırımlarının yapıldığı, aynı zamanda tarımın başkenti ve en önemlisi Doğu Anadolu’nun yıldızı yapacağız” ifadesini kullandı.

İYİ Parti lideri Akşener, ”Eğer cahillikten iş bilmezlikten yapmıyorsanız tarımı bitirmek ihanettir” değerlendirmesinde bulundu.


14:40 | Ahmet Şık: İnce’nin Diyarbakır mitinginde karşılıklı bir incelik söz konusu

Seçim kampanyası kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden HDP İstanbul Milletvekili Adayı Ahmet Şık, “7 Haziran’da baraj iddiası vardı. Şimdi ise HDP ile birlikte aslında saray rejimini yıkma iddiası var. Bunun da olacağına inanıyoruz ve umutluyuz” diye konuştu.

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingini de değerlendiren Şık, toplumda ‘ince bir seçim hesabı’ olduğunu kaydederek, “Karşılıklı bir strateji, iş ortaklığı var” diye konuştu ve sözlerini şöyle noktaladı:

“Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitinginde hiç resmi açıklamaya gerek kalmadı. Seçmen tavrını gösterdi. Elbette şu söz konusu: Çok net bir sorun var bu ülkede. Muharrem İnce ve diğer adayların Kürt meselesini nasıl çözeceğini dair bir şey söylemesi gerekiyor. En net söyleyen Muharrem Bey oldu. Fakat karşılıklı bir incelik söz konusu.”


14:15 | Kürt partileri tavır değiştirdi: Oylar Demirtaş’a

HDP ile ittifak kuramayan 5 Kürt partisi, seçime yönelik tavrını değiştirdi.

“Kürdistani Seçim İttifakı” adına yapılan ortak yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın destekleneceği belirtilirken, diğer adaylara neden oy verilmeyeceği de izah edildi.


14:05 | Vera Araştırma’nın anketi: AKP-MHP Meclis’te çoğunluk değil

Vera Araştırma, 5-11 Haziran tarihlerinde 23 kent ve 49 ilçede 2 bin 419 kişiyle görüşerek hazırladığı anketin sonuçlarını açıkladı.

Anket sonucuna göre cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor. Adayların ilk turdaki oy oranları şöyle:

  • Recep Tayyip Erdoğan: Yüzde 48,4
  • Muharrem İnce: Yüzde 28,8
  • Selahattin Demirtaş: Yüzde 11,7
  • Meral Akşener: Yüzde 10,3
  • Temel Karamollaoğlu: Yüzde 0,4
  • Doğu Perinçek: Yüzde 0,3

Şirketin araştırmasına göre Meclis’te ise AKP, Erdoğan’dan daha az oy alıyor. İttifaksız dağılımda AKP ile MHP’nin toplam oy oranı 50,9 görünse de ittifaklı dağılımda AKP ile MHP ‘eriyor.’ Buna göre;

  • AKP ile MHP: Yüzde 49,2
  • Millet İttifakı (Saadet, CHP, İYİ Parti): Yüzde 38,5
  • HDP: Yüzde 12,1

12:04 | Yurt dışında altı günde 430 bin seçmen oy kullandı

24 Haziran erken seçimleri için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı kişilerin, gümrük ve sınır kapılarındaki oy verme işlemi 6’ncı gününe girdi.

MA’nın haberine göre halen devam eden oy verme işleminde dün gece saatlerine kadar 430 bin 758 seçmen oy kullandı.

Oy kullanma işlemi konsolosluklarda 19 Haziran’a, gümrük kapılarında ise 24 Haziran’a kadar devam edecek.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmen sayısı 3 milyon 47 bin 315.


11:55 | Kılıçdaroğlu: Muharrem İnce birinci turda da seçilebilir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın Çalar Saat programında 24 Haziran erken seçimleri ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin seçim performansını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Gayet başarılı buluyorum. İyi gidiyor. Bir yanda fabrika vaat eden, bir yanda kıraathane vaat eden. Ufku tükenenler bu ülkeyi yönetemez” dedi.

