Ana SayfaGüncelSon 16 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

Son 16 gün: Seçime sayılı günler kala neler oluyor, adaylar ne diyor?

HABER MERKEZİ – 24 Haziran erken seçimlerine bugün itibariyle 16 gün kaldı. Meclis’in halihazırda üçüncü büyük partisi HDP seçimlere cumhurbaşkanı adayı, milletvekilleri, üyeleri ve belediye eş başkanları tutuklu olarak hazırlanıyor. Ayrıca YSK, çoğu Kürt illeri olmak üzere 19 kentte 144 bin seçmenin kayıtlı bulunduğu sandıkların taşınması ve birleştirilmesi kararını kabul etti. Gün içinde kimi gelişmeleri, adayların açıklamalarını ve bazı değerlendirmeleri canlı sayfamızdan aktaracağız.

 


19:20 | Erdoğan, İnce’yi Kılıçdaroğlu üzerinden eleştirdi

Nevşehir’deki mitingde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’yi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu üzerinden eleştirdi.

Erdoğan, “Sayın İnce’nin genel başkanı bu ülkede SSK Genel Müdürlüğü yaptı. Ne yaptığını biliyorsunuz değil mi? Ne hale getirdiler bu ülkeyi biliyorsunuz değil mi? O dönemi yaşayanlar, sosyal sigorta hastanelerinin ne durumda olduğunu bilir. Şimdi biz bunlara oy mu vereceğiz?” diye konuştu.


19:15 | Demirtaş, TRT konuşmasını cezaevinde kurulacak stüdyoda yapacak

HDP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik TRT’de yayınlanacak propaganda konuşmasının çekimlerinin tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nde yapılacağı açıklandı.

HDP, karara “YSK utanç kararını verdi” sözleriyle tepki gösterdi.


18:20 | Lise öğrencileri karne günü darp edilerek gözaltına alındı

Kadıköy’de lise öğrencilerinin “Karneler sizin gelecek bizim!” sloganıyla AKP hükümetinin eğitim politikalarına yönelik protestosuna müdahale eden polis, yaşları 14 ila 18 arasında değişen öğrencileri darp etti ve gözaltına aldı.

Polis, gözaltına alınan çocuklara polis aracında da coplarla saldırdı.


18:00 | D-Smart Tele-1’in yayınını durdurdu

Uydu yayın sistemi D-Smart, Tele-1 televizyonunun yayınını durdurma kararı aldı.

Kararın gerekçesi olarak Tele-1’in “borçlarını ödememesi” gösterildi.

Tele-1’den yapılan açıklamada ise durdurma kararının 24 Haziran erken seçimlerine sayılı günler kala alındığına dikkat çekilerek, “Tesadüf değil” denildi.

Konuyla ilgili açıklamayı yapan Tele-1 ve ABC gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, “Kendilerine borçların yapılandırılması için başvurduğumuz halde, habersiz şekilde ve seçim döneminde bunun yapılması tesadüf değildir. Bu davranışı protesto ediyorum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.


15:50 | Buldan: Oylarını artırmak için Kandil’e gireceklerini söylüyorlar

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin seçim çalışmaları kapsamında düzenlenen Erzurum mitinginde Kandil’e operasyon iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün gece katıldığı televizyon programında, Kandil’e olası operasyon iddialarıyla ilgili tartışmalara dair bir soruya “Mahmur çok önemli, orayı da vurabiliriz” cevabını vermesine değinen Buldan, bu söylemleri ‘oy artırmak’ için yapıldığını savundu.

Buldan, şöyle konuştu:

“Şimdi oylarını artırmak için Kandil’e ve Mahmur’a gireceklerini söylüyorlar. Mahmur halkı sizin zulmünüzden kaçan, faili meçhullerden kaçan bir halk. Irak’taki bu köye gitmek Kürt halkına yapılacak en büyük hakarettir. Mahmur’a da Kandil’e de gitmenize Türkiye halkları onay vermiyor. Çünkü herkes biliyor ki, oylarınızı yükseltmek için oralara atılan bombalar, Türkiye halklarının yüreğine düşüyor. Bizler bu savaş politikalarından bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ısrarla dile getiriyoruz.”


15:14 | Mitingin ardından: Elazığ’da HDP’lilere ‘seçim’ operasyonu

Elazığ’da dün HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin katılımıyla düzenlenen mitingin ardından HDP’lilere operasyon düzenlendi.

Bu sabah saatlerinde Elazığ kent merkezi, kentin Kovancılar ve Arıcak ilçeleri ile köylerde birçok eve baskın yapıldığı belirtildi.

Operasyonda aralarında HDP Elazığ İl Yöneticisi Mecit Sözlü, HDP Kovancılar İlçe Eş Başkanı Resul Ülker ve Arıcak İlçe Eş Başkanı Aziz Bayrak’ın da bulunduğu 29 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.


15:00 | İnce’den Erdoğan’a: En büyük FETÖ’cü sensin

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Karabük mitinginde yaptığı konuşmada AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yüklendi.

Erdoğan’ın dün akşam katıldığı televizyon programında yaptığı açıklamalara atıf yapan İnce, şöyle konuştu:

“Erdoğan ‘FETÖ bizim zamanımızda büyüdü’ diyor. Eyy Erdoğan, sizin zamanınızda büyüdüyse Bank Asya’ya 100 lira yatırandan vatandaştan ne istiyorsun. En büyük FETÖ’cü sensin, kendin söylüyorsun.”

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gece katıldığı CNN Türk – Kanal D ortak yayınında “FETÖ’nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını ben reddetmem” demişti.


14:10 | “Oy verip gitme, sandığına sahip çık”

Seçim Süreci Meclisleri, 24 Haziran’da yapılacak olan erken seçimlerde ne yapılması gerektiğine dikkat çekerek, seçmenlere “Oy verip gitme, sandığına sahip çık” çağrısı yaptı.


12:58 | Demirtaş Twitter’da seçmenlerin sorularını yanıtlıyor

HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, resmi Twitter hesabı üzerinden #DemirtaşaSoruyorum etiketiyle sosyal medya kullanıcılarının sorularını yanıtlıyor.

Demirtaş’ın kendisine sorulan sorulara verdiği cevaplara aşağıdaki bağlantıdan bakabilirsiniz.


12:22 | Seçimi izleyecek 8 uluslararası kuruluş belli oldu

YSK, 24 Haziran’da yapılacak seçimleri izleyecek 8 uluslararası gözlem kuruluşunun akreditasyonunu sağladı.

Oy verme, oyların sayım-döküm ve tutanaklara geçirme işlemlerini izleyecek kuruluşlar şöyle:

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA), Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), Akdeniz Parlamenter Asamblesi, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA), Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA), Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) ve Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ).


12:00 | Demirtaş: HDP baraj altında kalmaz ancak bırakılabilir

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş, Almanya’nın önde gelen televizyon kanallarından ZDF’ye mülakat verdi.

Demirtaş tutukluluk koşullarına değinerek, “F Tipi yüksek güvenlikli cezaevlerinin mimari yapısı ve işleyişi başlı başına bir tecrit ve işkence teşkil ediyor. İmkanlarımız çok kısıtlı” dedi ve ‘siyasi rehine’ olduğunu söyledi:

“Hakkımda yerel mahkemelerde verilmiş tek bir mahkumiyet hükmü yoktur. 20 aydır birçok davada yargılamama başlanmadı bile. Tutuklu olduğum davada ise 20 ayda 2 defa hakim karşısına çıkabildim. Yani yargılama bile yapılmadan içeride tutuluyorum. Dolayısıyla ben bir tutuklu değil siyasi rehineyim.”

Seçimleri kazanırsa önceliğinin “yeni bir Anayasa” olacağını belirten Demirtaş, HDP seçmeninin 24 Haziran erken seçimlerde “kilit önemde” olduğunu vurgulayarak, “HDP baraj altında kalmaz, ancak bırakabilir” ifadelerini kullandı:

“OHAL de bunun olanaklarını sunuyor zaten. Ancak HDP’nin barajın altında kalması artık sadece HDP’nin sorunu değildir. Bu yüzden kimileri oy vererek kimileri de HDP’nin oylarının çalınmasına engel olarak bunu önlemeye yardımcı olmalıdır.”

Demirtaş, son olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’e şu mesajı verdi: “Şansölye Merkel’e selamlarımı söyleyin. Gerçi kendisi seçim sonrası için Erdoğan’ı şimdiden davet etti, ama Erdoğan’ı emekli bir cumhurbaşkanı olarak ağırlamak zorunda kalacak.”


11:40 | Gezici’nin son anketi: HDP baraj üstü, ilk turda kazanan yok

Gezici araştırma şirketinin 25 Mayıs – 28 Mayıs tarihleri arasında 12 ilde 6 bin 811 katılımcıyla yüz yüze yaptığı anket sonuçlarına göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda kazanan çıkmıyor.

Milletvekili seçiminde AKP ile MHP’nin kurduğu ‘Cumhur İttifakı’nın yüzde 48.7 oy aldığı görülürken, CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu ‘Millet İttifakı’ ise toplam 38.9 oranında oy alıyor.

HDP de yüzde 10’luk seçim barajının üstünde yer alıyor.


09:50 | Nurhak Yılmaz’ın izlenimi: Bir de buradan bakın Diyarbakır’a

Gazeteci Nurhak Yılmaz, siyasi partilerin Diyarbakır’da süren erken seçim çalışmalarına ilişkin izlenimlerini Karınca için kaleme aldı:


08:55 | Erdoğan: FETÖ’nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını reddetmem

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı CNN Türk – Kanal D ortak yayınında OHAL’in kaldırılabileceğini söyledi.

Erdoğan, “Seçim sonrası OHAL’i masaya yatırıp onu kaldırma gibi bir durum söz konusu olabilir. Onun çalışmasını da yapmış olacağız. İnşallah kabineyi kurduktan sonra talimatı verip çalışmayı sürdüreceğiz. Fazla sürüncemede kalmaz. Adımı atacağız” diye konuştu.

“FETÖ’nün bizim zamanımızda büyüdüğü iddiasını ben reddetmem” diyen Erdoğan, aldatıldıklarını savunarak “Bunlar büyük bir ihanet şebekesi içerisindeymiş. Aldatıldık” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, HDP’nin hapisteki cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ı ziyaret eden CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi de eleştirdi, “Bu dayanışmayı anlamak mümkün değil” dedi.

OHAL, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 21 Temmuz 2016’da ilk kez yürürlüğe girerek başlamıştı.


 

Previous post
Erkan Baş: Bunlar yenilecek ve gidecek, bu özgüvenle davranmamız lazım
Next post
Tele-1’in D-Smart yayını yeniden açıldı