İnce’nin birinci turda da seçilebileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu’na göre “Parlamentoda da Millet İttifakı çoğunluğu alacak.”


10:55 | Seçim yasakları yarın başlıyor

24 Haziran erken seçimleri için propaganda serbestliği ve bir kısım seçim yasakları yarın başlıyor.

Yüksek Seçim Kurulu’nun seçimler için belirlediği takvim uyarınca yasaklar yarın sabah başlayacak ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00’de sona erecek.

Yasaklar ve kısıtlamalar şöyle:

  • Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla veya internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek. Ancak yurttaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak.
  • Yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla yurttaşların oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.
  • Söz konusu süre içerisinde törenler düzenlenmesi, nutuklar söylenmesi, demeçler verilmesi ve bunlar hakkında her türlü vasıtayla yayınlarda bulunulması yasak olacak.
  • Başbakan ve bakanlarla, milletvekilleri, yurt içinde yapacakları seçim propagandası ile ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Karşılama ve uğurlama törenleri de gerçekleştirilemeyecek.
  • Başbakan, bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası ile ilgili olarak yapacakları gezilere hiçbir memur katılamayacak.

10:50 | Konya’da CHP’nin seçim merkezine saldırı

24 Haziran’a sayılı günler kala muhalefet partilerinin seçim çalışmalarına yönelik engellemeler ve saldırılar sürüyor.

Bir saldırı haberi de Konya’dan geldi. CHP’nin seçim merkezine dün gece saldırı düzenlendi.


10:35 | HDP ve Devrimci Parti yöneticileri gözaltına alındı

Seçimlere sayılı günler kala Ankara ve İzmir’de HDP ve Devrimci Parti yöneticileri gözaltına alındı.


10:13 | Veli Saçılık: 24 Haziran’da AKP’nin dengesini bozacağız

Ankara 3. Bölge’de HDP’den birinci sıra adayı Veli Saçılık, 24 Haziran’ın Türkiye’deki toplumsal muhalefet açısından anlamını değerlendirdi.

Bianet’ten Şahin Artan’ın sorularını yanıtlayan Saçılık, “24 Haziran’da HDP barajı geçtiği anda AKP’nin dengesini bozacağız” dedi.

Saçılık, şöyle konuştu:

“Şöyle düşünüyorum; Haziran ayı genellikle bizim zaferlerimizle doludur. 15-16 Haziran 1970, emekçilerin büyük günüdür. Haziran, Gezi Direnişi’nin yaşandığı aydır. 7 Haziran, AKP’ye ecel terleri döktürdüğümüz ve iktidarı elinden kaybetme korkusu yaşattığımız gündür. Sonrasında kanla bedel ödemiş olsak da bu umudu bugün de taşıyoruz. 24 Haziran’ı, AKP’nin saltanat hayallerini suya düşürmek olarak görüyorum. 24 Haziran’da HDP barajı geçtiği anda AKP’nin dengesini bozacağız ve insanların nefes alabileceği daha dengeli bir toplumsal sistemin ortaya çıkmasında önemli bir rol oynayacağız. Vekil olursak, tarihsel bir dönemin vekilleri olacağız. Bu çok önemli. Çok heyecanlıyım bu konuda.”


09:55 | Demirtaş, HDP’nin İstanbul mitinginde halka seslenecek

HDP İstanbul mitingini 17 Haziran Pazar günü Bakırköy Halk Pazarı’nda gerçekleştirilecek.

Miting saat 17.00’de başlayıp 21.00’de sona erecek.

MA’dan Yasin Kobulan’ın haberine göre, mitingin bitmesine 10 dakika kala ise HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş seçmenlere seslenecek.

Demirtaş’ın Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden çekilen TRT konuşması miting alanından yayınlanacak.

Miting Demirtaş’ın konuşması ile son bulacak.


09:30 | Temelli’den 2. tur için ‘uzlaşma’ ve ‘protokol’ çağrısı

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, yapılan çalışmaların cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci tura kalacağını gösterdiğini belirterek, kendileriyle beraber diğer muhalefet partilerinin “25 Haziran’dan sonra kalan aday üzerinde ortaklaşmayı sağlaması gerektiğini” söyledi.

Temelli ayrıca “temel başlıkları belli bir protokol çok hızlı bir şekilde hayata geçirilebilir” dedi ve ekledi: “Bu protokol çok hızlı sağlanabilir. Hiç teferruatta boğulmaya gerek yok. Ya Erdoğan rejimi ya demokrasi.“


09:10 | SAMER araştırması: “Demirtaş kalamazsa HDP seçmeni ikinci turda İnce diyor”

Sandık taşıma kararından etkilenen 18 ilde yaptığı seçim araştırmasının sonuçlarını paylaşan SAMER’e göre HDP’nin yüzde 39, AKP’nin yüzde 33,7, Millet İttifakı’nda yer alan partilerden CHP, İYİ Parti ve Saadet’in toplam oy oranı ise 13,6.

Araştırmaya göre seçmenini en fazla koruyan ve oyunu artıran parti HDP. SAMER, cumhurbaşkanlığı seçiminde ise seçmenin HDP’nin adayı Demirtaş’ın ikinci tura kalmaması halinde CHP’nin adayı İnce’ye oy verme eğiliminin en çok dillendirilen tercih olduğunun gözlemlendiğini aktarıyor.

  • Araştırmanın tamamı için TIKLAYIN.

08:55 | Kılıçdaroğlu: MİT müsteşarına güvenmiyorum, Saray’a çalışıyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile partisinin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce arasındaki ‘istihbarat’ polemiğine katıldı.

Erdoğan’ın “İstihbarattan aldığım bilgi, Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingine katılanların tamamına yakını HDP’li” şeklindeki sözlerine değinen Kılıçdaroğlu, MİT müsteşarına güvenmediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Adil Öksüz’ü izleyemeyen, Adil Öksüz’ü serbest bırakan istihbarat Muharrem İnce’nin Diyarbakır mitingini izliyor” dedi.

Star TV’de konuşan CHP Genel Başkanı, “MİT’ten mi alıyor? MİT’in müsteşarı ne oldu? İstifa etti, geldi, AK Parti’den seçime girmek istedi, listeye konmayınca tekrar görevine geri döndü. Biz oraya güvenmiyoruz ki. Ben o müsteşara güvenmiyorum ki. O müsteşar Saray’a çalışıyor, gayet net anlaşılıyor” diye belirtti.


08:30 | Kürt illerinde durum ne?

Sandıkların taşındığı, güvenlik politikalarının had safhada olduğu 18 Kürt ilinde seçmenin nabzını tutan Siyasal ve Sosyal Araştırma Merkezi’nin (SAMER) koordinatörü Yüksel Genç sorularımızı yanıtladı.

Son araştırmalarına dair verileri bizlerle paylaşan Genç, Kandil operasyonu gündemi ile seçmenin tedirgin edilmeye çalışıldığına dikkat çekerek bölgedeki seçmenin her şeye rağmen sandığa gitmekte kararlı olduğunu, HDP’nin 1 Kasım’a göre oylarını arttırdığını belirtti.

Genç, Demirtaş’ın ikinci tura kalamaması durumunda HDP seçmeninin İnce’ye işaret ettiğini kaydederek, “Kürtler, CHP’ye verdikleri oydan daha fazlasını İnce’ye verecek” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Murat Daltaban’ın yönettiği "Gergedanlar"a İskoçya'da 4 ödül birden
Sonraki Haber
Mimarlar Odası: 'İmar barışı' doğayı talan eden yapılaşmalara af düzenlemesi